Slamtömning
Schemalägg din slamtömning
En anläggning för enskilt avlopp ska tömmas minst en gång per år. Det mest fördelaktiga för dig som kund är att schemalägga slamtömningarna. Det innebär också att vi kan planera körningarna på ett effektivt sätt, vilket är mer ekonomiskt och mer miljövänligt.
För att schemalägga dina slamtömningar ska du kontakta kundcenter och ange vilka månader på året som du behöver tömning. Kontakta oss inför årsskiftet eller så tidigt som möjligt på året så ökar chansen att vi kan lägga ett schema som passar dig och övriga kunder. Om du behöver ändra schema under året är du också välkommen att kontakta oss, så planerar vi in tömning hos dig i körschemat. Vi försöker så långt det är möjligt att tillmötesgå kundernas önskemål, men det är beroende av att det finns ett fordon som kör i aktuellt område.
När vi har gjort upp planeringen för året kan du se i Motala kommuns app för vatten och avfall vilken vecka som tömning ska utföras på din fastighet. Du kan ställa in i appen vilken adress du har och om du vill få en avisering inför att det är dags. Du kan även se dina bokade tömningar på Mina sidor.
Läs mer om Mina sidor och hur du använder vår app.
Du får ingen avisering via post.
Tömningen kan i vissa fall ske veckan före eller veckan efter den aviserade veckan, det vill säga ett intervall på tre veckor. Under dessa tre veckor måste anläggningen vara tillgänglig för tömning, läs mer nedan.
Väderlek och andra oförutsedda händelser
Ibland orsakar otjänlig väderlek eller andra oförutsedda händelser att vi inte kan utföra tömningen under den aviserade perioden. Om du har lagt in din adress under fliken Slamtömning i appen för vatten och avfall så får du en avisering där om den inställda tömningen. Ett nytt tillfälle för tömning planeras in så snart som möjligt och aviseras via appen.
Observera att chauffören inte ringer upp innan ankomst. Du måste alltså hålla anläggningen tillgänglig under hela perioden som har aviserats, fram till att tömningen har genomförts.
Tillgänglighet och farbarhet
Fordon som kör slam är stora och tunga. För att vi ska kunna komma fram och tömma din anläggning behöver vägen vara framkomlig och utan tillfälliga hinder. Kom ihåg att det är fastighetsägaren som ansvarar för anläggningens skötsel, underhåll och att vägen hålls i farbart skick för tömningsfordon. Chauffören bedömer vad som är en farbar väg och vad som är en lämplig uppställningsplats baserat på bärighet och slangdragning. Om fordonet skadas på något sätt på grund av undermåliga omständigheter kan du som fastighetsägare bli ersättningsskyldig.
Tänk också på:
- Staket och stängsel som måste passeras med slangen vid tömning ska i anslutning till tömningsstället ha en lätt öppningsbar grind.
- Vägbommar ska vara öppna vid tiden för tömning, alternativt lämnas nyckel eller kod till kundcenter.
- Lock eller manlucka ska kunna öppnas av en person och får inte vara övertäckt eller fastfruset när tömning ska ske.
- Vegetation fram till och runt tömningsstället ska vara röjt.
- Se till att inte ha känsliga buskar, planteringar eller andra lösa föremål på vägen för slangdragning eller runt tömningsstället. Det finns risk att dessa skadas.
- I samband med tömning kan vatten sugas ur vattenlåset, vilket kan ge upphov till avloppslukt. Lämna därför eventuella avluftningsventiler öppna och frilagda. Detta gäller främst slutna tankar.
Förhinder eller ändrade vägförhållanden
Om det av någon anledning inte går att tömma vid det aviserade tillfället, till exempel på grund av förändrade vägförhållanden, kontakta kundcenter så snart som möjligt.
Uppmärkning
Om det är oklart vilken fastighet som anläggningen hör till, ska tömningsplatsen markeras med en skylt som anger fastighetsbeteckningen.
Efter tömning
Vid tömning töms hela brunnen. Att slambrunnen är vattenfylld är helt normalt. Redan efter några dagar blir den fylld med avloppsvatten men slamskiktet som flyter på ytan är tunt. Vid högt grundvatten händer det ibland att vatten rinner från infiltrationen tillbaka in i brunnen. Brunnen återfylls inte av slambilen.
Om brunnen inte används kontinuerligt är det viktigt för brunnens funktion att den återfylls med vatten. Fastighetsinnehavaren ansvarar för att detta sker enligt leverantörens anvisningar.
Priserna är inklusive moms och avser tömning av upp till 3 kubikmeter.
- Schemalagd tömning: 1225 kronor per brunn eller tank
- Budad tömning inom 5 arbetsdagar: 1625
- Budad tömning inom 24 timmar på ordinarie arbetstid klockan 8.00-16.00: 2125 kronor per brunn eller tank
- Jourtömning inom 24 timmar utanför ordinarie arbetstider: 4100 kronor per brunn eller tank
Övriga priserna för slamtömning av enskild avloppsanläggning hittar du i Taxa för avfall för Motala och Vadstena kommuner (PDF, 567 kB)
Om du behöver beställa tömning med kortare framförhållning finns två alternativ. Du beställer dem genom att kontakta kundcenter.
Se prislista under rubriken Avgifter.
Budad tömning inom 5 dagar
Budad tömning innebär att du kan kontakta kundcenter och få tömningen utförd inom fem dagar.
Akut tömning inom 24 timmar
Om din tank eller brunn är full och du behöver akut tömning kan du beställa en akut tömning. Vi kommer då och tömmer inom 24 timmar.
Om chauffören inte har kunnat utföra tömningen på grund av ett hinder som är orsakat av dig som kund, så kallad bomkörning, får du betala en bomkörningsavgift. Vanliga orsaker till detta är:
- Avvikande lukt, olämpliga föremål eller främmande ämnen i brunnen/tanken
- Chauffören har inte kunnat hitta brunnen på grund av otydlig uppmärkning
- Vägen bedöms inte vara farbar
- Anläggningen är skadad på något sätt, exempelvis ett trasigt lock
- Något hinder på vägen, exempelvis vegetation, hindrar bilen från att komma fram
För att få din anläggning tömd måste du åtgärda problemet och sedan beställa en akut tömning via kundcenter. Du får betala ordinarie avgift för akut tömning.
Tänk på att slam från en enskild avloppsanläggning körs till det kommunala reningsverket och renas tillsammans med det inkommande vattnet från kommunens ledningsnät. Samma riktlinjer gäller därför som för ett kommunalt avlopp. Det vill säga att inte spola ner ämnen eller material som inte hör hemma i avloppet.
Här kan du läsa mer om vad du får och inte får spola ner i avloppet.
Dispens innebär att du kan få tillåtelse från samhällsbyggnadsnämnden att
- din brunn ska tömmas mer sällan än en gång per år, eller
- få uppehåll i slamtömningen på en fastighet som inte används.
Du ansöker om dispens hos miljö- och hälsoskyddsenheten. Vi bedömer din ansökan utifrån att anläggningen ska fungera som det är tänkt. Det ska inte finnas någon risk att avloppsvatten läcker ut i omgivningen.
Du kan få dispens om det är uppenbart att tätare tömning inte behövs. Permanentboende med mer än en person i hushållet beviljas normalt sett inte dispens eftersom det skulle försämra funktionen av avloppsanläggningen.
Om du har en nyare och väl fungerande slamavskiljare med anslutning av vattenklosett kan du få beviljat tömning vart annat år om belastningen på anläggningen är låg. Tömning en gång vart tredje år beviljas normalt endast för nyare väl fungerande slamavskiljare utan anslutning av vattenklosett.
Ansökan om dispens
E-tjänst för ansökan om uppehåll eller förlängt slamtömningsintervall.
Blankett för ansökan om uppehåll eller förlängt slamtömningsintervall.
Det är viktigt att du i din ansökan motiverar dina skäl för att få dispens. Miljö- och hälsoskyddsenheten tar ut en avgift för handläggning av din ansökan/anmälan, även om ansökan avslås.
Dispens för slamtömning regleras i kommunens Lokala avfallsföreskrifter (PDF, 334 kB) Där kan du läsa mer om vilka riktlinjer som gäller.
Ansökan/anmälan om förlängt slamtömningsintervall
Du kan ansöka om förlängt slamtömningsintervall via e-tjänst eller på en blankett.
Kontakt
Frågor om slamtömning av din anläggning:
Kundcenter
E-post: kundcenter@motala.se
Telefon: 0141-22 51 51
Frågor om dispens för slamtömning:
Miljö- och hälsoskyddsenheten
E-post: miljo@motala.se
Telefon: 0141-22 54 30