El- och energiprogrammet
Film om el- och energiprogrammet
I filmen berättar en elev om hur det är att gå på el- och energiprogrammet på Carlsunds utbildningscentrum.
Om programmet
På el- och energiprogrammet på Carlsund lär du dig mer om installation och driftsättning av elsystem. Även dator- och kommunikationsteknik samt IT-infrastrukturer är viktiga kunskaper. Du får också lära dig mer om att bemöta kunder, ge service och att utföra arbete på både små företag, större industrier och i människors hem på ett professionellt sätt.
Carlsunds två inriktningar har programråd med branschen som arbetar för att skolan och företagen ska hitta bra sätt att samarbeta kring utbildning och arbetsplatsförlagt lärande, APL. APL genomförs 16 veckor av studietiden, i årskurs 2 och 3.
Efter utbildningen
När du gått ut gymnasiet och tagit din studentexamen kan du välja arbete eller fortsatta studier. Vill du bli någon variant av elektriker söker du jobb på en elfirma eller en industri. Som installationselektriker måste du ha ett certifikat. Eftersom vi är ett ETG College kan du få det redan på skolan eller efter din lärlingstid som är cirka ett år (1600 timmar).
På Carlsund kan du välja mellan två olika inriktningar på el- och energiprogrammet. Du väljer inriktning till år 2, varje inriktning har ett visst antal platser. För att en inriktning ska starta krävs ett visst antal sökande, om många elever väljer samma inriktning sker urval efter betyg du fått under årskurs 1.
Inriktning Automation
Industrielektrikern bygger, servar, felsöker och reparerar industrianläggningar. Det kan vara arbeten på industrifastigheter, på hela ”produktionslinor” eller på enstaka maskiner. Som industrielektriker arbetar du både med nya och äldre anläggningar. Utbildningen kan ge dig den teoretiska grunden för en auktorisation B. Den breda utbildningen till Industrielektriker passar därför även för arbete på en mängd andra områden.
Inriktningen automation på Carlsund ingår i Teknikcollege. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på de skolor som erbjuder tekniska utbildningar av hög klass. Utbildningarna utformas i samarbete med regionen och det lokala näringslivet och anpassas för att passa dagen och morgondagens behov av arbetskraft. Du som studerar på en utbildning som ingår i Teknikcollege kommer att få ett intyg på att du genomgått en kvalitetssäkrad utbildning vilket gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.
Inriktning Elteknik
Installationselektriker installerar, driftsätter och felsöker elektriska anläggningar eller larmanläggningar, till exempel inbrottslarm, brandlarm eller passersystem, i bostäder, kontor, industrier och andra lokaler. Du kan arbeta på nybyggen men också ändra och bygga om installationer i äldre byggnader. Det är ett rörligt arbete och du kanske arbetar både på höga höjder, i trånga utrymmen eller i nya fräscha lokaler. Utbildningen ger dig den teoretiska grunden för en Auktorisation B. Eftersom vi är ett ETG College, kan du göra din lärlingstid på gymnasiet, se länk nedan.
Gymnasiegemensamma ämnen
- Engelska 5: 100 p
- Historia 1: 50 p
- Idrott & hälsa 1: 100 p
- Matematik 1: 100 p
- Naturkunskap 1: 50 p
- Religionskunskap: 50 p
- Samhällskunskap: 50 p
- Svenska 1: 100 p
Programgemensamma ämnen
- Datorteknik: 100 p
- Elektromekanik: 100 p
- Energiteknik 1: 100 p
- Mekatronik 1: 100 p
Inriktning Automation
- Allmän automationsteknik: 100 p
- Distribuerande styrsystem: 100 p
- Elkraftteknik: 100 p
- Elmotorstyrning: 100 p
- Entreprenörskap: 100 p
- Fastighetsautomation: 100 p
- Industriell informationsteknik: 100 p
- Mät- och reglerteknik: 100 p
- Mät- och styrteknik: 100 p
- Praktisk ellära: 100 p
- Ellära 1: 100 p
Inriktning Elteknik
- Belysningsteknik: 100 p
- Elinstallation: 200 p
- Elkraftteknik: 100 p
- Elmotorstyrning: 100 p
- Entreprenörskap: 100 p
- Fastighetsautomation: 100 p
- Kommunikationsnät: 100 p
- Larm- och säkerhetssystem: 100 p
- Mät- och reglerteknik: 100 p
- Praktisk ellära: 100 p
- Ellära 1: 100 p
Individuellt val (200 p)
Här kan du själv välja någon fördjupningskurs som intresserar dig, eller kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskolan.
Gymnasiearbete (100 p)
Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska prova elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet.
Kontakt studie- och yrkesvägledare
Malin Andersson
E-post: malin.a.andersson@motala.se