Förhandsbesked
E-tjänst för ansökan om förhandsbesked
Här ansöker du om förhandsbesked via vår e-tjänst.
Varför ska jag söka förhandsbesked?
Ett förhandsbesked kan vara bra när du ska bygga nytt på en obebyggd plats utanför detaljplanelagt område. Finns det en detaljplan för området är ett förhandsbesked onödigt eftersom man redan genom detaljplanen utrett frågan om platsens lämplighet för bebyggelse.
Om du vill stycka av mark till en ny fastighet, som du avser att bygga på, kan det också vara lämpligt att först ansöka om förhandsbesked eftersom detta underlättar lantmäteriets handläggning.
Bygglov och förhandsbesked är inte samma sak. Ett förhandsbesked är bara en lokaliseringsprövning, det vill säga en bedömning om platsen är lämplig att bygga på. Eftersom vi i förhandsbeskedet bara utreder markens lämplighet krävs det inga ritningar eller exakta detaljer om den planerade byggnadens storlek, utformning eller placering. Du kan på så sätt undvika att projektering och framtagandet av ritningar som krävs för ett bygglov görs i onödan.
Det finns inget krav på ett förhandsbesked utan det är frivilligt att söka ett sådant. Om du vill kan du alltså ansöka om ett bygglov direkt utan att först ha ansökt om förhandsbesked.
Ett förhandsbesked visar om en plats är lämplig för att bygga på. Det sker genom en så kallad lokaliseringsprövning. I den prövningen stämmer vi av din ansökan mot en rad regler, exempelvis att den inte inverkar på skyddsvärda miljöer i området. Vi tittar även på en mängd andra krav som påverkar lämpligheten. Det kan till exempel vara möjligheten att anordna väg, vatten och avlopp. Även buller, djurhållning, kollektivtrafik med mera ska beaktas.
Översiktsplanen är vägledande i bedömningen och berörda grannar kommer ges möjlighet att lämna sina synpunkter.
Beslut
I prövningen kan man komma fram till att:
- en byggnad är lämplig på platsen = positivt förhandsbesked.
- en byggnad är lämplig på platsen, men för att kunna tillåtas måste den uppfylla angivet villkor = positivt förhandsbesked med villkor.
- en byggnad är inte lämplig på platsen = negativt förhandsbesked.
- byggnad visserligen är lämplig på platsen men att den förutsätter planläggning = negativt förhandsbesked.
Krav och villkor inför bygglovet
I beslutet om förhandsbesked kan villkor ställas inför din ansökan om bygglov. Om du följer dessa krav och villkor finns det goda möjligheter att du kommer att få ditt bygglov beviljat. Exempel på dessa villkor kan vara:
- byggnadens utformning
- andra anpassningar till landskapsbild och byggnadstraditioner
- intyg på att vattnet är tjänligt, att det går att dricka
- vid behov av servitut för väg, att det är ordnat innan ansökan om bygglov
- olika tillstånd, till exempel att ta sig ut till allmän väg
- intyg om godkänd lösning av avlopp.
Förhandsbeskedet gäller i två år och kan inte förlängas. Nämnden kan under de två åren inte avslå en bygglovsansökan för den åtgärd som förhandsbeskedet gäller för, förutsatt att ansökan om bygglov stämmer med det givna förhandsbeskedet.
Av ansökan ska det framgå vilken åtgärd som du söker förhandsbesked för, exempelvis nybyggnation av enbostadshus. Du ska även beskriva och redovisa hur du planerar att lösa tillfartsväg, vatten- och avloppsförsörjningen till byggnaden. Lämna även gärna en beskrivning av vad platsen används till i dag eller använts till tidigare, om det är känt.
Följande underlag ska alltid bifogas ansökan:
- Situationsplan i skala 1:400 där du redovisar den nya fastigheten (vid avstyckning) alternativt den planerade tomtplatsens yta inom en befintlig fastighet. Du ska också redovisa ungefärlig placering av byggnad och planerad tillfartsväg till platsen.
- Översiktskarta. Om hela fastigheten/tomten inte ryms på den bifogade situationsplanen är det nödvändigt att bifoga en översiktskarta.
Följande handlingar kan komma att krävas
- hydrogeologisk genomförbarhetsstudie eller provborrning för vatten
- geoteknisk markundersökning
- bullerutredning.
En ansökan om förhandsbesked är förenat med en avgift, som beräknas enligt taxan som är fastställd av kommunfullmäktige.
Taxa för Plan- och bygglagen, inklusive kart- och mättaxa (PDF, 546 kB)
Handläggningstid
Skicka in din ansökan om förhandsbesked i god tid, eftersom det ofta tar längre tid att handlägga ett förhandsbesked. Beslut i ärendet ska meddelas inom tio veckor. Beslut om att förlänga tidsfristen får ske om handläggningen eller utredning i ärendet kräver det. Handläggningstiden får förlängas en gång med högst tio veckor. Tiden räknas från det att din ansökan anses vara komplett, alltså när byggnadsnämnden fått in de handlingar nämnden behöver för att handlägga din ansökan.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se