Kommunalt dricksvatten
Mina sidor
På Mina sidor kan du lämna avläsning på din vattenmätare, ha koll på dina abonnemang, göra ändringar och kolla din historik.
Felanmälan
Felanmälan vardagar 8.00-16.00
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Felanmälan övrig tid
Larmcentralen
Telefon: 011-14 96 40
Taxan för vatten och avlopp består av en anläggningsavgift och en brukningsavgift. Anläggningsavgiften är en engångsavgift för anslutning av vatten och/eller avlopp till en fastighet.
Brukningsavgiften är en periodisk avgift, där det ingår en fast avgift för vattenmätare och rörliga avgifter för levererad mängd vatten och avlopp. Avgifter för avfall, vatten och avlopp faktureras tillsammans.
Om du har frågor om din faktura kan du kontakta servicecenter.
Avgifterna nedan gäller i Motala kommun. Läs mer om att betala faktura till Motala kommun.
Betala faktura till Motala kommun
De vanligaste avgifterna
Alla avgifter är inklusive moms. Bor du i lägenhet ingår avgiften för vatten och avlopp vanligen i hyran. Kostnaden för för vatten och avlopp finansieras av avgifter. Inga skattemedel används.
Fast avgift per år och per mätare för villor och småhus med max två lägenheter
1 Qn 2,5 kubikmeter per timme: 5 238 kronor
Rörlig avgift för dricksvatten
Avgift per levererad kubikmeter vatten: 13,20 kronor
Rörlig avgift för dag- och dräneringsvatten
Avgift per påbörjad 100 kvadratmeter och år: 80,30 kronor.
Dokument
I taxan för kommunens vatten- och avloppsanläggning hittar den fullständiga informationen om vilka avgifter som gäller.
Taxa för Motala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning från år 2023 (PDF, 363 kB)
Allmänna bestämmelser för användande av allmänna vatten- och avloppsanläggning innehåller regler för hur du som fastighetsägare och kommunen som huvudman ska förhålla sig till varandra, då din fastighet har anslutits till kommunala vatten- och avloppsledningsnätet.
Bestämmelser för brukande av allmänna vatten- och avloppsanläggningar, ABVA (PDF, 93 kB)
De fastigheter som är anslutna till det kommunala ledningsnätet ska ha en vattenmätare.
Vattenmätaren mäter hur mycket kallvatten du förbrukar och ska betala för. Den ägs av kommunen. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för mätaren och för att skydda den mot frost eller annat som kan påverka mätaren. Fastighetsägaren får själv stå för kostnaden för eventuella reparationer som blir nödvändiga.
Mätaren ska placeras lättåtkomligt för att underlätta vid avläsning, byte eller service. Det finns ett antal olika storlekar på vattenmätarna. Normal storlek för en villa är 20 millimeter.
Byte av vattenmätare
Har du fått ett brev om att det är dags att byta vattenmätare? Då kan du läsa mer här:
Fastighetsägare, som inte har fjärravläst vattenmätare, ska läsa av sin mätarställning minst en gång per år. En lapp skickas då ut, där du fyller i uppgifterna. Du kan också mata in avläsningen via Mina sidor.
Mina sidor och app för vatten och avfall
Vid frågor om vattenmätare eller avläsning kontakta servicecenter.
Vattnets hårdhet benämns med tyska hårdhetsgrader, °dH (°dH=Grad deutscher Härte). Om vatten är hårt eller mjukt beror på hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Vatten med en hög halt av dessa joner kallas hårt vatten, och vatten med låg halt kallas mjukt vatten.
Du som har kommunalt vatten i Motala och Vadstena kommuner har generellt mjukt vatten. Undantaget är Tjällmo där vattnet är medelhårt. När vattnet är mjukt behöver du bara använda en liten mängd tvätt- och rengöringsmedel. Du behöver inte tillsätta salt i diskmaskinen vid mjukt vatten.
- Motala (Råssnäs): 3,7°dH
- Borensberg: 2,9°dH
- Tjällmo: 4,5°dH
- Karlsby: 3,5°dH
- Godegård: 3,1°dH
- Vadstena: 2,7°dH
- Borghamn: 2,6°dH.
pH-värdet är ett mått på om vattnet är surt eller basiskt (lägre än 7 är surt, högre än 7 är basiskt och 7 är neutralt). I våra kommuner (Motala och Vadstena) ligger pH-värdet på omkring 8,0-8,6 vilket betyder att vattnet är svagt basiskt. Det hjälper till att skydda rörnätet mot korrosion.
- Motala (Råssnäs): 8,5
- Borensberg: 8,6
- Tjällmo: 8,0
- Karlsby: 8,1
- Godegård: 8,6
- Vadstena: 8,5
- Borghamn: 8,5.
Dricksvattnet i kommunen kontrolleras regelbundet. I de nya dricksvattenföreskrifterna från Livsmedelsverket finns nya gränser för PFAS-nivåer. Gränsvärdet för PFAS 4 och PFAS 21 börjar gälla 1 januari 2026.
VA-enheten använder sig av dessa gränsvärden för att kontrollera att det levereras ett hälsosamt och rent dricksvatten.
VA-enheten har undersökt PFAS i perioder sedan 2014 i samtliga råvattenkällor samt ut från vattenverken i kommunen.
Vad är PFAS?
PFAS är ett samlingsnamn för en särskild grupp på mer än 4000 ämnen. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och har tillverkats sedan 1950-talet. De finns inte naturligt i miljön.
PFAS används eftersom de har eftertraktade tekniska egenskaper. Exempelvis är de fett-, smuts- och vattenavvisande.
Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS-ämnen kan ha skadliga effekter, både på människa och miljö.
Mycket forskning pågår och det är ännu oklart hur farliga många av ämnena är. PFAS-ämnena är inte farliga att få i sig vid enstaka tillfällen. Det är en exponering av höga halter över längre tid, framför allt via mat och dricksvatten, som bör begränsas.
Läs mer om PFAS på Livsmedelsverkets webbplats
Dricksvattnet i Motala kommun
Dricksvattnet i Motala kommun visar god kvalitet, enligt alla provtagningar. Nivån av PFAS ligger under det gränsvärde som gäller enligt dricksvattenföreskrifterna.
I tabellerna nedan kan du se uppmätta nivåer av PFAS 4 och PFAS 21. Värden som är lägre än rapporteringsgränsen har satts till 0.
Ett vattenläckage kan uppstå utan förvarning och leda till att du får en hög vattenräkning. Är vattenläckan på tomtmark ring servicecenter för att stänga av ledningen i gatan. Kontakta sedan en VVS-firma om du inte själv klarar av reparationen.
Genom att regelbundet kontrollera eventuella läckage på vattenledningar, kranar, toaletter samt övrig vattenansluten utrustning kan du undvika stora vattenräkningar.
Ha även som rutin att kontrollera mätarställningen på din vattenmätare med jämna mellanrum. Jämför mätarställningen med din debiterade mätarställning på din faktura.
Tänk på att många droppar små blir med tiden stora och dyra vattenmängder. En toalett som står och rinner kan läcka 1 100 liter vatten per dygn vilket kostar 5 840 kronor på ett år.
Kommunens enhet för vatten och avfall är miljöcertifierade enligt ISO 14001.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se