Skolmat, matsedel
Skolmatsedel
Här hittar du vår matsedel för skolmaten i grundskolan och gymnasiet. Du som behöver särskild mat av medicinska eller etiska skäl kan ansöka om specialkost.
Om specialkost behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, måste en ansökan göras. Skolmaten är alltid helt fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö.
Det serveras alltid två alternativ i skolmatsalen, varav ett vegetariskt. Det innebär att man inte behöver ansöka om specialkost om eleven är vegetarian eller exempelvis inte äter visst kött.
Om eleven äter vegansk mat ska man däremot ansöka om specialkost. Tänk på att den kosten inte är fullvärdig näringsmässigt och du som vårdnadshavare ansvarar för att barnet får i sig ett tillräckligt näringsintag som helhet.
Nedan hittas blankett för ansökan om specialkost. En ny blankett ska lämnas in vid varje läsårsstart samt om behovet av specialkost förändras under läsåret. Vårdnadshavare eller myndig elev fyller i blanketten, som sedan lämnas till skolsköterska. Skolsköterska avgör om läkarintyg krävs och lämnar över behovet av specialkost till köket.
Blankett
Här kan du ladda hem en blankett. Vårdnadshavare eller myndig elev fyller i blanketten, som sedan lämnas till skolsköterska.
Det är måltidsverksamhetens kockar och måltidsbiträden som tillagar all mat till kommunens grund- och gymnasieskolor och de flesta av köken är tillagningskök. Vi planerar måltiderna med stöd av de nordiska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets riktlinjer. Vår uppgift är att uppmuntra till goda matvanor genom att erbjuda hälsosamma alternativ. Ett kostdataprogram används för att näringsberäkna recept och säkerställa att måltiderna är näringsriktiga.
Lunchutbudet på grund- och gymnasieskola består varje dag av två lagade rätter, varav minst en vegetarisk rätt som alla kan ta av. Salladsbord med minst fem olika komponenter, bröd och smörgåsfett samt vatten eller mjölk att dricka. Vi lagar så mycket som möjligt från grunden. Lunchen i skolan ger cirka 30 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen, resten behöver du komplettera med hemma.
Barn och ungdomar behöver uppmuntras till goda matvanor under tiden i förskolan, skolan och på fritidshemmet. Därför serverar vi inte sötade produkter, som läsk, kakor och glass. Dessert serveras vid vissa utvalda högtider.
Måltidspolicy
Motala kommun har antagit en måltidspolicy utifrån Livsmedelsverkets måltidsmodell som skapar ett gemensamt förhållningsätt till mat, måltider och måltidsmiljöer. Policyn säkerställer att Motala kommun serverar god, säker, vällagad, näringsrik och hållbar mat, som är trivsam och integrerad. Måltiderna planeras med helhetssyn på miljö och bemötande.
Skolan har en viktig uppgift att uppmuntra till goda matvanor hos elever. Bra matvanor har betydelse för inlärning, koncentration och välbefinnande och ger förutsättningar för god hälsa.
Måltidsmiljön har stor betydelse för helhetsupplevelsen av måltiden. I Motala kommuns måltidspolicy är det fastställt att vi arbetar för en inbjudande, lugn och trivsam måltidsmiljö. Det betyder att maten ska serveras i en stressfri miljö och presenteras på ett inbjudande sätt.
Måltiden ses som en viktig resurs i det pedagogiska arbetet. Den ger möjlighet att öka barnens förståelse för vilken mat som serveras och var den kommer ifrån.
Elevernas inflytande
Elevernas inflytande över måltiderna och måltidsmiljön är viktig för oss på måltidsverksamheten. På varje grundskola finns ett matråd med representanter för skolledning, elever från olika klasser, lärare och kökspersonal. Syftet med matråden är att förbättra engagemang och intresse för kost och hälsa. Elevenkäter om skolmaten och skolrestaurangen genomförs årligen i utvalda klasser. Elevernas åsikter kan på så vis användas i arbetet med att förbättra måltidssituationen.
Kontakta din skola för mer information om matrådet just där.
Till skolmaten serverar vi mjölk som finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Om du har synpunkter på maten som serveras i kommunen ska du i första hand kontakta företrädare för den verksamheten där maten serveras.
Du kan också lämna synpunkter via vår synpunktshantering: