Samlingstält
Nedan hittar du räddningstjänstens tolkning av tillämpliga lagar (1) och föreskrifter (2,3) som rör tillfälliga utomhusarrangemang i tält. För att uppnå ett rimligt brandskydd och en tillfredsställande utrymningssituation har vi tagit fram rekommendationer för hur brandskyddet i större tält ska vara. Det är arrangören tillsammans med den som bedriver verksamhet i tältet som ansvarar för säkerheten.
Siffrorna inom parentes anger en källhänvisning. Du hittar länkar till källorna längst ner på sidan.
När du ska hyra eller införskaffa ett tält för fler än 150 personer är det viktigt att du väljer ett tält som är anpassat för det planerade evenemanget. Ur brand- och säkerhetsperspektiv är det därför viktigt att följande punkter beaktas:
- Tältet ska vara besiktigat och ett godkännandebevis (4) från ackrediterat kontrollorgan med giltigt datum ska finnas.
- Tält ska placeras på lämpligt ställe med tillräckligt avstånd från andra byggnader och som inte hindrar framkomlighet för räddningstjänst, ambulans eller polis.
- Tältet ska vara dimensionerat för tänkt publikstorlek och utrymningsvägar ska vara anpassat efter personantal.
- Tältet ska vara försett med tekniska installationer och släckutrustning för utrymning.
Tält och tältdukar i tält som är avsedda för fler än 150 personer ska vara besiktigade och godkända av ackrediterat kontrollorgan. Tältuthyraren eller ägaren ansvarar för att tältet är godkänt och att det finns ett godkännandebevis. Godkännandebevis ska finnas på plats hos arrangören och kunna uppvisas.
Tälten bör placeras så att det inte finns risk för brandspridning. Mellan större tält och befintliga byggnader krävs ett minsta avstånd på 8 meter (3) mellan tältet och byggnadens fasad. Avståndet kan minskas om fasaden inklusive fönster är utförd i brandteknisk klass.
Samlingstält får inte blockera befintliga räddningsvägar, brandposter eller liknande och bör placeras så att räddningstjänstens utryckningsfordon har tillgänglighet till samtliga byggnader i och kring evenemangsområdet.
Maximalt avstånd från körbar väg bör ej överstiga 50 meter. Vid osäkerhet ta kontakt med räddningstjänsten.
Observera att för placering på allmän plats krävs det tillstånd från polisen. (5)
Räddningstjänsten rekommenderar att arrangören tidigt tar kontakt med en brandkonsult eller annan sakkunnig inom området för att dimensionera personantalet och utrymningsvägarna i tältet.
Tältet ska ha minst två av varandra oberoende utrymningsvägar, men om personantalet överstiger 400 personer krävs fler utgångar. Utgångarna bör placeras så långt från varandra som möjligt så att en eventuell brand inte riskerar att samtidigt blockera flera av utrymningsvägarna.
Det är viktigt att försöka uppskatta det maximala personantalet som kan komma att bli aktuellt i tältet då många krav baseras på maximalt personantal. Uppskattning av personantalet måste ske av dem som kommer att bedriva verksamhet i tältet och bör utgå från antal sittplatser, typ av aktiviteter mm. Som hjälp kan nedanstående stöd användas.
Hjälp vid uppskattning:
- Sittande i rader: 1,25 pers/m2 fri golvyta
- Stående blandat med sittande: 1,7 pers/m2 fri golvyta
När det maximala personantalet är känt kan krav på antal utgångar bestämmas (se nedan). Utgångar och gångvägars sammanlagda bredd bör beräknas mot det största antal personer som tältet rymmer. 1 meter utrymningsbredd bör svara mot 150 personer, exempelvis om tältet är dimensionerat för 390 personer krävs 2,6 meters fri bredd fördelat på minst två dörröppningar (390/150=2,6). Ingen av dörrarna får understiga 1,2 meter.
Antalet utrymningsvägar i större tält
Minsta antal utgångar vid angivet personantal:
- Högst 400 personer: 2
- Fler än 400 men högst 800 personer: 3
- Fler än 800 personer: 4
Vid varje ingång till tältet bör det finnas en skylt som upplyser om maximalt tillåtet antal personer i tältet. Verksamheten/tältansvarig har som uppgift att säkerställa att maximalt tillåtet antal personer inte överskrids.
Gångar med samma bredd som tältöppningen ska finnas i tältet hela vägen fram till utgången.
Utformning av öppningar till det fria
I tält avsedda för fler än 150 personer bör utrymningsvägarna ha en minsta fri bredd om minst 1,2 meter och en höjd på 2 meter.6
Räddningstjänsten rekommenderar att tält för fler än 150 personer förses med slagdörrar som är utåtgående och försedda med beslag enligt SS-EN 179 alternativt SS-EN 1125 om det finns risk för trängsel. Risk för trängsel finns exempelvis vid nattklubb och andra verksamheter där det finns många personer på en relativt liten yta.
Om det inte finns slagdörrar bör tältduken vara lätt öppningsbar i både bredd och höjd. Tältöppningar får inte vara snörade då detta fördröjer en eventuell utrymning. Öppningarna kan eventuellt förses med mindre kardborreband för att kunna hålla tältduken stängd.
OBSERVERA! Det är inte acceptabelt att ha en organisatorisk lösning för att öppna utrymningsvägar. Man får exempelvis inte täcka en utrymningsväg med ett draperi eller liknande och kompensera detta genom att ge en person till uppgift att ta bort detta vid en utrymningssituation. Utrymningsvägar ska vara enkla att öppna för en person som helt saknar kunskap om anläggningen.
Gångavstånd
Gångavstånden till en utrymningsväg ska aldrig vara längre än 30 meter. Hur gångavstånd beräknas beskrivs i BBR 5:331. I det allmänna rådet anges att ”om gångvägen till två av varandra oberoende utrymningsvägar delvis sammanfaller eller kan sammanfalla räknas den gemensamma delen två gånger den verkliga längden.” Det betyder att 30 meter kan i praktiken innebära ett kortare avstånd.
Exempel på beräkning av gångavstånd
Förklaring till bilden:
G = 2 x (A+B)+C
⊗ = startpunkt för längsta gångsträcka
G = beräknat gångavstånd (som ska vara mindre än 30 meter)
Tält för fler än 150 personer som inte är lätt överblickbara eller om det förekommer alkoholkonsumtion bör förses med fast installerat utrymningslarm. Utrymningslarmet bör utformas med larmklocka eller siren som kompletteras med blixtljus. I alla tält ska det alltid finnas någon form av utrustning (signalhorn, megafon eller liknande) för att uppmärksamma personer på fara om detta inte är uppenbart onödigt.
Utrymningslarmet kan aktiveras manuellt och maximalt avstånd till larmknapp bör inte överstiga 30 meter. Lämpligtvis placeras larmknappar på bemannade platser så som barer, teknikbås, vaktplaceringar etc.
Utrymningslarmet måste uppfattas i hela tältet och hörbarheten bör uppgå till minst 65 dB(A). Vid hög bakgrundsljudnivå bör hörbarheten vara minst 10 dB(A) högre än bakgrundsljudet.
Vid aktiverat larm bör följande funktioner ske automatiskt:
- Ljudanläggningar tystas
- Rökmaskiner stängs av
- Ljus i lokalen/tältet tänds automatiskt.
I tält som är svåröverblickbara eller i flera våningsplan bör det även finnas automatisk detektion i form av rökdetektorer.
Utrymningsvägar bör vara skyltade med genomlysta utrymningsskyltar med batteribackup. (2)
Tält som används efter mörkrets inbrott bör det finnas nödljus i form av fast belysning från separat strömkälla. (6)
Vid möblering av stols-/bänkrader bör avståndet mätt från rygg till rygg vara minst 1,0 meter. Det fria passagemåttet mellan sits och framförvarande rygg bör vara minst 0,45 meter. Gångvägar med sittplatser på båda sidor om bör ha en minsta bredd om 1 meter, med sittplatser endast på en sida, 0,8 meter. (2) Eventuella trappor bör vara väl förankrade. Vid fler är tre trappsteg bör trappan förses med ledstänger. Observera att utrymmet under läktare inte får användas som förvaringsutrymme.
I de fall tält förses med exempelvis barer, scen eller andra inredningslösningar är det viktigt att uppföra dessa i material som är svårantändligt. Det anses inte acceptabelt att bygga scen eller bardisk med hjälp av lastpallar, bildäck eller liknande. Vidare ska denna typ av byggnationer utföras på ett sådant sätt att de inte riskerar att flyttas eller rasa om exempelvis utrymmande personer stöter till dessa.
Hängande tyg i tält avsedda för fler än 150 personer ska vara av samma typ som tältduken eller brandskyddsimpregnerat och det ska finnas intyg på materialets brandskyddsegenskaper. Hängande tyger får aldrig placeras i taket då detta trots impregnering innebär en betydande risk då en brand kan spridas snabbt.
Alla tält där besökare kan vistas ska ha minst en handbrandsläckare (skum eller pulver). Tält avsedda för fler än 150 personer ska ha minst två handbrandsläckare. Avstånd till närmsta handbrandsläckare ska vara maximalt 25 meter. (7)
Checklistan kan användas för egenkontroll av säkerheten i tältet. Checklistan bör gås igenom av ansvarig innan verksamheten startar för dagen. Tanken med denna lista är att all personal/funktionärer bör gå igenom listan för att alla ska veta var saker finns och förstå varför bord, stolar etc. måste stå som de gör.
Kontrollera att:
- Lätt åtkomliga och väl skyltade handbrandsläckare finns i tältet.
- Utrymningsvägarna går lätt att öppna. De får inte vara snörade eller försedda med dragkedja!
- Utrymningsvägarna hålls fria från möbler etc.
- Fri bredd finns fram till utrymningsvägarna i tältet.
- Utrymningsskyltarna finns på avsedd plats och lyser.
- Ljuslyktor, fotogenlyktor eller dylikt hanteras under uppsikt.
- Elektrisk utrustning håller tillräckligt avstånd till brännbart material.
- All personal i tältet har gått igenom och förstått rutinerna för hantering av nödsituationer.
- Kontrollera utrymningslarmets funktion, om sådant finns.
- Kontrollera nödljusets funktion, om sådant finns.
- Räddningstjänsten har tillgänglighet till tältet/området.
(1) Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778
(2) Föreskrifter om besiktning av samlingstält SRVFS 1995:1
(3) Boverkets byggregler, BFS 2011:6
(4) Förordning (1993:1633) om besiktning av samlingstält
(5) Ordningslag (1993:1617) 12, 29 §§ t.o.m. SFS 2019:350)
(6) Svensk standard SS 3611 eller Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1994:47) om varselmärkning och varselsignalering på arbetsplatser.
(7) Säkerhetsguide för evenemang 2021, MSB 2021 avsnitt 4.3.3
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Räddningstjänsten Motala-Vadstena
Besöksadress: Glimmervägen 2
Övningsområde: Smedsbyvägen 2