Vad gäller för att bygga där du bor?
Översiktsplanen är framtagen av kommunen och är ett strategiskt och vägledande dokument. Den beskriver hur kommunen på lång sikt vill använda mark och vatten för utveckling av bostäder, verksamheter, infrastruktur, natur och vatten. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande utan vägledande. Markens användning, bebyggelse och anläggningar regleras därför inte i detalj i översiktsplanen. Detta regleras i detaljplaner.
En detaljplan anger vad som får byggas, till exempel småhus eller flerbostadshus, lokaler för handel och kontor, parker, gator eller idrottsanläggningar i ett visst område. Det finns även bestämmelser för hur stora byggnaderna får bli och ibland också hur de ska se ut.
Detaljplanen kan ibland innehålla bestämmelser om skydd av kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller värdefull natur.
Om din bygglovsansökan avviker från detaljplanen är möjligheten att få bygglov begränsad. Din ansökan kan godkännas om avvikelsen är liten och ändå följer planens syfte.
I Motala kommun finns en mångfald av kulturmiljöer, såväl nya som gamla. Det är därmed inte byggnaden eller områdets ålder som enskilt avgör värdet. Områden kan ha så stora kulturmiljövärden att de är viktiga för hela landet. Området förklaras då som ett riksintresse. I Motala kommun finns fem riksintressen för kulturmiljövården, däribland Göta Kanal, Medevi Brunn och Ulfåsa slott med omkringliggande miljö.
Byggnader och anläggningar kan även utgöra och skyddas som ett byggnadsminne om de har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde i sig eller ingår i ett bebyggelseområde med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. I Motala kommun har vi flera byggnadsminnen, exempelvis Rundradiomuseet, Radiomasterna och Gamla Folkets hus.
Vad är kulturhistoriskt värde?
För att ta reda på vad som är kulturhistoriskt värdefullt tittar vi på vad som gör en byggnad eller ett område speciellt. Det kan handla om att en byggnad har stor påverkan på stadsbilden eller har speciella karaktärsdrag. Byggnaden kan ha ett värde genom att vara en del av en större helhet, till exempel i ett område där byggnaderna har likadant utformat tak eller fasader. I ett homogent bebyggelseområde är det till exempel viktigt att bevara den enhetliga karaktären.
En byggnad kan också vara värdefull för att den är uppförd med en särskild byggnadsteknik eller för att den är först i sitt slag. Beroende på byggnaden eller områdets värde kan åtgärder behöva anpassas på olika sätt. Det är därför viktigt att identifiera de karaktärsdrag som bidrar till byggnadens eller områdets värde.
Motalas skyddsvärda miljöer och byggnadsverk
Utöver de områden och byggnadsverk som anses särskilt skyddsvärda ur ett nationellt perspektiv, har kommunen inventerat och identifierat miljöer och byggnader som anses karaktäristiska och bedöms som skyddsvärda.
Vill du veta om din fastighet eller ditt bostadsområde finns med i kommunens kulturmiljöinventering kan du gå in på översiktsplanen och ta del av inventeringen.
Kulturmiljöinventeringar – Översiktsplan
Klicka på punkten som motsvarar ditt hus om det finns med i kartan och kontrollera vilken värdering det i så fall har. Har byggnaden eller området en värdering 1 eller 2 så betraktas det som särskilt värdefullt.
Exempel:
Bygga i kulturmiljö – vad säger lagen?
Kulturmiljöer finns både inom och utanför detaljplanerat område. Många kulturmiljöer skyddas genom lagstiftningen i kulturmiljölagen, miljöbalken eller plan- och bygglagen. Kulturmiljöer och enskilda byggnader kan finnas utpekade i olika dokument som
- översiktsplan
- fördjupade översiktsplaner
- detaljplaner
- kulturmiljöinventeringar
- riksintresseområden.
Varsamhetskrav och förvanskningsförbud
I plan- och bygglagen finns krav på varsamhet och förbud mot förvanskning i 8 kap. 13 och 17 §§ PBL. Varsamhetskravet innebär att alla ändringar av en byggnad alltid ska utföras varsamt med hänsyn till den befintliga miljön och byggnadens karaktärsdrag. Byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden ska tas till vara. Om byggnaden eller bebyggelseområdet är särskilt värdefulla omfattas de dessutom av förvanskningsförbudet.
Viktigt är att kraven om varsamhet och förbud mot förvanskning gäller både innanför och utanför detaljplanelagt område samt oavsett om åtgärden kräver bygglov eller inte.
Lagstiftningen lägger stor vikt vid olika åtgärders påverkan på kulturmiljön, både i bebyggelseområdet och på den enskilda byggnaden. Vilket är ett skäl till varför det krävs bygglov inom sådana områden och på sådana byggnader för åtgärder som annars är lovfria.
Exempel på lovfria åtgärder som kräver bygglov:
- montering av solcellspaneler
- attefallsåtgärder
- upphöjd altan
- burspråk
- balkong.
I vår handläggning är åtgärdens lämplighet i relation till byggnaden och/eller bebyggelseområdets värden en del i bygglovsprövningen. Utifrån identifierade karaktärsdrag för byggnaden eller området görs det en bedömning om åtgärden kan tillåtas, på vilket sätt och i vilken omfattning. De kulturhistoriska värdena ska inte ses som ett hinder, utan som en viktig resurs för en god livskvalitet och en hållbar samhällsutveckling.
Underhåll av en särskilt värdefull byggnad
Om du äger en byggnad med särskilt bevarandevärde som har skyddsbestämmelser i detaljplan ska du alltid anmäla om du har tänkt utföra underhållsarbete. En anmälan ska göras till byggnadsnämnden och ett startbesked för underhållsåtgärden ska ha meddelats innan åtgärden får påbörjas.
Det finns områden och platser som inte omfattas av någon detaljplan. Utanför område med detaljplan är vissa åtgärder till en- och tvåbostadshus undantagna från lov- och anmälningsplikt. För att veta om en åtgärd kräver lov eller anmälan utanför detaljplan behöver det först fastställas om fastigheten ligger inom “sammanhållen bebyggelse”. Det behöver även fastställas om fastigheten ligger inom “en sådan sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen”. För att räknas som det sistnämnda krävs att båda nedanstående kriterier är uppfyllda:
- en bebyggelsegrupp som består av 10 hus eller fler
- de bebyggda tomterna gränsar till varandra eller åtskiljs endast av väg, parkmark och dylikt.
På Boverket kan man läsa mer om definitionen av de olika begreppen.
Sammanhållen bebyggelse – PBL kunskapsbanken – Boverket
I våra guider framgår vad som krävs för olika byggåtgärder och om det finns undantag från lov- eller anmälningsplikt utanför detaljplanelagt område. Är du osäker vad som gäller där du bor och för ditt projekt är du välkommen att kontakta oss för rådgivning.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se