Parkering
Parkeringskarta
På vår parkeringskarta kan du se var det finns parkeringar för bil, husbil, motorcykel och rörelsehindrade. Du kan se hur länge du får parkera på de kommunala parkeringarna och vad det kostar.
Här får du parkera
Inom Motala kommun är det tillåtet att stå parkerad 24 timmar i följd på gatorna. Det finns dock vissa undantag, så följ alltid skyltarna på platsen.
Parkera i centrum
Ett exempel är Motala centrum som ligger inom en zon med förbud att parkera fordon. Detta innebär att det bara är tillåtet att parkera på platser markerade med P-skylt inom zonen. Men det finns gott om kommunala parkeringar i centrum, och det finns dessutom privata aktörer. På vår parkeringskarta, som du hittar här ovan, kan du se både kommunens och privata parkeringar.
Du betalar parkeringen enklast via sms eller med en app från din smartphone, dator eller surfplatta. Vid gatuparkeringar i Motala centrum och på parkeringsplatserna Seglaren, Kanalparkeringen och parkeringshuset Akasian är detta det enda sättet att betala parkeringen eftersom parkeringsautomat saknas.
När du startar din digitala parkering ser parkeringsvakten i sin dator att avgiften är betald och hur länge din biljett gäller.
Betallösningar
Motala kommun erbjuder ett digitalt betalsystem för parkeringsavgiften. Det är kontantfritt och biljettlöst.
Här kan du läsa om hur du betalar via sms:
Här hittar du information om betalning via talsvar:
Här kan du kontakta företaget för support:
Ange rätt zon
I betalsystemets app finns kartor som med hjälp av GPS:en i din telefon visar vilken zon du befinner dig i. Kontrollera alltid att du verkligen är på den platsen som din telefon säger att du är. Det står angivet på skyltar eller vid parkeringsautomaten vilken zon parkeringen tillhör.
Företagstjänster
Om du som ägare av ett företag vill att dina anställda ska kunna betala för parkering digitalt, kontakta företaget och fråga efter deras anpassade företagstjänster.
Parkeringsautomater finns vid parkeringarna Hamnparkeringen, Bagaren och Buntmakaren samt öster om Stora torget vid korsningen Prästgatan/Bispmotalagatan. Du kan där betala med kort, swish eller en pay-funktion, om du har en sådan kopplad till din smarta telefon. Observera att du inte kan betala med mynt i parkeringsautomaterna.
Du knappar in ditt registreringsnummer på tangentbordet på automaten och då ser parkeringsvakten att du har betalat. Du kan få ett kvitto via sms, e-post eller via kvittotjänsten.
Var noga med att ange rätt registreringsnummer. Om du anger fel registreringsnummer kan du få en parkeringsanmärkning.
Avgiftsbelagda parkeringsplatser finns i centrala Motala. Motala kommuns parkeringar i centrum är avgiftsbelagda på vardagar klockan 9.00-18.00. Här nedan kan du se vilken avgift som gäller för respektive parkering. Den informationen kan du även se på parkeringskartan som du hittar länk till här ovan. Observera att privata aktörer kan ha andra avgifter, så kontrollera när du parkerar vad som gäller.
6 kronor per timme
- Kungsgatan mellan Skolgatan och Kyrkogatan
- Bispmotalagatan mellan Skolgatan och Poppelgatan
- Urban Hjärnes väg mellan Sjögatan och Kungsgatan
- Repslagaregatan mellan Bispmotalagatan och Drottninggatan
- Prästgatan mellan Sjögatan och Drottninggatan
- hela Kyrkogatan
- Bispmotalagatan mellan Poppelgatan och Platensgatan
- Sjögatan mellan Skolgatan och Poppelgatan
- Skolgatan mellan Sjögatan och Kungsgatan
- Repslagaregatan mellan Vätternpromenaden och Sjögatan
- Stora torget
- Poppelgatan mellan Sjögatan och Drottninggatan
- Platensgatan mellan Bispmotalagatan och Drottninggatan
- Drottninggatan mellan Urban Hjärnes väg och Platensgatan
- Östermalmsgatan vid kvarteret Akasian
- Drottningplan
3 kronor per timme
- Skolgatan mellan Sjögatan och Vätternpromenaden
- Buntmakaren
- Kvarteret Seglaren
- Hamnparkeringen
- Parkeringshuset Akasian
- Parkeringen i Kanalparken
De kommunala parkeringarna vid Centralstationen är avgiftsfria.
Utanför centrumzonen kan du parkera längs gatorna i upp till 24 timmar, om inget annat anges på skyltar. På helger finns ingen tidsbegränsning.
Parkering i centrum
Motala kommuns parkeringar i centrum är avgiftsbelagda vardagar klockan 9.00-18.00.
Det är avgiftsfritt på:
- lördagar
- dag före röd dag
- röda dagar.
Privata parkeringar kan ha andra regler och priser så kontrollera alltid vad som gäller på skyltar just där du tänkt att parkera.
I Varamobaden gäller särskilda regler för parkering mellan 1 juni till 15 augusti. Under denna tid får du bara parkera på anvisade platser. Det är parkeringsförbud på Bispgatan och alla gator väster om denna, även på samtliga gator som leder ner mot stranden. Följ skyltningen i området.
På parkeringskartan kan du se var du kan parkera i Varamobaden. Där framgår också vad respektive parkering kostar. Avgiften gäller alla dagar under perioden 1 juni-15 augusti, klockan 9.00-18.00. Avgiftsfria parkeringar finns på Mariebergsgatan (tidigare Folkets park-parkeringen) samt vid Vätternrundan arena. Särskilda parkeringar för husbil och bil med tillkopplad husvagn finns längs Bispgatan.
Det är mycket viktigt att du inte parkerar på de gator där det är skyltat förbud mot parkering eller förbud mot att stanna och parkera, blockerar utfarter eller parkerar i korsningar. Detta eftersom du då kan hindra framkomligheten för ambulans, sjöräddning, brandkår och polis som kan behöva röra sig i området i händelse av drunkningslarm och andra olyckor.
Tillfälliga parkeringar under sommarsäsongen

Under sommarsäsongen, 1 juni – 15 augusti, öppnas tillfälliga parkeringar i Varamobaden, som du kan se på bilden.
Parkering 1 sköts av BK Zeros. Parkering 2 sköts av Motala kommun och öppnas vid behov om den andra blir full.
Parkeringarna skyltas så att det blir lätt för dig som besökare att hitta rätt i området.
På parkeringen norr om Centralstationen finns en del längst bort från stationen som är långtidsparkering. Här är det tillåtet att parkera i upp till 72 timmar. Parkeringsplatsen är avgiftsfri.
I parkeringshuset Akasian kan du parkera i upp till sju dygn. Parkeringen här är avgiftsbelagd med 3 kronor per timme, det vill säga 27 kronor per dygn på vardagar, utom vardag före söndag och helgdag.
Kommunens parkeringsbiljetter gäller inte om du ställer din bil på en privat parkering. Exempel på privata parkeringar i centrala Motala är taket till Gallerian och den allmänna parkeringen på Kungsgatan nära korsningen med Kyrkogatan. Där gäller andra regler än om du parkerar på gatan. Läs därför noga igenom informationen på de olika parkeringsbolagens biljettautomater innan du betalar din avgift.
Tänk också på att om du löser biljett på någon av de privata parkeringarna, så gäller inte denna på kommunens parkeringar.
Parkeringsvakter rör sig dagligen i Motala för att hålla trafikmiljön säker och för att se till att bilar inte står parkerade för länge på samma plats. Om ett fordon är parkerat på ett sätt som utgör en fara för andra trafikanter, eller står parkerat längre än tillåtet, kan ägaren få en parkeringsanmärkning, även kallat parkeringsböter. Du kan även få en parkeringsanmärkning om du inte har betalt parkeringen.
Även om du betalat men angett fel registreringsnummer kan du få en parkeringsanmärkning.
Vad kostar det att parkera fel?
- Stanna eller parkera på plats reserverad för rörelsehindrad: 1300 kronor
- Stanna eller parkera där stannandeförbud råder: 800 kronor
- Parkera där parkeringsförbud råder: 700 kronor
- Parkera längre tid än tillåtet på gata eller parkeringsplats: 500 kronor
- Parkera på parkeringsplats utan att betala avgift: 500 kronor.
Betala parkeringsanmärkning
Inbetalning av parkeringsanmärkning görs till Transportstyrelsen, bankgiro 5051-6905. OCR-numret på anmärkningen är ditt ärendenummer.
Du kan även betala via betaltjänsten Paypr som du når via QR-koden på parkeringsanmärkningen. Betaltjänsten erbjuder flera alternativ så som swish- och kortbetalning samt faktura 14 dagar. För utländska bilister erbjuds endast kortbetalning. Serviceavgift tillkommer. Här kan du läsa mer om tjänsten:
Överklaga parkeringsanmärkning
Det är bara polisen som kan stryka parkeringsanmärkningar. Du kan antingen besöka polisens kontor eller skriva ett brev till den polismyndighet som ansvarar för området där du fick parkeringsanmärkningen. Du måste överklaga inom sex månader. Du ska betala avgiften inom åtta dagar även om du överklagar. Om du får rätt betalas pengarna tillbaka till dig.
Om du har ett kvitto på betald parkering via mobil betalning, men ändå får en parkeringsanmärkning, kan det ha blivit något tekniskt fel som gjort att parkeringsvakten inte sett din biljett. Då kan du kontakta det företag som du köpt biljetten hos.
Om du har fått en felparkeringsavgift på kvartersmark (det som inte är gator och vägar) gäller lite andra regler. Då ska du kontakta de som övervakar parkeringen. Kontaktuppgift finns vid infarten till parkeringen.
Det finns mer detaljerad information om hur du går tillväga för att överklaga på framsidan eller baksidan av din parkeringsanmärkning.
Påminnelse – men ingen parkeringsanmärkning
Det händer att personer tar lappar om felparkering från en bil och sätter på en annan bil. Därför skickas det alltid ut en avgiftsfri påminnelse om betalningen om avgiften inte kommit in efter åtta dagar. Om du betalar direkt så tillkommer inga extra kostnader.
Kommunen kan hjälpa till att flytta fordon som parkerats eller övergivits på en privat fastighet. För denna hantering, som är att likställa med städning av privat fastighet, tar vi ut en avgift av fastighetsägaren. Den grundar sig på kostnaden för handläggningen i ärendet samt att flytta fordonet till kommunens uppställningsplats. Vi kan inte säga ett exakt pris eftersom det beror på var fastigheten ligger.
Hör av dig till Servicecenter och lämna följande uppgifter:
- registreringsnummer på fordonet
- fordonsägare, om detta är känt
- position, så exakt som möjligt
- kontaktuppgifter till markägare
- faktureringsadress.
Om du parkerar en bil med ett registreringsnummer som inte är svenskt så går det bra att knappa in även det registreringsnumret på tangentbordet på parkeringsautomaten.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se