Varamobaden – Nordens största insjöbad
Karta
Välkommen till Varamobaden!
Varamobaden, Nordens största insjöbad, erbjuder en bred lång strandremsa vid Vätterns rena, klara vatten. Här är grunt och du kan vada långt ut på en fin sandräfflad botten. Badet ligger skyddat i en vik som ofta har pålandsvindar och därför snabbt blir uppvärmt.
Mellan den breda strandremsan och ovanliggande gräsytor finns en asfalterad strandpromenad. Badplatsen har en brygga samt gång- och rullstolsramper ner till sandstranden och en matta ner till vattenbrynet.
Oavsett om du badar i sjö, hav eller pool är det viktigt att du ser till att det blir ett säkert dopp.
Tänk på detta när du eller dina barn badar:
- Lämna aldrig små barn utan uppsikt vid vatten.
- Bada tillsammans med ditt barn och ha alltid nära till barnet. En armlängds avstånd!
- Lägg undan mobiltelefonen och ha fokus på barnet.
- Hoppa och dyk inte i okända vatten.
- Spring inte på bryggor.
- Knuffa aldrig i eller tryck ner någon i vattnet.
- Simma inte under bryggor och hoppställningar. Du kan fastna eller riva dig!
- Meddela alltid var du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
- Simma längs med stranden och inte rakt ut på öppet vatten.
- Lek inte med livräddningsutrustning, den behövs för att rädda liv.
Läs mer om badsäkerhet:
Film – Bada säkert i sommar
Hör två av kommunens badmästare berätta om hur du ska göra för att bada säkert i sommar.
Kommunen tar regelbundna prover på badvattnet vid de allmänna baden under badsäsongen. Du kan ta del av resultaten på respektive badplats och på Havs- och vattenmyndighetens hemsida:
Badplatser och kvalitet på badvatten i Motala kommun – Havs- och vattenmyndigheten
I Varamobaden finns flera grillplatser. Här kan du använda de fasta grillar som finns eller ha med en egen grill som placeras på den anlagda grusade ytan vid grillplatsen.
15 maj – 15 september får eldning och grillning bara ske vid de grillplatser som finns i området.
Var noga med att släcka grillen efter dig och ta med dig ditt skräp. Släng engångsgrillar och kol från egen grill i avsedd tunna vid grillplatsen.
Hjärtstartare
Under sommaren finns en hjärtstartare placerad vid Månvägen i den bod som värdarna utgår från.
Längs stranden finns skyltar med siffror, 1-16. Dessa siffror är till hjälp för blåljuspersonal som räddningstjänst, sjöräddning, ambulans och polis. Ange gärna vilken siffra du befinner dig närmast om du behöver larma 112 SOS ALARM.
112-appen
Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.
Om du ringer 112 via appen skickas din aktuella position till SOS Alarm. På det sättet kan SOS Alarm se var du befinner dig och skicka hjälp snabbare.
Appen finns där appar finns!
Förutom möjlighet till härliga bad finns lekplats, minigolfbanor samt plan för beachvolleyboll. Du kan även spela minigolf eller hyra exempelvis trampbåt, SUP, eFoil, kanot eller kajak.
Läs mer om aktiviteter i Varamon:
Ordningsvakter
Under perioden 1 juni–15 augusti, med förstärkning under sommarens varma dagar och vid exempelvis skolavslutning, finns patrullerande ordningsvakter i Varamobaden och på våra andra badplatser.
Ordningsregler
Vattenskoterkörning förbjuden
I Varamobaden samt i sjöarna runt om i kommunen vid allmänna badplatser är det förbjudet att köra vattenskoter. Det innebär att du inte heller får lägga i din vattenskoter här för att köra den längre ut i farleden.
Eldning och grillning
Under perioden 15 maj–15 september får eldning och grillning vid den allmänna badplatsen i Varamobaden endast ske på särskilt anordnade eldningsplatser. Området där förbudet gäller sträcker sig till tomtgräns för privata fastigheter i området.
Kommunen har placerat ut fasta grillar på flera platser i området och här är du välkommen att grilla. Tänk på att lämna platsen så som du själv vill finna den.
Campingförbud
I Varamobaden och på kommunens övriga allmänna badplatser är camping förbjuden. Med camping menas övernattning i tält, husvagn, husbil, bil eller liknande.
Hästar och hundar på badplatsen
Ridning är förbjudet i Varamobaden.
Varamobaden är allmän badplats och därmed är det förbjudet för hundar att vistas under badsäsongen 15 maj–15 september. Skyltar vid områdets södra och norra utkanter visar var det allmänna badet börjar. På de delar av stranden som inte ingår i det allmänna badet går det bra att bada med hund.
Reglerna gäller inte för polishund i tjänst, ledarhund för synskadad person samt service- eller signalhund för funktionshindrad person.
Kopplade hundar får, under tiden 15 maj–15 september mellan klockan 19.00 och 9.00, vistas på den del av området som ligger på och ovanför den betongmur som avgränsar strandområdet.
Reglerna för hundar gäller endast inom badområdet. Utanför badområdet är du välkommen att bada och promenera med din hund.
I Motala kommun är även norra delen av Pariserviken är avsedd för hundbad. Läs mer om hundar i naturen och hundbad:
Du kan läsa mer om ordningsregler, se kartor som över kommunens allmänna badplatser och övriga platser som omfattas av de allmänna ordningsföreskrifterna.
Rökning
Rökning undanbedes i Varamon.
I Varamobaden gäller särskilda regler för parkering mellan 1 juni och 15 augusti. Under denna tid får du bara parkera på anvisade platser. Det är parkeringsförbud på Bispgatan och alla gator väster om denna, även på samtliga gator som leder ner mot stranden. Följ skyltningen i området.
På parkeringskartan kan du se var du kan parkera i Varamobaden. Där framgår också vad respektive parkering kostar. Avgiften gäller alla dagar under perioden 15 juni-15 augusti, klockan 8.00-21.00. Avgiftsfria parkeringar finns vid Vätternrundan arena. Särskilda parkeringar för husbil och bil med tillkopplad husvagn finns längs Bispgatan.
Parkeringskartan för hela Motala kommun
Det är mycket viktigt att du inte parkerar på gatorna i området. Detta eftersom du då kan hindra framkomligheten för ambulans, sjöräddning, brandkår och polis som kan behöva röra sig i området i händelse av drunkningslarm och andra olyckor.
Förbud mot att stanna och parkera gäller på utpekade räddningsvägar, alla övriga gator ingår i det parkeringsförbudsområde som är skyltat på vägarna in mot området. Parkeringsförbudsområde innebär att du enbart får parkera där det är skyltad parkering. Områdesbestämmelsen gäller tills du har passerat ett slutmärke.
Tillfälliga parkeringar under sommarsäsongen
Under sommarsäsongen öppnas tillfälliga parkeringar i Varamobaden, som du kan se på bilden.
Parkering 1 sköts av BK Zeros. Parkering 2 sköts av Motala kommun och öppnas vid behov om den andra blir full. Detta gäller under perioden 17 juni till 15 augusti.
Parkeringarna skyltas så att det blir lätt för dig som besökare att hitta rätt i området.
Ta ansvar och ta hand om ditt skräp! Det finns flera stora sopstationer i Varamobaden där du kan slänga och sortera ditt avfall.
Om den soptunna du vill använda är full – gå till nästa eller ta med dig skräpet hem. Ställ inte skräp bredvid soptunnan! Detta leder till att fåglarna sprider ut det i området och i vattnet.
Tillsammans håller vi Varamobaden rent och snyggt.
Det finns flera toaletter i Varamobaden och i kartan längst upp på sidan kan du se var de är placerade. Det finns även skyltar längs stranden så att du lätt ska kunna hitta.
Toaletter
Månvägen
Toaletten är öppen hela året.
Rödbäcken, Nyckelpigespåret
Toaletten är öppen från mitten av april till mitten av oktober. Stängd vintertid.
Solsättersgatan, tennisbanorna
Toalettvagn som är öppen 1 juni till 31 augusti.
Varamovägen vid Lindgården
Toaletten är öppen från mitten av april till mitten av oktober. Stängd vintertid.
Vildmarksvägen
Toaletten är öppen från mitten av april till mitten av oktober. Stängd vintertid.
Vättervågen, Stormvägen, Brandbryggan
Toaletten är öppen från mitten av april till mitten av oktober. Stängd vintertid.
Under sommaren finns värdar i Varamon. Värdarnas uppgift är att hjälpa till att hålla området snyggt och prydligt samt informera om de ordningsregler som finns.
Du som gäst kan söka upp värdarna om du har frågor eller funderingar. Värdarna utgår från en manskapsbod vid Månvägen. Under dagarna rör de sig i hela området. Titta efter värdarnas gula väst om du vill ha kontakt med dem. Du kan även nå dem via det telefonnummer som finns vid boden.
På Motala sjöstad kan du hitta information om vilka restauranger och matställen som finns i Varamon samt vilka boendemöjligheter som finns i området: