Missbruk och kriminalitet
Stöd via Vuxencentrum
Du som bestämt dig för att sluta eller minska din alkohol- och droganvändning kan ta kontakt med Vuxencentrum för att ta del av våra behandlingsprogram. Vi välkomnar även dig som har problem med spel om pengar eller kriminalitet. För vissa insatser krävs att du gör en ansökan till socialkontoret. Kontakta oss om du har frågor om hur du ska göra för att få ta del av stödet.
Här nedan kan du läsa mer om det stöd som erbjuds och hitta datum för aktuella gruppträffar.
Är du under 27?
Du som är upp till 26 år kan även vända dig till MiniMaria. Där får unga stöd eller behandling när det gäller alkohol, narkotika eller spel om pengar.
Praktiskt stöd och vägledning är en insats för dig som på grund av en missbruksproblematik behöver stöd i vardagen. Stödet ges i ditt hem eller på annan plats och syftar till att upprätta och behålla struktur i din livssituation. Till exempel genom att din stödperson finns med vid myndighets- och sjukvårdskontakter och stöttar dig med olika sysslor i hemmet. Ni för samtal om alkohol, droger och/eller spel, och vid behov även om sysselsättning, kost och hygien. Du kan också få hjälp med att hålla ordning på papper, betala räkningar med mera.
Du ansöker om insatsen genom att kontakta Vuxencentrums mottagningstelefon, socialkontoret eller skicka in blanketten som du laddar ner här:
Daglig aktivitet erbjuds via Vuxencentrums insats Dagstöd. Här får du stöd och behandling i våra lokaler på Poppelgatan 3. Dagstöd är en gruppverksamhet där du får möjlighet till social samvaro, olika uteaktiviteter, motivationssamtal samt får träna på aktiviteter i det dagliga livet såsom inköp och matlagning. Du har en egen individuell planering för vilka dagar och tider du ska ta del av insatsen.
Du ansöker om insatsen genom att kontakta Vuxencentrums mottagningstelefon, socialkontoret eller skicka in blanketten som du laddar ner här:
Motala kommun har ett så kallat kategoriboende på Kaptensgatan 19–21. Där finns tolv platser för vuxna personer med missbruksproblematik och hemlöshet.
Boendet har bemanning dygnet runt. Som boende har du tillgång till kontaktperson för praktiskt stöd och vägledning.
Boendet är en insats som beviljas via socialkontorets vuxengrupp utifrån rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen.
Intensiva insatser på hemmaplan är en samverkansinsats till dig som är i behov av omfattande stöd- och behandlingsinsatser. Insatsen innebär att vi kombinerar våra olika stödformer och att du har en tät, ofta daglig, kontakt med oss.
Du ansöker om insatsen genom att kontakta Vuxencentrums mottagningstelefon, socialkontoret eller skicka in blanketten som du laddar ner här:
Vi erbjuder stöd för att minska risken att du återfaller i skadligt bruk eller beroende enligt metoden Återfallprevention, ÅP. Den utgår från de grundläggande principerna i KBT, men här används teknikerna specifikt för att förebygga och förhindra återfall i ett problembeteende. Den bedrivs ofta i grupp men kan även genomföras enskilt om det bedöms som lämpligt. Gruppbehandling pågår vanligtvis under åtta veckor.
Genomförande
Under behandlingen får du
- identifiera dina egna högrisksituationer
- lära dig att hantera sug
- öva på att tacka nej
- uppmärksamma tidiga varningssignaler
- träna problemlösning
- upprätta en nödplan.
I den första fasen genomförs en beteendeanalys. Det innebär att vi kartlägger tankar, känslor, beteenden och situationer som föregår problembeteendet. Även det som kommer efteråt, det vill säga konsekvenserna av beteendet, analyseras.
I nästa fas ligger tyngdpunkten på social färdighetsträning där du bland annat genom rollspel får öva dig på att tacka nej. Du får även träna på att först känna igen och sedan undvika eller hantera risksituationer på ett mer funktionellt sätt, samt att hantera känslan av sug.
Du får lära dig att känna igen tidiga varningssignaler och vi upprätta en krisplan som kan användas om du får ett återfall. Målet är att återfallen ska bli så få och så lindriga som möjligt.
Vuxencentrum erbjuder ett program för dig som vill bryta ett kriminellt beteende som heter “Självständigt liv utan kriminella tankemönster”. Det är ett påverkansprogram utformat av Stiftelsen kriminalitet som livsstil, SKL. Det riktar sig till dig som har kriminalitet som livsstil och vill bryta beteendemönstret.
Syftet med behandlingen är att du ska påbörja en livsstilsförändring till ett självständigt liv, samt skapa självinsikt för att kunna utmana kriminella tankemönster. I förlängningen ska det hjälpa dig at förändra beteendet genom att du väljer sundare alternativ.
Programmet omfattar mellan 20 och 50 sessioner. Vi brukar genomföra cirka 25 sessioner.
Kriterier
- För att ta del av insatsen måste du få poäng på det så kallade PIKT-testet – psykologisk inventering av kriminella tankemönster – som påvisar kriminella tankemönster.
- Du ska vara 18 år eller äldre.
- Ha varit drogfri minst två veckor.
- Ha egen motivation till att vilja bryta det kriminella beteendet.
Innehåll
- Jobba med bakomliggande tankemönster för att få personen att bryta sina beteendemönster och kriminella handlingar. Detta genomförs med hjälp av teori och övningar.
- Fördjupade samtal.
- Stöd att göra förändringar i vardagen, exempelvis med insatser som vuxenstöd, social färdighetsträning och sysselsättning.
Programmet går att genomföra individuellt eller i grupp, antingen med ett eller flera samtal i veckan eller som en intensivkurs på cirka en vecka. Beroende på behov utformas insatsen tillsammans med dig.
Ansökan
Du ansöker om insatsen genom att kontakta Vuxencentrums mottagningstelefon, socialkontoret eller skicka in blanketten som du laddar ner här:
CRA står för Community reinforcement approach. Gruppträffarna ger dig möjlighet att
- stärka dina egna förmågor
- hitta förstärkare till ett drogfritt och alkoholfritt liv
- förbättra kommunikation med din omgivning
- få en mer positiv livsstil
- stöd att identifiera utlösande faktorer och hur du kan hantera dessa.
Aktuella gruppträffar
Startdatum: 28 augusti
Kurstillfällen: 9 gånger
Tid: Onsdagar och fredagar klockan 13-14.30
Plats: Vuxencentrum, Poppelgatan 3
Kostnad: Gratis
Anmälan
Anmäl dig genom att tala in meddelande på Vuxencentrums mottagningstelefon 0141-22 57 75 eller mejla vuxencentrum@motala.se. Ange ditt namn, vilken grupp du vill delta i och dina kontaktuppgifter.
Anhörigstöd är en insats för dig över 18 år som har en nära relation med någon som har ett skadligt bruk av alkohol, narkotika eller spel om pengar. Det kan till exempel handla om din partner, din förälder eller ditt vuxna barn.
Insatsen innebär ett kortare enskilt samtalsstöd eller gruppbehandling enligt programmet Craft, Community Reinforcement Approach and Family Training. För att ta del av insatsen vänder du dig direkt till Vuxencentrum.
Aktuella gruppträffar
Startdatum: 11 september
Kurstillfällen: 10 gånger
Tid: Onsdagar klockan 17-19
Plats: Anhörigcenter, Nedre Borgmästaregatan 7
Kostnad: Gratis
Anmälan
Anmäl dig senast 2 september genom att tala in meddelande på Vuxencentrums mottagningstelefon 0141-22 57 75 eller mejla vuxencentrum@motala.se. Ange ditt namn, vilken grupp du vill delta i och dina kontaktuppgifter.
Kontakt
Vuxencentrum
E-post: vuxencentrum@motala.se
Besöksadress: Poppelgatan 3 (Konsulthuset)
Telefon: 0141-22 57 75 eller 072-223 07 70
Telefontid: Helgfria dagar måndag – fredag 8.30 – 9.00. Övriga tider finns röstbrevlåda.
Socialkontoret, vuxengruppen
Telefon: 0141-22 53 24
Telefontid: måndag, onsdag och fredag klockan 10.00 – 11.00
Behöver du kontakt vid andra tider än dessa telefontider, kontakta socialkontorets växel.
Socialkontoret
Telefon: 0141-22 53 00
E-post: socialkontoret@motala.se
MiniMaria
Telefon: 010-104 69 22
E-post: minimaria@motala.se
Besöksadress: Bispmotalagatan 9 (högst upp)