Skolmat, matsedel
Skolmatsedel
Kommunens matsedlar finns på en extern webbsida. För att enkelt komma åt den på din mobiltelefon rekommenderar vi att du sparar ner sidan på din hemskärm, så att den fungerar som en app.
Skolmaten är alltid helt fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Specialkost som behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, kan beställas av köken.
Särskild mat av etiska och religiösa skäl kan tillhandahållas efter prövning och inom våra ramar. Vi kan inte servera exempelvis halalslaktat kött.
Det är viktigt att det finns en dialog mellan kök, elev, vårdnadshavare och skolsköterska. Nedan hittar du blankett för ansökan om specialkost.
Blankett
Beställning av specialkost av medicinska skäl inom grund- och gymnasieskola (PDF, 202 kB)
Bra måltider i trevlig miljö ger goda förutsättningar för att barn och elever ska kunna få ett positivt förhållningssätt till mat och måltider. Vi följer de svenska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets riktlinjer för mat i skola och förskola. Det innebär bland annat att maten ska vara omväxlande och fri från onödiga tillsatser och härdat fett. Vi lagar så mycket som möjligt från grunden.
Barn och ungdomar behöver uppmuntras till goda matvanor genom att under tiden i förskolan, skolan och på fritidshemmet ges möjligheter att välja hälsosamma alternativ. Därför serverar vi inte sötade produkter, som läsk, kakor och glass. Födelsedagsfirande behöver inte innebära att man äter något sött tillsammans. Dagen kan uppmärksammas ändå och barnet får stå i centrum på annat sätt.
Livsmedlen ska följa S.M.A.R.T. – konceptet. Det står för
- Större andel vegetabilier
- Mindre tomma kalorier
- Andelen ekologiskt ökar
- Rätt sorts grönsaker och kött (säsongsanpassat)
- Transportsnålt.
Personalen i köken arbetar för att minska matsvinnet och källsorterar allt avfall. Det är viktigt både för miljön, men också ur ett pedagogiskt perspektiv.
I skolorna serveras minst två olika lunchrätter varje dag, om det är praktiskt möjligt. Minst en dag i veckan är en helt grön dag, det vill säga att det bara finns vegetariska alternativ.
Förskola och skola har en viktig uppgift att grundlägga goda matvanor hos barn och elever. Bra matvanor har betydelse för inlärning, koncentration och välbefinnande och ger förutsättningar för god hälsa.
Måltidsmiljön har stor betydelse för helhetsupplevelsen av måltiden. Samvaro med andra, trevligt bemötande och en trivsam miljö är avgörande för en positiv upplevelse. Måltiden ska vara en stressfri, lugn och trivsam stund och maten presenteras på ett inbjudande sätt.
Måltiden ses som en viktig resurs i det pedagogiska arbetet. Den ger möjlighet att öka barnens förståelse för vilken mat som serveras och var den kommer ifrån.
På varje grundskola finns ett matråd med representanter för skolledning, elever från olika klasser, lärare och kökspersonal. Syftet med matråden är att förbättra engagemang och intresse för kost och hälsa.
Kontakta din skola för mer information om matrådet just där.
Till skolmaten serverar vi mjölk som finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.