Mat i förskolan
Om specialkost behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, måste en ansökan göras. Måltiderna i förskolan är alltid fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö.
Ansökan om specialkost behöver även fyllas i om barnet inte äter visst kött eller om barnet äter vegetarisk eller vegansk kost.
Tänk på att den veganska kosten inte är fullvärdig näringsmässigt och du som vårdnadshavare ansvarar för att barnet får i sig ett tillräckligt näringsintag som helhet.
Nedan hittar du blanketten för att ansöka om specialkost, en ny blankett ska lämnas in vid varje läsårsstart. Om behovet av specialkost förändras under läsåret, kontakta köket på din förskola. Vårdnadshavare fyller i blanketten och lämnar den sedan direkt till köket, bifogat med intyg från läkare, BVC eller dietist.
Det är måltidsverksamhetens kockar och måltidsbiträden som tillagar all mat till kommunens förskolor och de flesta av köken är tillagningskök. Vi planerar måltiderna med stöd av de nordiska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets riktlinjer. Vår uppgift är att uppmuntra till goda matvanor genom att erbjuda hälsosamma alternativ. Ett kostdataprogram används för att näringsberäkna recept och säkerställa att måltiderna är näringsriktiga. Måltiderna under en hel dag på förskolan ger cirka 65-70 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen, resten behöver du komplettera med hemma.
Frukost, lunch och mellanmål serveras på förskolan. Till lunch erbjuds minst en maträtt, tre olika sorters grönsaker och vatten eller mjölk att dricka. Förskolans kök planerar sin meny utifrån en gemensam matsedel för för-, grund- och gymnasieskola.
Barn och ungdomar behöver uppmuntras till goda matvanor under tiden i förskolan, skolan och på fritidshemmet. Därför serverar vi inte sötade produkter, som läsk, kakor och glass. Dessert serveras vid vissa utvalda högtider.
Måltidspolicy
Motala kommun har antagit en måltidspolicy utifrån Livsmedelsverkets måltidsmodell som skapar ett gemensamt förhållningsätt till mat, måltider och måltidsmiljöer. Policyn säkerställer att Motala kommun serverar god, säker, vällagad, näringsrik och hållbar mat, som är trivsam och integrerad. Måltiderna planeras med helhetssyn på miljö och bemötande.
Förskolan har en viktig uppgift att uppmuntra till goda matvanor hos barn. Bra matvanor har betydelse för inlärning, koncentration och välbefinnande och ger förutsättningar för god hälsa.
Måltidsmiljön har stor betydelse för helhetsupplevelsen av måltiden. I Motala kommuns måltidspolicy är det fastställt att vi arbetar för en inbjudande, lugn och trivsam måltidsmiljö. Det betyder att maten ska serveras i en stressfri miljö och presenteras på ett inbjudande sätt.
Måltiden ses som en viktig resurs i det pedagogiska arbetet. Den ger möjlighet att öka barnens förståelse för vilken mat som serveras och var den kommer ifrån.
Till skolmaten serverar vi mjölk som finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.
Om du har synpunkter på maten som serveras i kommunen ska du i första hand kontakta företrädare för den verksamheten där maten serveras.
Du kan också lämna synpunkter via vår synpunktshantering: