
Vätternskolan
Tillfälliga lokaler
Årskurs 4–6 har sin verksamhet i Södra skolans tidigare högstadium tills nybyggda Vätternskolan är klar.
På Vätternskolan möter du utbildade och behöriga pedagoger. Vi jobbar med åldershomogena klasser med ett trelärarsystem och med ett samarbete med parallellklasserna i de olika spåren. På det sättet möjliggörs bra förutsättningar att arbeta i mindre grupper och att möta elever på deras egen kunskapsnivå. Vi för ett medvetet arbete kring läs- och skrivinlärning samt den grundläggande matematiska förståelsen. NO-ämnena förstärks med det laborativa arbetssättet NTA – naturvetenskap och teknik för alla.
Att kunna uttrycka vad vi känner och tänker likväl som att ha förståelse för andra människor är grundläggande i en demokrati. Vårt sätt att kommunicera med barn, föräldrar och varandra ska därför präglas av ömsesidig respekt, lyhördhet och dialog.
Inriktningsmål
På Vätternskolan har vi flera inriktningsmål. De prioriterade målen arbetar vi med under en längre period. De är:
- Öka måluppfyllelsen.
- Öka trygghet och studiero.
- Öka elever delaktighet.
- Stärka tillgängliga lärmiljöer genom kooperativa strukturer och metoder.
Förebyggande arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Det elevfrämjande arbetet drivs av personal med olika professioner. Dessa består av lärare i fritidshem, kurator, elevassistenter, specialpedagoger samt rektorer. Det främsta uppdraget är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Det görs genom att följa en årsplanering med tydlig struktur. Vi arbetar även förebyggande mot diskriminering och kränkande behandling. Mer om detta finns beskrivet i vår plan.
Rörelse och pulshöjande aktiviteter
För att öka elevernas måluppfyllelse har vi ett samarbete med Östergötlands idrottsförbund där vi har pulshöjande aktiviteter dagligen för att minska stillasittandet i skolan. Vi har pedagoger som har ansvar för aktiviteter så som morgondans, rastaktiviteter och pausaktiviteter under skoldagen.
Raster
Mellan lektionspassen erbjuds eleven säkra och kreativa raster på skolan. Under rasterna möts eleven av samma personal varje rast. Vi arbetar med att stärka elevernas sociala kompetens genom lek och rörelseglädje. Lärare mot fritidshemmet erbjuder flertalet planerade aktivitet som uppmuntrar och stöder sociala relationer. Flertalet rastaktiviteter i veckan hålls av årskurs 6 för stärka ansvarstagande och delaktighet. Skolgården är uppdelad i zoner där det finns ansvarig personal för att stärka tryggheten bland eleverna.
Lokaler och utemiljö
Vår skola är lokaliserad i centrala Motala. Byggnaden har tre våningar. På den understa våningen går F–3 och där finns två fritidsavdelningar, Mörten och Abborren. Mittenvåningen består av matsal, skolans administrativa del där bland annat rektorerna sitter, estetkorridor där trä- och textilslöjdslokaler finns och en musiksal. På mittenvåningen finns även en rörelsesal och fritidsavdelningen Gäddan.
Vi har även en fin skolgård som utnyttjas under raster och på fritids. Gården består av en spontanidrottsplats där eleverna kan utöva ett varierat antal sporter och lekar.
Bredvid spontanidrottsplatsen finns en stor grusplan som man kan använda till flera olika uteaktiviteter. Centralt på skolgården finns en lekbod där eleverna kan hämta aktivitetsmaterial. Vi har en grillplats och ett skogsområde på gården som bidrar till stora möjligheter att bedriva utomhuspedagogik.
Vätternskolans fritidshem består av tre avdelningar. Abborren och Mörten är två F–2-avdelningar och Gäddan är storfritids där elever i årskurs 3–6 går.
På Vätternskolans fritidshem skapar vi en helhet där omsorg, utveckling och lärande utgör vår undervisning. Vi arbetar med värdegrund och människors lika värde. På Vätternskolans fritidshem anser vi att den fria leken är viktig för barnens utveckling där vi erbjuder en jämvikt mellan planerade och fria aktiviteter.
Fritidshemmets uppdrag är att komplettera skolans undervisning. Det gör vi genom att arbeta aktivt med rastaktiviteter, rörelse och pulshöjande aktiviteter, samarbete genom olika temaarbeten, elevsocialt genom Ventilen och med utvecklingsfrågor för att fördjupa vårt pedagogiska lärande.
För att synliggöra varje barn arbetar vi utifrån individuella målsättningar. Vi lägger stor vikt vid att sätta barnet i centrum och att barnen ska känna delaktighet i verksamheten. Läroplanen är grunden i vårt arbete genom språk och kommunikation, skapande och estetiska uttrycksformer, natur och samhälle samt lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse. Genom det bedriver vi vår undervisning.
Elevdemokrati
Vätternskolan har elevråd och kostråd där eleverna har möjlighet att påverka verksamheten utifrån intresse och behov. De lär sig även att ta ansvar för gemensamma beslut.
Alla elever på Vätternskolan ska känna sig delaktiga till demokratiska beslut. Varje klass har kontinuerliga klassråd där eleverna har möjlighet att ta upp gemensamma intresseområden som senare kan tas vidare till elevrådet eller kostrådet.
Skolråd
På Vätternskolan har vi ett väl fungerande och aktivt skolråd. Här diskuteras aktuella och viktiga frågor som rör skolan. Representanter till skolrådet utses bland föräldrarna på föräldramöten. I skolrådet sitter även representanter från personal och rektor med. Skolrådet träffas tre gånger per läsår.
Logga in i elevsystemet IST
Logga in i Motala kommuns elevsystem IST för att se närvarorapportering, individuella studieplaner, betyg med mera.
Kontakt Vätternskolan
Telefon
Adress
Ulaxgatan 57
591 54 Motala
Fritids
Lillfritids F–1: 072-145 44 63
Storfritids F–2: 072-145 44 64
Rektor F–3 och fritidshem
Ann-Charlotte Stråhlin
Telefon: 0141-22 51 93
E-post: ann-charlotte.strahlin@motala.se
Tf rektor 4–6
Kathrin Thomas
Telefon: 0141-228945
E-post: kathrin.thomas@motala.se
Skoladministratör
Kristina ”Ninna” Ljungkvist
Telefon: 072-213 62 70
E-post: kristina.ljungqvist@motala.se
Skolsköterska årskurs F–3
Elin Johansson
Telefon: 0141-22 34 88
E-post: elin.d.johansson@motala.se
Skolsköterska årskurs 4–6
Ingela Bengtsson
Telefon: 0141-22 38 33
E-post: ingela.bengtsson@motala.se