Radon
Karta
På kartan Bygga och bo kan du se risken för markradon i ett visst område. Aktivera lagret Radonrisker. Observera att du behöver göra en egen radonmätning i fastigheten för att vara säker på hur hög radonnivån är just där.
Hälsorisker med radon
Radon är ett allvarligt hälsoproblem som förknippas med boendet. När vi andas in radonhaltig luft kan cellerna i luftvägar och lungor skadas. Skadorna kan på sikt leda till lungcancer. Om du är rökare ökar risken ytterligare. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon i bostäder orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige. Radonhalten i byggnader ska inte överstiga 200 Bq/m3.
Mätning av radon bör göras om det har gått mer än tio år sedan den senaste mätningen eller om det har gjorts en omfattande renovering eller ombyggnation av byggnaden.
För att mäta radon i ditt hus råder vi dig att kontakta ett ackrediterat företag där du beställer mätdosor. Med dosorna kommer även en instruktion för hur du placerar ut dem och hur länge de ska ligga innan de skickas tillbaka till laboratoriet. Kommunen tillhandahåller inte mätutrustning.
Ackrediterade företag som mäter radon hittar du här:
Om du upptäcker att ditt hus har för höga halter av radon är det viktigt att du får hjälp med att reda ut orsakerna för att kunna sätta in rätt åtgärder. Beroende på om radonet kommer från marken eller byggnadsmaterialet väljer man olika typer av åtgärder. Ibland kan det räcka med att förbättra den befintliga ventilationen eller att täta sprickor i golv och vid rörgenomföringar.
Kontakta ett ackrediterat företag som utför radonanalys. Det är viktigt att utföra en ny radonmätning efter att åtgärderna är klara.
Bor du i hyreshus eller bostadsrätt är det fastighetsägaren respektive bostadsrättsföreningen som svarar för mätningar och eventuella åtgärder.
Miljö- och hälsoskyddsenheten utövar tillsyn enligt miljöbalken. När det gäller radon innebär det att vi bevakar situationen och arbetar för att riktvärdet på 200 Bq/m³ klaras i bostäder och lokaler. Till största del består detta arbete av att informera allmänhet och fastighetsägare om riskerna med radon.
Miljö- och hälsoskyddsenheten kan även ge mer konkret information om till exempel var i kommunen det finns förhöjda risker för markradon.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se