Avloppsvatten från företag
Reningsverken ska i första hand ta emot och rena hushållens avloppsvatten. Avloppsvatten från industrier får inte släppas ut i avloppsnätet om det innehåller skadliga ämnen. De försämrar reningen i reningsverken och kan vara skadliga för miljön om de kommer ut i våra sjöar och vattendrag. Om dessa ämnen finns kvar i slammet, som bildas som restprodukt på reningsverken, förhindrar de att detta kan användas som växtnäring.
Verksamheten Vatten och avfall är huvudman för ledningsnätet i Motala och Vadstena kommuner.
Du som har eller representerar ett företag ska vid förfrågan kunna redovisa generella uppgifter om företagets kemikaliehantering, samt skicka in en kemikalielista. Har ni ingen färdig kemikalielista kan ni använda vår mall. Här hittar du mall för kemikalielista:
Kemikalielista, utsläpp till ledningsnätet
Måste man lämna uppgifter om sin kemikaliehantering?
Arbetet har stöd av följande punkter i Motala och Vadstena kommuns allmänna bestämmelser för användande av vatten- och avloppsanläggningar.
- 7. Huvudmannen är inte skyldig att ta emot spillvatten vars beskaffenhet i ej oväsentlig mån avviker från hushållsspillvattens.
- 9. Fastighetsägare får inte tillföra avloppet lösningsmedel, avfettningsmedel, färger, olja, bensin eller annan petroleumprodukt, fett i större mängd, läkemedel eller sura, frätande eller giftiga vätskor och inte heller vätska, ämnen eller föremål som kan orsaka stopp, avlagring, vidhäftning, gasbildning eller explosion.
- 14. Huvudmannen har rätt att fordra att fastighetsägaren för journal över verksamhet som inverkar på avloppsvattnets beskaffenhet och företar kontroll av vattnet genom provtagningar och analyser. Huvudmannen anger då hur journalföring och provtagningar ska göras.
E-tjänst för rapportering
Du använder enklast vår e-tjänst för att redovisa företagets kemikalieanvändning.
Att kartlägga utsläpp är ett led i att förbättra vattenkvaliteten genom uppströmsarbete. Restprodukten på avloppsreningsverket är ett slam som sprids på åkermark för att användas som näring i jordbruket. För att inte skadliga ämnen ska hamna i våra grödor är det viktigt att de aldrig kommer ut i avloppsvattnet.
Den som utövar verksamheten kan anmodas att ta prover på sitt utgående vatten vid misstanke om otillbörliga utsläpp. Verksamhetsutövaren ansvarar då för provtagningen.
Livsmedelsverksamheter som släpper ut fett i avloppet ska ha fettavskiljare installerad. Fastighetsägaren ansvarar för installation och att fettavskiljaren fungerar. Utformning, dimensionering och tömningsfrekvens ska ske enligt Europastandard SS-EN 1825. Fett som spolas ut i avloppet stelnar och fastnar i rören. Det leder till minskad kapacitet och i värsta fall stopp i ledningarna. Fettproppar kan leda till stora och kostsamma problem, som till exempel översvämningar inomhus.
Vid avledning till avloppsnätet ställs krav på oljeavskiljning för vissa verksamheter. Om du är osäker på vad som gäller, kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten.
Fast avgift per år och per mätare för företag, flerfamiljshus och övrigt:
- Qn 2,5 kubikmeter/timme: 7 063 kronor
- Qn 6,0 kubikmeter/timme: 22 875 kronor
- Qn 10,0 kubikmeter/timme: 46 405 kronor
- Qn större än 10,0 kubikmeter/timme: 82 500 kronor
Qn betecknar vattenmätarens storlek. En mätare med Qn 2,5 släpper igenom 2,5 kubikmeter vatten per timme.
Riktlinjer för utsläpp av spillvatten från anslutna industrier och verksamheter
Bestämmelser för brukande av allmänna vatten- och avloppsanläggningar (ABVA) (PDF, 93 kB)
Taxa för Motala kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (PDF, 353 kB)
Läs mer
Miljöfarlig verksamhet
Med miljöfarlig verksamhet menas all användning av mark, byggnader eller anläggningar som på ett eller annat sätt ger utsläpp till mark, luft eller vatten och som kan vara skadlig för människors hälsa eller miljön.
Det här får du inte spola ner i avloppet
Här får du information om vad du får och inte får spola ner i avloppet. Informationen gäller även dig som har enskilt avlopp.
Fettavskiljare
Här hittar du information om fettavskiljare och vilket ansvar fastighetsägare och du som bedriver en livsmedelsverksamhet har för att inte släppa ut fett i ledningarna.