Fritidshem
Kommunen erbjuder fritidshem från att barnet börjar förskoleklass till och med vårterminen det år då eleven fyller 13 år.
När du studerar eller arbetar har du rätt att ha ditt barn på fritidshem. Barnet får även vara på fritidshemmet den tiden som behövs för att du ska kunna ta dig till och från ditt arbete eller din skola. Du lämnar barnets schema för fritidstider genom att använda vår app IST home skola.
Schema och frånvaro i förskola och fritidshem
Förälder som är arbetslös eller föräldraledig
Barn till föräldralediga och arbetssökande har inte rätt till plats i fritidshem. Om du blir arbetslös eller föräldraledig ska du säga upp platsen i IST förskola/fritidshem.
Om du är arbetssökande kan du få en tillfällig placering på fritidshem om det behövs för att du ska kunna gå på Arbetsförmedlingens kurser. Dagplaceringen kostar 50 kronor per dag och beviljas för högst fem dagar per månad.
Vid sjukdom
Har du arbete och blir sjukskriven eller har graviditetspenning har du rätt att behålla barnets fritidshemsplats med vistelsetid enligt ordinarie schema. Detsamma gäller om du är hemma med ett syskon som är sjukt. Vid längre sjukperiod krävs särskild prövning av bildningsförvaltningen.
När barnet ska börja förskoleklass avslutas förskoleplaceringen per automatik den 31 juli och övergår från och med den 1 augusti till fritidshemsplacering. Om ni inte behöver fritidshemsplats ska platsen sägas upp med två månaders uppsägningstid.
Barnets inskolning på förskolan eller fritidshemmet ska börja på placeringsdatumet eller senast inom två veckor. Du betalar avgift från placeringsdatumet. Vi skolar inte in några barn under perioden från mitten av juni till slutet av juli eftersom förskolorna och fritidshemmen har sommarstängt under juli månad.
Om du behöver ansöka om plats på fritidshem till ditt barn ska du använda e-tjänsten:
Läs mer om att ansöka och säga upp plats i fritidshem:
De kommunala fritidshemmen har samma studiedagar som grundskolorna för att personalen ska få möjlighet att utbilda sig och planera verksamheten. Det innebär att ditt vanliga fritidshem kan vara stängt, men omsorg erbjuds för de barn som behöver det på något fritidshem i kommunen. Det är fem studiedagar per år och du får information i god tid från ditt fritidshem om när det är och hur du ska göra om du behöver barnomsorg vid dessa tillfällen.
Här hittar du information om kommande studiedagar:
Under fyra veckor på sommaren håller vissa fritidshem stängt. 2024 gäller det veckorna 28-31.
När det är beslutat vilka fritidshem som kommer att vara öppna får du information från ditt fritids om vad som gäller.
Det är möjligt att ha en fritidsplacering enbart på lov och studiedagar, alltså de dagar som det inte bedrivs någon skolundervisning. Du betalar då en lägre taxa, som debiteras varje månad. Taxan beräknas som en del av hushållets inkomst, och har en en maxtaxa, precis som ordinarie placering.
- 1 barn: 1 procent av hushållets bruttoinkomst, maximalt 420 kronor/månad
- 2 barn: 1,5 procent av hushållets bruttoinkomst, maximalt 630 kronor/månad
- 3 barn: 2 procent av hushållets bruttoinkomst, maximalt 840 kronor/månad
För att ansöka om en sådan placering, kontakta Servicecenter.
Rätten till skolskjuts gäller inte till och från fritidsverksamhet.
Läs mer på sidan nedan om vilka regler som gäller kring skolskjuts.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Kontakt med fritidshemmet
Kontaktuppgifter till fritidshemmen hittar du på respektive skolas hemsida.