Murar, plank och staket
Behöver jag söka bygglov?
Du får utan bygglov bygga ett staket runt din tomt och inne på din tomt om det är högst 110 centimeter högt och har en viss genomsiktlighet. Om konstruktionen är högre än 110 centimeter och/eller har begränsad eller ingen genomsiktlighet är det ett plank som kräver bygglov.
Mur som är upp till 50 centimeter hög får uppföras utan bygglov. Är muren högre kräver den bygglov.
Du behöver inte bygglov för en spaljé. En spaljé är ett stöd för växter som har en mycket enkel konstruktion och som är nästan helt genomsiktlig.
Är du osäker på vad som gäller för din mur eller plank kan det vara bra att kontakta oss för rådgivning, innan du utför åtgärden. För att vi ska kunna göra en bedömning om din mur eller plank kräver bygglov eller inte, behöver du lämna in en beskrivning eller en måttsatt skiss. Den ska visa:
- placering på tomten med avstånd till tomtgränser
- utformning, längd och höjd.
Du får under vissa omständigheter bygga en mur eller ett plank för att anordna en skyddad uteplats till ett en- eller tvåbostadshus utan att söka bygglov.
Följande kriterier måste vara uppfyllda för att det ska vara en bygglovsbefriad skyddad uteplats:
- Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus på tomten.
- Syftet med muren eller planket ska vara att anordna en skyddad uteplats.
- Planket eller muren får inte vara högre än 1,8 meter.
- Uteplatsen ska uppföras inom 3,6 meter från bostadshuset.
- Uteplatsen ska placeras minst 4,5 meter från gräns. Du måste ha ditt grannes medgivande vid placering närmare än 4,5 meter från din grannes tomt. Medgivandet bör vara skriftligt. Glöm inte att det oftast finns flera fastighetsägare och du behöver allas medgivande.
- Uteplatsen kräver inte bygglov enligt den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för området.
Detta gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Det krävs ingen anmälan för åtgärden och det krävs inte heller något start- eller slutbesked.
En mur eller ett plank blir inte bara en del av den egna tomten, utan också en del av området. När man väljer utformning av en mur eller ett plank behöver man därför genom form, färg och material ta hänsyn till husets, trädgårdens och områdets prägel.
För placering av högre plank eller murar utmed gata eller fastighetsgräns råder generellt sett restriktivitet. Vid en sådan placering är det lämpligast att göra en låg inhägnad, som inte dominerar och sluter det gemensamma rummet allt för mycket. Planket eller muren bör ha en variation för att skapa liv och för att minimera ett monotont intryck. Om planket eller muren inte görs lika på båda sidor ska den prydligaste sidan vändas mot gata eller granne.
Fri sikt
För att säkerställa fri sikt ska alltid plank, murar, staket och vegetation intill utfarter och gatuhörn utformas och beskäras så att de inte skymmer sikten. Se bilderna nedan:
Vid utfart ska du se till att staket, mur eller plank inte är högre än 80 centimeter från gatunivå inom markerad triangel. Sikten ska vara fri minst 2,5 meter från gatan eller gångbanan. Om din tomt ligger intill en gata eller gång- och cykelväg ska det vara en fri sikttriangel som sträcker sig minst 10 meter åt vardera hållet.
Du behöver inte skicka in några handlingar om åtgärden uppfyller förutsättningarna för en bygglovsbefriad skyddad uteplats.
Om du behöver söka bygglov ska du skicka in följande handlingar:
- ritningar i skala 1:100 (fasadritningar)
- marksektionsritning i skala 1:100 (vid anläggande av mur)
- situationsplan i skala 1:400
- teknisk beskrivning.
Som hjälp för hur du ska utforma ritningarna kan du använda dig av exempelritningarna:
Du får beslut på en bygglovsansökan inom tio veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Du får besked på en anmälan inom fyra veckor förutsatt att alla handlingar är inlämnade och kompletta. Handläggningstiden kan förlängas med tio veckor respektive fyra veckor om det krävs för ytterligare utredning i ärendet.
En ansökan eller anmälan är förenat med en avgift. Avgiften beräknas enligt en fastställd taxa av kommunfullmäktige. Den slutliga avgiften beror på flera olika faktorer, exempelvis byggnadens storlek, om åtgärden avviker från detaljplanen och om grannar har underrättats.
E-tjänst för ansökan
Ansök om bygglov via vår e-tjänst.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se