Hundar i naturen

Som hundägare har du alltid ett ansvar för din hund. Här kan du läsa om vilka regler som gäller när du tar med ditt djur ut i skog och mark. Men också om hundrastgården på Bondebacka och var din hund får bada.

Kopplingstvång

Du ska alltid ha kontroll på din hund, så att den inte stör vilda djur. Extra viktigt är detta under perioden 1 mars – 20 augusti. Detta för att skydda vilda djur under den känsliga period när de får ungar. Det innebär i praktiken att det råder kopplingstvång. Om du har full kontroll på din hund, och har den max ett par meter ifrån dig, så kan det betraktas som ett osynligt koppel. Regler om koppel gäller även i skogar inom tätorten och i större parkområden som kan likställas med skogsnatur. I de flesta naturreservat gäller generellt kopplingstvång.

Tänk på att du som ägare är ansvarig för allt som hunden gör.

I de lokala ordningsföreskrifterna finns information om vilka regler som gäller för hundar i naturen. Det är till exempel:

  • Hundar ska hållas kopplade på gatumark, torg, cykel- och gångbanor, anlagda parker eller planteringar, lekplatser, kommunens allmänna badplatser, begravningsplatser samt i motionsspåren och elljusspår.
  • Inom kommunens allmänna badplatser får hundar inte vistas under badsäsongen 15 maj – 15 september.
  • I Varamon får kopplade hundar vistas på den del av området som ligger ovanför betongmuren, under perioden 15 maj – 15 september mellan klockan 19:00 – 09:00.

Hundrastgård på Bondebacka

I Motala kommun finns det en hundrastgård som ligger på Bondebacka. Platsen ägs av Motala kommun men hundrastgården sköts av föreningen Motala Hundrastgårdar. Man måste inte vara medlem i föreningen för att besöka hundrastgården, och det kostar ingenting. Var och en håller rent och snyggt efter sig. Inga fimpar, skräp eller hundbajs får lämnas kvar. Ett plakat med vilka regler som gäller finns där.

Kontakta gärna föreningen om du undrar något, eller vill bli medlem. Det kostar 50 kronor/familj och år. Föreningen har en Facebookgrupp, och en e-postadress:
motalahundpark@gmail.com.

Motala Hundrastgårdar – Facebook

Hundbad

I Pariserviken finns ett särskilt markerat område för hundbad. Du kan också bada med din hund vid alla stränder som inte är allmänna badplatser. Vid de allmänna badplatserna, som kommunen driver, är hundbad inte tillåtet. Självklart måste du se till att du har kontroll över din hund och att du följer lokala regler för koppeltvång.

Hundbad vid Pariserviken – Naturkartan

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej