Skolmat, matsedel
Skolmatsedel
Kommunens matsedlar finns på en extern webbsida. För att enkelt komma åt den på din mobiltelefon rekommenderar vi att du sparar ner sidan på din hemskärm, så att den fungerar som en app.
Specialkost som behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, kan beställas av köken. Skolmaten är alltid helt fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Det är viktigt att det finns en dialog mellan kök, elev, vårdnadshavare och skolsköterska. Nedan hittar du blankett för ansökan om specialkost av medicinska skäl.
Vi serverar alltid två alternativ i skolmatsalen, varav ett vegetariskt. Det innebär att du inte behöver ansöka om specialkost om barnet är vegetarian eller av religiösa eller etiska skäl exempelvis inte äter visst kött.
Om barnet äter vegansk mat ska du däremot ansöka om specialkost. Tänk på att den kosten inte är fullvärdig näringsmässigt och du som vårdnadshavare ansvarar för att barnet får i sig ett tillräckligt näringsintag som helhet.
Blankett
Här kan du ladda hem en blankett som du fyller i för att meddela köket om ditt barn behöver specialkost.
Bra måltider i trevlig miljö ger goda förutsättningar för att barn och elever ska kunna få ett positivt förhållningssätt till mat och måltider. Vi följer de svenska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets riktlinjer för mat i skola och förskola. Det innebär bland annat att maten ska vara omväxlande och fri från onödiga tillsatser och härdat fett. Vi lagar så mycket som möjligt från grunden.
Barn och ungdomar behöver uppmuntras till goda matvanor genom att under tiden i förskolan, skolan och på fritidshemmet ges möjligheter att välja hälsosamma alternativ. Därför serverar vi inte sötade produkter, som läsk, kakor och glass. Födelsedagsfirande behöver inte innebära att man äter något sött tillsammans. Dagen kan uppmärksammas ändå och barnet får stå i centrum på annat sätt.
Motala kommun har antagit en måltidspolicy som beskriver bland annat hur vi ska jobba med miljö och hållbarhet inom måltidsverksamheten. Miljösmarta måltider bidrar till en miljömässigt hållbar utveckling.
Vi strävar efter att öka inköp av ekologiska och närproducerade produkter från Östergötland och angränsande län för att minska påverkan på både miljö och människor. När vi planerar vilken mat som ska serveras tar vi hänsyn till råvarornas påverkan på miljön, genom att bland annat köpa in frukt, grönsaker och rotfrukter efter säsong.
När vi upphandlar livsmedel ställer vi krav på råvaror och förpackningar beträffande kvalitet, miljö och djurskydd. Vi strävar efter att transporter ska vara fossilfria senast 2030.
Samtliga verksamheter arbetar också för att matsvinnet ska bli så litet som möjligt. Avfallet ska minimeras i första hand och i andra hand återanvändas. Avfall källsorteras och matavfall blir biogas.
Genom att jobba på det här sättet bidrar vi inom måltidsverksamheten till att uppfylla de mål som finns med i Agenda 30.
Läs mer om Agenda 30 och hållbar utveckling:
Förskola och skola har en viktig uppgift att grundlägga goda matvanor hos barn och elever. Bra matvanor har betydelse för inlärning, koncentration och välbefinnande och ger förutsättningar för god hälsa.
Måltidsmiljön har stor betydelse för helhetsupplevelsen av måltiden. Samvaro med andra, trevligt bemötande och en trivsam miljö är avgörande för en positiv upplevelse. Måltiden ska vara en stressfri, lugn och trivsam stund och maten presenteras på ett inbjudande sätt.
Måltiden ses som en viktig resurs i det pedagogiska arbetet. Den ger möjlighet att öka barnens förståelse för vilken mat som serveras och var den kommer ifrån.
På varje grundskola finns ett matråd med representanter för skolledning, elever från olika klasser, lärare och kökspersonal. Syftet med matråden är att förbättra engagemang och intresse för kost och hälsa.
Kontakta din skola för mer information om matrådet just där.
Till skolmaten serverar vi mjölk som finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.