Avgifter för äldreboende
Olika delar av din avgift
Hyra/boendeavgift
För bostad som omfattas av hyreslagen ska du betala hyra enligt ditt hyreskontrakt eller nyttjanderättsavtal. För bostad som inte omfattas av hyreslagen ska du betala boendeavgift med högst 55,39 procent av prisbasbeloppet per år delat med tolv, det vill säga högst 2 423 kronor/månad.
Avgift för mat
För maten ska du betala 3 200 kronor/månad.
Hemtjänstavgift
Avgiften för hemtjänst är högst 2 359 kronor/månad, vilket är lika med maxtaxan enligt socialtjänstlagens regler om högkostnadsskydd. Avgiften justeras om maxtaxan ändras.
Din hemtjänstavgift är beroende av ditt avgiftsutrymme. Din avgift för hemtjänst blir:
- Lika med avgiftsutrymmet, om ditt avgiftsutrymme är 1 – 2 358 kronor.
- 2 359 kronor om ditt avgiftsutrymme är 2 359 kronor eller mer.
Ditt avgiftsutrymme beräknas som skillnaden mellan ditt avgiftsunderlag (inkomster) och ditt förbehållsbelopp. Ditt avgiftsunderlag är summan av din nettoinkomst som du kan antas komma att få under de närmaste tolv månaderna, fördelad med lika belopp per månad, samt bostadstillägg.
Om avgiftsutrymmet är 0 kronor eller är negativt, det vill säga om ditt avgiftsunderlag är lägre än ditt förbehållsbelopp, ska du inte betala någon hemtjänstavgift.
Blankett för beräkning av avgift
Beräkning av utgiftsutrymme görs under förutsättning att du har lämnat in blanketten som du laddar ner här:
Uppgifter om inkomster och utgifter – för beräkning av avgift inom omsorgen
Under rubriken “Anvisningar till blanketten” nedan hittar du mer information om hur du fyller i blanketten. Om du inte har fyllt i den korrekt skickar vi tillbaka den till dig för komplettering.
Avgiftsberäkningen gäller från och med den månad komplett ifylld blankett inkommer.
Om du inte skickar in blanketten till oss får du betala maxtaxan.
1) Personuppgifter
För gifta och registrerade partners räknas inkomsterna samman för en beräkning av avgiften. Person- och inkomstuppgifter ska därför anges för båda.
2) Inkomstuppgifter
Pension som erhålls från Pensionsmyndigheten/Försäkringskassan (allmän pension) samt bostadstillägg ska inte fyllas i på blanketten. Dessa uppgifter inhämtas per automatik. Har du övriga inkomster, till exempel tjänstepension, fyller du i bruttoinkomst (före skatt) per månad.
Om du är osäker på dina inkomster kan du bifoga en kopia av specifikationen till din deklaration (den gul- och vitrandiga delen) eller ett aktuellt kontoutdrag från din bank.
3) Överskott av kapital
Uppgifter om överskott av kapital per 31 december föregående år ska anges. Som överskott av kapital räknas till exempel ränteinkomster, utdelningar på aktieinnehav och fonder, kapitalvinster vid försäljning samt vid byte och överlåtelse av tillgångar. Se kontrolluppgifter som erhålles i januari innevarande år. Du kan även hitta denna uppgift på senaste deklarationen. Om du är osäker på vad som ska tas upp får du gärna bifoga kopior.
4) Boendekostnad
Boende hyresrätt
Du som bor i hyresrätt uppger din hyra per månad. Avgift för parkering, garage eller förråd får inte tas med i hyreskostnaden. Ingår din hushållsel i hyran ska du uppge hur stor bostadsytan är.
Boende bostadsrätt
Du som bor i bostadsrätt uppger din hyra per månad, driftskostnader per år och eventuella bostadsrättslån samt räntesats. Ingår din hushållsel i hyran ska du uppge hur stor bostadsytan är.
Boende egen fastighet
Du som bor i egen fastighet uppger fastighetsavgift, bostadsyta, driftskostnader, eventuella bostadslån samt räntesats.
5) Förhöjda levnadskostnader
Exempel på kostnader kan vara om du har kostnad för god man eller förvaltare. Kopia på arvodesbeslut ska bifogas.
6) Annan mottagare av faktura och avgiftsbeslut
Om faktura och avgiftsbeslut ska skickas till annan mottagare anges uppgifterna här.
7) Autogiro
Om du inte redan betalar din faktura via autogiro men önskar göra det, sätt ett kryss i rutan så skickar vi en blankett för autogiromedgivande.
8) Behjälplig
I de fall sökande inte klarar av att själv skriva under kan god man, anhörig eller annan som är behjälplig vid ifyllande av blanketten skriva under.
9) Underskrift
Det är viktigt att den som fyller i blanketten skriver under.
Uträkning inkomster
Nettoinkomst (efter skatt): 7 000 kronor
Bostadstillägg för pensionärer: 4 169 kronor
Inkomster (avgiftsunderlag): 7 000 + 4 169 = 11 169 kronor
Uträkning förbehållsbelopp
Minimibelopp (ensamstående): 6 470 kronor
Tillägg för fördyrad mat: 130 kronor
Hyra: 4 300 kronor
Avdrag för el, säng, förbrukningsartiklar: – 496 kronor
Förbehållsbelopp: 6 470 + 130 + 4 300 – 496 = 10 404 kronor
Uträkning avgiftsutrymme
Inkomster: 11 169 kronor
Förbehållsbelopp: – 10 404 kronor
Avgiftsutrymme: 11 169 – 10 404 = 765 kronor
Uträkning kostnad
Hyra: 4 300 kronor
Mat: 3 200 kronor
Hemtjänst: 765 kronor
Total kostnad 4 300 + 3 200 + 765 = 8 265 kronor
Förbehållsbeloppet består av ett minimibelopp och din faktiska bostadskostnad.
Minimibeloppet är:
- för ensamstående 6 470 kronor per månad
- för makar/sambor 5 279 kronor per person och månad
Om du inte fyllt 65 år ökas minimibeloppet med 10 procent av ovanstående belopp.
Minimibeloppet beräknas täcka normala kostnader för:
- livsmedel (3 070 kronor per månad)
- kläder
- skor
- fritid
- hygien
- dagstidning
- telefon
- hemförsäkring
- öppen hälso- och sjukvård
- tandvård
- hushållsel
- förbrukningsvaror
- resor
- möbler
- husgeråd
- läkemedel
Höjning av minimibelopp
För dig som bor i permanent särskilt boende görs ett tillägg till ditt minimibelopp med 130 kronor/månad, som är mellanskillnaden mellan 3 200 kronor och 3 070 kronor, eftersom avgiften för mat i vårdboende överstiger 3 070 kronor/månad. Detta tillägg gäller endast för beräkning av hemtjänstavgiften.
Minimibeloppet kan höjas ytterligare om du har särskilda behov av varaktig karaktär som medför kostnader som uppgår till minst ett par hundra kronor per månad. Med varaktig karaktär menas att kostnaden är regelbundet återkommande under större delen av ett år.
Sänkning av minimibelopp
För dig som bor i permanent särskilt boende sänks minimibeloppet med 496 kr/månad eftersom din kostnad för el ingår i din hyra, du har tillgång till sjukhussäng och vissa förbrukningsartiklar kostnadsfritt.
Frånvaro
Vid sjukhusvistelse eller annan planerad frånvaro reduceras avgiften med dygnskostnaden för personlig omvårdnad och kost. Avdrag medges ej för enstaka måltider.
Dubbelt boende
Om du har kostnader för ditt tidigare boende en tid efter att du flyttat till vårdboende har du rätt att räkna med boendekostnaden för den tidigare bostaden i förbehållsbeloppet under en övergångsperiod om högst tre månader.
Kvarvarande medel
Om du skulle få mindre än 2 669 kronor kvar per månad när du betalt hyra och mat har du möjlighet att begära jämkning av din hemtjänstavgift och/eller avgiften för mat.
Prövning av din rätt till jämkning med hänsyn till vad du har kvar när du betalt hyra och mat sker enligt reglerna för ekonomiskt bistånd. Detta innebär bland annat att du som har egna tillgångar först måste använda dig av dem, innan jämkning kan bli aktuell. Egna tillgångar kan vara kontanter, banktillgodohavanden eller andra tillgångar som lätt kan säljas, till exempel aktier, obligationer, fondandelar, pensionssparande eller en bil. Du har rätt att ha sparade tillgångar upp till ett prisbasbelopp utan att dessa påverkar jämkningen.
Du får ett skriftligt avgiftsbeslut där det står hur mycket du ska betala.
Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga det hos allmän förvaltningsdomstol genom så kallat förvaltningsbesvär. Det gäller beslut om avgift och avgiftsförändring samt beräkning av avgiftsunderlag, boendekostnad och förbehållsbelopp. Beslutet kan bara överklagas av den som berörs.
Din överklagan ska ha kommit in till socialkontoret inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet. Har din överklagan kommit in inom rätt tid kommer den att skickas vidare till förvaltningsrätten om vi inte ändrar beslutet på det sätt som du har begärt. Om rätten bifaller överklagan kan rätten ersätta det överklagade beslutet med ett nytt beslut.