Tillgänglighetsredogörelse
Motala kommun står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda webbplatsen. Här beskriver vi hur motala.se uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.
Externa system
Vi har publicerat särskilda tillgänglighetsredogörelser för följande externa tjänster:
Om du behöver innehåll från webbplatsen som inte är tillgängligt för dig kan du meddela oss på något av följande sätt:
- skicka e-post till motala.kommun@motala.se
- ring 0141-22 50 00
Det finns kontaktuppgifter till berörd verksamhet på de flesta sidor. För snabbare svar kan du vända dig direkt dit.
Den här webbplatsen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.
Krångligt språk
Vissa texter på webbplatsen, men framför allt i dokument, kan innehålla svåra ord och begrepp. Om det är något du inte förstår är du alltid välkommen att kontakta oss för att få budskapet förklarat för dig på ett sätt som du förstår.
Undertext till filmer saknas ibland
Vissa videofilmer saknar textning. Om det finns textning kan det finnas ljud i filmen som inte beskrivs i texten. Det gör att personer med nedsatt hörsel kan ha svårt att ta till sig filmens budskap. Ofta finns ett tillgängligt alternativ i anslutning till filmen, exempelvis en nyhetstext eller samma budskap i textform.
Syntolkning saknas
Videofilmer saknar syntolkning vilket gör att det blir svårt eller omöjligt att ta del av filmens budskap om man inte ser. Ofta finns ett tillgängligt alternativ i anslutning till filmen, exempelvis en nyhetstext eller samma budskap i textform.
Färger i kartor
Vissa kartor kan vara svåra att uppfatta på grund av otillräckliga kontraster eller färger som inte alla användare kan skilja åt.
Text i bilder
Vissa bilder innehåller text som kan vara svår att se för en person med nedsatt syn och som inte läses upp av uppläsande hjälpmedel. Vi strävar efter att det alltid ska finnas en relevant alternativtext som innehåller samma budskap, alternativt att samma text finns i textform intill bilden.
Otillgängliga dokument
Vissa PDF-dokument är inte korrekt gjorda (taggade) för att fungera med skärmläsare.
Läsordningen kan vara felaktig i PDF-dokument vilket gör att uppläsande hjälpmedel läser upp dokumenten i fel ordning.
Alternativtexter
Bilder på webbsidor och i PDF-dokument kan sakna eller ha felaktiga alternativtexter. Användare med uppläsande hjälpmedel som inte ser får då inte veta vad bilden föreställer.
HTML-koden följer inte standard
HTML-koden för webbplatsen innehåller fel, varav två allvarliga fel, som gör att den inte följer kodstandard för webben. Det här kan innebära att användare kan få problem med vissa hjälpmedel eller i vissa webbläsare.
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss via vårt system för hantering av synpunkter så att vi får veta att problemet finns. Välj kategorin Tillgänglighet på webbplatsen.
Brister som är kopplade till en specifik sida kan du också rapportera genom att använda funktionen som finns längst ner på alla ämnessidor. Efter texten ”Hjälpte informationen på den här sidan dig?” kan du klicka på knappen ”Nej” och skriva en kommentar om ditt problem. Om du använder det här sättet kan du inte få återkoppling på ditt ärende.
Du kan också höra av dig till oss via kommunens servicecenter, motala.kommun@motala.se.
Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.
Anmäl bristande tillgänglighet – Myndigheten för digital förvaltning
Om du vill ha texten uppläst kan du aktivera funktionen ”Lyssna” som finns högst upp på alla sidor. Du får då texten på sidan uppläst för dig. Den text som är i fokus blir markerad. Funktionen ger dig även möjlighet att konvertera text till en mp3-fil som du kan ladda er och lyssna på när du vill.
Verktyget hjälper dig att blockera distraktioner på sidan genom att tona ner den del av sidan som du inte läser. Du kan också få texten förstorad.
Översättning med Google translate ingår också i verktyget.
Webbplats
Eftersom det är många personer som jobbar med webbplatsen så finns alltid risk att nya redaktionella brister kan uppstå. Vi försöker att löpande identifiera och korrigera dessa med hjälp av ett verktyg.
Dokument
Dokument är i stor utsträckning inte tillgängliga. Det dokumenthanteringssystem som används klarar inte av att skapa tillgängliga dokument och det är därför inte klarlagt hur vi ska kunna lösa detta.
Externa tjänster och system
Externa tjänster och system är inte genomgångna fullt ut och åtgärder för dem är inte tidsatta. Ett flertal system är upphandlade sedan tidigare och är system som vi inte själva äger eller kan justera i. Tillgänglighetskrav kommer att beaktas vid kommande upphandlingar.
Motala kommun åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll.
Textning av kommunfullmäktiges sändningar
Ett alternativ till kommunfullmäktiges sändningar är att ta del av protokollet från sammanträdet, som finns i sammanträdesportalen. Protokollet sammanfattar det viktigaste från ärendena samt beslutet.
Syntolkning av videoklipp
Videoklipp är inte syntolkade. Ofta finns ett tillgängligt alternativ i anslutning till filmen, exempelvis en nyhetstext eller samma budskap i textform.
Innehåll som inte omfattas av lagen
Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.
- Kartor som inte är avsedda för navigering.
Vi har gjort en självskattning (intern testning) av Motala kommuns webbplats i kombination med automatisk testning i verktygen Ace it och Monsido.
Inför lanseringen av vår webbplats lät vi användare testa den i en betaversion. Användare med funktionsnedsättning uppmanades särskilt att lämna sina synpunkter.
Redogörelsen uppdaterades senast den 8 februari 2023.
Webbplatsen publicerades den 28 september 2020.
Lämna synpunkter på tillgänglighet
Synpunkter och felanmälan
Lämna dina synpunkter på webbplatsens tillgänglighet via vår synpunktshantering. Skapa ett ärende under kategorin "Tillgänglighet på webbplatsen", som finns under både huvudkategori "Felanmälan" respektive "Synpunkter".
Myndigheten för digital förvaltning
Rapportera bristande tillgänglighets till tillsynsmyndigheten Digg, Myndigheten för digital förvaltning.