Sotning och brandskyddskontroll
Hitta sotare
Motala kommun har avtal med Rovent AB för brandskyddskontroll och sotning. Du beställer tid för besök hos dem.
Tidigare innebar begreppet sotning att både rengöring och enklare kontroll gjordes samtidigt. Sotningsverksamheten är numera uppdelad i två separata uppdrag – sotning och brandskyddskontroll.
Motala kommun har upprättat avtal med Rovent AB när det gäller brandskyddskontroll och sotning. Det innebär att det bara är detta företag som har rätt att utföra brandskyddskontroller.
Brandskyddskontroll
Brandskyddskontrollen ska upptäcka fel och brister i anläggningen för att undvika skador till följd av brand. Kontrollen innebär en prövning av att den enskilda anläggningens funktion och egenskaper från brandskyddssynpunkt i huvudsak överensstämmer med de krav som gällde när anläggningen togs i bruk.
Du som har en eldstad, värmepanna eller rökkanal behöver få den kontrollerad regelbundet.
Sotning
Sotning innebär att rengöra rökkanalen från sotpartiklar, som annars kan orsaka brand. Du kan anlita Rovent AB även för sotning, men du kan också anlita en annan sotare eller sota själv. Läs mer om det nedan.
Eftersom sotning och brandskyddskontroll numera enligt lag är uppdelade på separata uppdrag så är det inte säkert att sotning och brandskyddskontroll kan utföras vid samma tillfälle. Det är upp till sotarföretaget att avgöra om det är möjligt.
Motala kommun har beslutat om taxa för sotning respektive brandskyddskontroll.
Här hittar du kostnad och information om brandskyddskontroll:
Taxa för rengöring sotning och brandskyddskontroll 2023 (PDF, 481 kB)
Du behöver inte anlita kommunens upphandlade leverantör för själva rengöringen, det vill säga sotning. Du kan antingen göra det själv om du har den rätta kunskapen, eller anlita ett annat företag.
Kravet är att sotningen genomförs på ett ur brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Kommunen måste i varje enskilt fall pröva om den som ska utföra sotningen är lämplig. Du ska därför skicka in en ansökan om detta. Om du en gång har ansökt och kommunen godkänt din egen lösning så behöver du inte ansöka igen. Tillståndet gäller per fastighet.
E-tjänst och blanketter för ansökan
Det är viktigt att sotning utförs regelbundet för att anläggningen där du eldar inte ska utgöra en brandrisk. Hur ofta du behöver sota beror på vilken typ av anläggning du har, hur ofta den används och vilken typ av bränsle som eldas.
Nedanstående frister är antagna av räddningstjänsten i Motala.
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor
Om pannan ingår i en värmecentral som står under kontinuerlig övervakning av en kvalificerad driftsledare kan sotning utföras vart tredje år, oavsett vilket bränsleslag som används.
Eldning med fasta bränslen
Exempel på fast bränsle är ved, pellets, spannmål, flis, och halm.
- Konventionella pannor: 3 gånger per år
- Pannor med keramisk inklädnad i förbränningskammaren eller motsvarande konstruktion för effektiv förbränning av bränslet och där pannan är ansluten till ackumulatortank eller motsvarande: 2 gånger per år
- Pannor där eldning sker med träpellets eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle och där eldningsapparaten är speciellt konstruerad för effektiv förbränning av bränslet: 1 gång per år
Eldning med flytande bränsle
- Pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle och pannans märkeffekt överstiger 60 kW: 1 gång per år
- Pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle och att pannan ej är miljögodkänd samt att märkeffekten uppgår till högst 60 kW: 1 gång per år
- Pannor där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle. Panna, rökkanal och eldningsapparat ska utgöra en miljögodkänd enhet och ha en sådan konstruktion som från brandskyddssynpunkt medför en varaktig effektiv förbränning. Märkeffekten får ej överstiga 60 kW: 1 gång vartannat år
Köksspisar, ugnar och liknande
Om eldning sker för ett enskilt hushålls behov kan sotningsfrister för lokaleldstäder tillämpas, se nedan.
Om eldning sker i större omfattning än för enskilt hushålls behov ska sotning göras enligt följande.
- Eldstäder där eldning sker med fasta bränslen, tungeldningsolja eller annat från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle: 6 gånger per år
- Eldstäder där eldning sker med lätt eldningsolja eller annat, från sotbildningssynpunkt, motsvarande bränsle: 1 gång per år
Lokaleldstäder
Exempel på lokaleldstäder är braskamin, kakelugn och öppen spis. Det är alltså en eldstad som används för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd.
Om eldning sker i lokaleldstäder ska sotning göras enligt följande:
- Eldstäder som utgör den primära källan för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd eller för matlagning: 1 gång per år.
- Eldstäder som eldas i mindre omfattning* och som inte är den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd eller för matlagning: 1 gång vart tredje år.
- Eldstaden är belägen i ett fritidshus: 1 gång vart tredje år.
*Eldstäder som eldas i mindre omfattning avses om de eldas i korta eldningscykler någon gång per vecka eller mindre. Sådan eldning övergår normalt inte 500 kg (ca en kubikmeter) normaltorkad ved per år.
Rengöring av imkanaler i restauranger eller andra större kök
En imkanal är en frånluftskanal från ett utrymme för matlagning eller uppvärmning av mat i restauranger, storkök och därmed jämförbara utrymmen. Även de delar som hör till kanalen, såsom fläkt, avskiljare och spjäll, ingår.
Sotning ska ske tre gånger per år. I fråga om imkanaler i kök som endast används för uppvärmning av mat eller liknande verksamhet ska sotning ske en gång per år.
Nedanstående frister för brandskyddskontroll gäller i hela Sverige. De är satta av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
De anger hur ofta brandskyddskontroll ska utföras av den entreprenör som kommunen har avtal med.
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor
- Eldning med fasta bränslen eller tung eldningsolja: vart tredje år
Kontroll vart sjätte år är tillräckligt i följande fall:
- Eldning med pellets i helautomatisk, standardiserad anläggning som är speciellt konstruerad för eldning med pellets
- Eldning sker i mycket begränsad omfattning
- Pannan ingår i en värmecentral som står under kontinuerlig övervakning av personal med driftingenjörsutbildning eller av annan kvalificerad driftledare
- Eldning med annat bränsle
Köksspisar, ugnar och andra jämförbara eldstäder
- Eldning med fasta bränslen eller tung eldningsolja: vart tredje år
- Eldningen med annat bränsle: vart sjätte år
- Eldning för ett enskilt hushålls behov och eldstaden inte är den primära källan för matlagning: vart sjätte år
- Eldstaden är belägen i ett fritidshus: vart sjätte år
Lokaleldstäder
Exempel på lokaleldstäder är braskamin, kakelugn och öppen spis. Det är alltså en eldstad som används för uppvärmning av det utrymme där eldstaden är uppställd.
- Eldning i lokaleldstäder med fasta bränslen: vart tredje år
- Eldstäder som används i mindre omfattning eller i fritidshus: vart sjätte år
- Eldstäder som eldas uteslutande med gas: vart sjätte år
- Eldstäder som eldas med pellets i anläggning som är helautomatisk och speciellt konstruerad för eldning med pellets: vart sjätte år
Imkanaler i restauranger och storkök
Imkanalerna ska kontrolleras vartannat år om de finns i ett kök där matlagning sker i större omfattning än i ett vanligt enskilt hushåll.
Undantag i enskilda fall
En anläggning som inte längre är i bruk behöver inte kontrolleras enligt kontrollfristen. Innan en sådan anläggning åter tas i bruk ska dock kontroll göras.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan förlänga fristen i ett enskilt fall om det finns synnerliga skäl. Kommunen eller fastighetsägaren kan ansöka om det. Till ansökan måste ett yttrande från samhällsbyggnadsnämnden bifogas.
Kontakt
Räddningstjänsten Motala-Vadstena
Besöksadress: Glimmervägen 2
Övningsområde: Smedsbyvägen 2
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
I akut läge
Ring alltid 112 om det är akut.