Platengymnasiet
Om Platengymnasiet
På Platengymnasiet studerar cirka 750 elever på våra gymnasieprogram och anpassad gymnasieskola. Vi är även ett Riksidrottsgymnasium med högkvalitativa elitutbildningar inom segling och triathlon. Våra 120 engagerade medarbetare vill hjälpa dig som elev att lyckas och nå så långt som möjligt i förhållande till målen.
På Platengymnasiet vill vi ge dig bästa tänkbara grund för såväl vidare studier som livet i allmänhet. Vi tycker det är viktigt att undervisningen i skolan också kompletteras med föreläsare utifrån, studieresor, internationella utbyten och andra viktiga aktiviteter för att göra skolarbetet ännu mer givande och intressant.
Entreprenörskap och hållbar utveckling är värden vi värnar högt och vi bedriver framgångsrik UF-verksamhet på skolans alla program. Platengymnasiet har blivit utsett till ”Årets UF-skola” 2022 och 2024. Vi är alltså bäst i Östergötland på att utbilda i företagande och entreprenörskap.
Välkommen att bli en av oss och dela vår vision: ”Platengymnasiet ska ge kunskap och bildning för delaktighet i ett hållbart samhälle.”
Program på Platengymnasiet
Vi har många olika program som du kan välja.
Film: Plugga i Motala – Platengymnasiet
I filmen berättar en elev om varför hon valt att plugga på Platengymnasiet.
Frånvaroanmälan vid sjukdom görs varje dag, innan första lektionen startar, via vårt elevsystem IST.
Frånvaroanmälan för del av dag görs till mentor.
Vårdnadshavare ska frånvaroanmäla sitt barn vid sjukdom tills barnet fyller 18 år. Myndig elev anmäler sig själv.
Oanmäld frånvaro räknas som ogiltig frånvaro och vid sådan skickas sms till vårdnadshavare samma dag.
De val du gör under gymnasietiden kommer med all säkerhet påverka din framtid. Studie- och yrkesvägledaren på din skola kan erbjuda vägledning och information om olika utbildningsvägar och yrken, så att du kan ta ett så bra beslut som möjligt inför ditt kommande studie- och yrkesliv.
Här hittar du kontaktuppgifter till skolans studie- och yrkesvägledare.
Linda Wallgård
Ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet samt teknikprogrammet
Telefon: 0141-22 34 03
E-post: linda.wallgard@motala.se
Sandra Gylldorff
Anpassad gymnasieskola, naturvetenskapsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet
Telefon: 0141-22 54 73
E-post: sandra.gylldorff@motala.se
Skolsköterska
Till skolsköterskan kan du gå med alla frågor som rör hälsa, egenvård och sjukdomar men också om du känner dig ängslig eller bekymrad över något. Skolsköterskan kan vid behov ordna kontakt med skolläkare.
Britt-Marie Ottosson
Skolsköterska för EK, NA, SA, TE samt Idrottsgymnasiet
Telefon: 0141-22 56 76
E-post: britt-marie.ottosson@motala.se
Helena Sjöberg Orrenius
Skolsköterska för VO, anpassad gymnasieskola och kompassen
Telefon: 0141-22 55 75
E-post: helena.sjoberg.orrenius@motala.se
Kurator
Kuratorn är till för dig som har behov av att samtala med någon. Det kan handla om kompisar, skolarbetet, hur du har det hemma eller hur du har det med dig själv. Hos skolans kuratorer kan du också få hjälp med praktiska saker såsom studieekonomi och kontakt med myndigheter.
Lisa Klefborg
Kurator på ekonomiprogrammet, naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet
Telefon: 0141-22 56 02
E-post: lisa.klefborg@motala.se
Pia Ström
Kurator för anpassad gymnasieskola samt vård- och omsorgsprogrammet
Telefon: 0141-22 58 20
E-post: pia.strom@motala.se
Skolpsykolog
Skolans psykolog finns för att bidra med psykologisk kompetens och jobbar främst med hälsofrämjande och förebyggande arbete på grupp- och organisationsnivå. Kan även utföra individuella insatser vid behov. Psykologen har tystnadsplikt och dokumenterar.
Lara Dashian
Skolpsykolog
Telefon: 0141-22 54 10
E-post: lara.dashian@motala.se
Specialpedagog
Specialpedagogen utreder genom lektionsbesök och samtal med lärare och eleven om en elev behöver ytterligare stöd för att klara sin undervisning. Specialpedagogen hjälper också lärarna med att utveckla undervisningen så att den ska passa alla elever.
När kartläggning och utredning är genomförd överförs ansvar för det fortsatta arbetet till undervisande lärare, mentorer samt i vissa fall resursteamet.
Martin Eriksson
Specialpedagog
Telefon: 0141–22 38 97
E-post: martin.eriksson@motala.se
Camilla Stegeryd
Specialpedagog
Telefon: 0141-225825
E-post: camilla.stegeryd@motala.se
Mer information
Resursteamet arbetar med att stötta elever och hitta en helhetslösning som fungerar under studietiden på Platengymnasiet. Det kan gälla elever inom autismspektrumtillstånd (AST) eller elever med andra behov.
Vi hjälper dig med
- överskolning
- inskolning
- studierum/studieplats
- stöd för social interaktion
- samtalsstöd mellan elev och lärare
- stöd vid raster och skollunch
- stöd för planering och strukturering
- påminnelser om läxor/prov
- stöd vid schemabrytande aktiviteter
- stöd vid raster och skollunch
- kontinuerlig föräldrakontakt
- kontinuerlig kontakt med elevhälsoteamet
- extra anpassningar
- stöd vid och inför examinationer
- studieteknik
- stöd av specialpedagog
Personal i Resursteamet
Peter Edlund
E-post: peter.edlund@motala.se
Telefon: 070-394 16 33
Azra Avdagic
E-post: azra.avdagic@motala.se
Telefon: 072-247 33 50
Christine Jacobsson
E-post: christine.a.jacobsson@motala.se
Telefon: 070-327 41 17
Ingela Strandberg (vård och omsorg)
E-post: ingela.strandberg@motala.se
Telefon: 070-202 46 74
Specialpedagoger
Martin Eriksson (EK, SA)
E-post: martin.eriksson.roth@motala.se
Telefon: 072-084 92 15
Camilla Stegeryd (TE, NA, VO)
E-post: camilla.stegeryd@motala.se
Telefon: 070-680 53 82
Platengymnasiets elever får låna en dator som de använder i skolarbetet under sin tid på skolan.
På skolan finns även en IT-grupp med representanter från lärarkollegiet, skolledningen och Mediateket. Gruppen arbetar aktivt med att utbilda och inspirera personalen så att kvaliteten på undervisningen med teknikens hjälp kan höjas ytterligare.
Här kan du läsa om aktuella och avslutade projekt med internationell koppling.
Projekt om turism – samarbete med Island (Naturprogrammet)
Elevutbyte med Island, Fjölbrautaskolinn vid Armula i Reykjavik och Platengymnasiet.
Vi studera turismens inverkan på miljön. I Motala studerar vi bland annat vad Lalandia-projektet kan medföra för ett naturskyddat område och på Island kommer vi att studera två dalgångar. Undersökningen ska jämföra slitage och annan miljöpåverkan från besökare och verksamheter, men också belysa frågor kring social och ekonomisk hållbar utveckling inom turism och naturguidning.
Våren 2020 besökte 15 elever och två lärare från Reykjavik oss på Platengymnasiet. Våren 2021 kommer 15 elever och två lärare från Platengymnasiet besöka Reykjavik. Under dessa besök tittar vi på de platser där undersökningar genomförts och diskutera vilken påverkan turism kan ha på natur och miljö samt hur vi kan arbeta för en hållbar turism. Eleverna kommer också planera och genomföra naturguidningar för gästande elev- och lärargrupp.
Projektet startade hösten 2018 och kommer att avslutas maj 2021.
Projekt om Klimatförändringar – samarbete med Italien (Naturprogrammet)
Elevutbyte med skolan Aldo Moro i Reggio Emilia i Italien. Projektet handlar om hur vi undervisar om klimatförändringar i gymnasieskolans olika ämnen; matematik, fysik, kemi och samhällskunskap. Eleverna kommer att ta del av gemensamt planerade lektioner från lärare i de olika ämnena, från Sverige och Italien. Undervisningen kommer att ha som syfte att ge eleverna olika vetenskapliga perspektiv på frågan om klimatförändringar samt att ge eleverna färdigheter att själva debattera och agera i klimatdebatten.
Det är planerat att 20 elever och 2 lärare från Platengymnasiet kommer besöka Italien under våren 2021 och hösten 2021. Under våren 2021 kommer vi även ta emot italienska elever och lärare. Projektet planeras att ha en avslutande aktivitet våren 2022 på Platengymnasiet, då svenska och italienska elever deltar i ett FN-rollspel om klimatet.
Projekt om AI – samarbete med Italien, Kroatien, Bulgarien och Spanien (Teknikprogrammet)
Platengymnasiet kommer tillsammans med skolor från Italien, Bulgarien, Spanien och Kroatien att bedriva ett Erasmus+-projekt inom artificiell intelligens, AI.
Syftet är att stärka kompetenser inom teknik och programmeringsområdet men även inom språklig och sociala områden. Ytterligare syften är att bekanta sig med området AI och se hur och vad det används och kan användas till.
I praktiken kommer eleverna tillsammans att utveckla ett AI-system för nummerplåtsigenkänning. Detta kommer att ska under fyra träffar under en vecka då sex elever från varje land besöker varandra och arbetar tillsammans.
Projektet startar i oktober 2020 och avslutas i maj 2022.
Projekt om Energi – samarbete med Italien (Naturprogrammet)
Platengymnasiet bedriver ett tvåårigt Erasmus+-projekt som syftar till att utveckla undervisningsmetoderna inom området energi ur ett naturvetenskapligt perspektiv. Projektet sker i samarbete med skolan Aldo Moro i Reggio Emilia i Italien.
Projektet har i första hand riktat sig till elever som går andra året på naturvetenskapliga programmet. Eleverna har fått testa digitala undervisningsmetoder inom fysik och biologi/kemi. De har också bildat mindre team med italienska elever och tillsammans har de arbetet med flera olika frågeställningar inom energiområdet. Både på plats i Italien och tillsammans här i Sverige, samt online mellan besöken.
Projektet inbegriper också utvecklandet av nya laborationer inom energiområdet. Första året gjordes kemi/biologi-laborationer där olika energiformer i mat undersöktes, såsom fett, snabba och långsamma kolhydrater. Inom fysik undersöktes ångbildningsentalpiteten för flytande kväve och mekaniska energiomvandlingar vid pendelrörelser samt energiinnehållet i potatischips. Projektet syftar också till att låta eleverna träna engelska och lära sig mer om italienska elevers vardag. Eleverna bor hemma hos varandra under besöken.
Projektet startade hösten år 2018 och beräknas avslutas våren 2021.
Besök på EU-parlamentet i Bryssel (Ekonomiprogrammet)
På Ekonomiprogrammet ges möjlighet för elever i årskurs 3 att åka till Bryssel. Resan innebär studiebesök på såväl offentliga institutioner som företag och lobbyorganisationer. Syftet med resan är både att ge eleverna en förståelse för hur komplicerade beslutsprocesserna inom EU är och en inblick i olika verksamheter som ligger i linje med den inriktning som de har valt att läsa.
Elever som läser den ekonomiska inriktningen besöker framförallt svenska företag som är verksamma i Bryssel, för att få en inblick i hur företag verkar i en internationell miljö. Elever som läser den juridiska inriktningen besöker primärt företag och organisationer som arbetar med juridiska frågor, som till exempel en advokatbyrå, för att få ta del av exempel på autentiska fall och få en övergripande bild av hur juridiska processer kan se ut. Besöken ger också eleverna möjlighet att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Resan innebär även inslag av kulturell art som exempelvis en klassisk chokladprovning.
Vara EU-parlamentariker i Frankrike för en dag (Samhällsprogrammet)
Elever som läst fortsättningskurser i Samhällskunskap har under flera år deltagit i Euroscola i Strasbourg, Frankrike. Senaste vintern 2020 och innan det våren 2018.
Euroscola innebär att eleverna får förbereda sig på ett ämne, exempelvis klimatförändringar eller integration, och tillsammans med andra gymnasieelever från olika EU-länder, diskuterar och debattera ämnet i EU-parlamentet.
I samband med resan till Frankrike har eleverna även gjort studiebesök på historiskt viktiga platser. Till exempel före detta arbetslägret i Buchenwald från andra världskriget samt besökt amerikansk och tyskt krigskyrkogård från första världskriget.
Elevskyddsombuden
I varje klass utses två elevskyddsombud. Deras uppgift är att föra klassens talan i olika frågor. Klassen har klassråd varannan vecka och då har varje elev möjlighet att lyfta angelägna frågor. Det kan handla om arbetsmiljön, studiesituationen eller något annat skolrelaterat. Frågor som inte går att lösa på klassrådet tar elevskyddsombuden med sig.
Elevskyddsombuden håller stormöte var fjärde vecka. Då träffas alla skolans elevskyddsombud och diskuterar frågor som är angelägna för samtliga elever på skolan. Elevskyddsombuden utser en styrelse, vilken ansvarar för stormötena.
Var fjärde vecka infaller skolkonferensen, då representanter för elevskyddsombuden träffar skolledningen och diskuterar frågor som kommit upp och som kräver extra bearbetning. Från skolkonferensen kan frågor gå tillbaka till övriga forum för vidare behandling.
Vilka som är elevskyddsombud i klassen kan variera från år till år.
Elevkåren
På Platengymnasiet finns en elevkår, vars arbete syftar till att öka trivseln och sammanhållningen bland eleverna på skolan. Alla skolans elever är välkomna att bli medlemmar i elevkåren och komma med idéer som främjar detta arbete. Exempel på vad elevkåren jobbar med är studentbalen, draget, filmfredagar, fika och fester av olika slag.
Att bli medlem i elevkåren är helt gratis. Du som vill bli medlem kontaktar någon i elevkårsstyrelsen och får då ett medlemskort. Alla medlemmar i elevkåren är välkomna att engagera sig i elevkårens arbete, både rent praktiskt och med nya, roliga idéer kring vad elevkåren kan jobba med.
Varje år utser kårens medlemmar en styrelse. Den som vill ingå i styrelsen anmäler sitt intresse, får genomgå en intervju och kan sedan bli framröstad som styrelsemedlem.
Elevkåren har ett tätt samarbete med skolans elevskyddsombud och skolledningen.
För att kontakta elevkåren lämna ett meddelande i elevkårens brevlåda, som är placerad mittemot expeditionen.
Platengymnasiet är en skola med mångfald. Vi har elever som läser gymnasieskolans högskoleförberedande program, yrkesförberedande program samt anpassad gymnasieskola.
För att ta tillvara på och utveckla skolans verksamhet utifrån denna mångfald har Platengymnasiet och Carlsund utbildningscentrum en gemensam integrationsgrupp. Integrationsgruppens syfte är att underlätta och anordna möten mellan olika elevgrupper samt vara ett nätverk för integrationsfrågor för gymnasiet och annan verksamhet i Motala kommun.
Kontakt
Melisa Filipovic
E-post: melisa.filipovic@motala.se
På Mediateket finns över hundra studieplatser, inklusive fem grupprum. Personalen hjälper dig att söka information till ditt skolarbete och att värdera det du hittar källkritiskt, både enskilt och i klassrummet tillsammans med din lärare. Självklart finns det även möjlighet att få boktips till både skolan och fritiden.
Öppettider
Mediateket är öppet och bemannat måndag-torsdag klockan 7.45-16.00 samt fredag 7.45-15.00.
Medier
På Mediateket kan du låna böcker, läsa tidningar och tidskrifter samt söka information. Här finns ett stort utbud av fackböcker, skönlitteratur och tidskrifter. Dessutom finns tillgång till information via abonnerade databaser, till exempel Nationalencyklopedin, ArtikelSök, Alex författarlexikon och Landguiden. Dessa och mycket annat kommer du åt via Mediatekets teams-kanal. Mediateket förmedlar även fjärrlån från bibliotek över hela landet.
Hjälpmedel
Mediateket kan, i samverkan med skolans specialpedagog, ge stöd och hjälp till elever med läs- och skrivsvårigheter, till exempel genom att skapa personliga konton i MTM:s talbokstjänst Legimus. Alla elever kan dessutom få tillgång till Inläsningstjänst och Begreppa.
Låneregler
Du lånar själv dina böcker vid våra självbetjäningsautomater. Du är ersättningsskyldig för de böcker som inte återlämnas. Mediateket har också hand om skolans läromedelshantering vilket innebär att alla kursböcker lånas ut via Mediateket.
Kontakt
Mediateket
E-post: mediateket.platengymnasiet@motala.se
Öppet hus
Första lördagen i oktober bjuder Platengymnasiet in till öppet hus. Då erbjuds elever från årskurs 8 och 9 att tillsammans med vårdnadshavare besöka skolan. På plats finns skolledning, lärare, elever, elevhälsa och studie- och yrkesvägledare för att ge information och visa upp skolan.
Draget
Draget är en gammal tradition, den har häng med ända sedan 1970-talet. Årskurs 3 på teknik-, natur- samt vård- och omsorgsprogrammen möter samhälls- och ekonomiprogrammet i en dragkamp över Göta kanal. Det förväntas att alla i det förlorande laget ska ”bada” i kanalen.
Kampen föregås av diverse upptåg och uppträdanden där målet är att utmana motståndarlaget. Hela evenemanget avslutas med en försoningsmiddag.
Kärleksveckan
Under en veckas tid varje vår firar Motala kärleksvecka. På Platengymnasiet bjuder elever varandra på underhållning och aktiviteter i kärlekens tecken. Elever som läser musikprofil och anpassad gymnasieskola sjunger och spelar under lunchraster. Elevkåren och elevskyddsombuden arrangerar olika aktiviteter. En mycket trevlig stämning sprids med hjälp av alla som engagerar sig under veckan.
Elevsystemet IST
Använd elevsystemet IST för sjukanmälan eller för att hitta betyg och din individuella studieplan.
Kontakt Platengymnasiet
Telefon
E-post
Besöksadress
Smålandsgatan 2
591 60 Motala
Postadress
Platengymnasiet
Box 955
591 29 Motala
Rektorer
Helena Hadfy
Ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet
Telefon: 0141-22 52 25
E-post: helena.hadfy@motala.se
Henrik Sävmo
Naturvetenskapliga programmet och teknikprogrammet
Telefon: 0141-22 33 26
E-post: henrik.savmo@motala.se
Christina Billemar
Anpassad gymnasieskola samt vård- och omsorgsprogrammet
Telefon: 0141-22 34 01
E-post: christina.billemar@motala.se