Uteserveringar
Ansök om tillstånd
Du ansöker om tillstånd hos Polisen. Kommunen får yttra sig under handläggningen så det är viktigt att du följer riktlinjerna för uteserveringar som beskrivs nedan.
Varför måste jag ha tillstånd för uteservering?
Eftersom kommunen äger den allmänna marken i staden ansvarar vi för att alla ska kunna ta sig fram och att trafiken inte förhindras, till exempel genom försämrad sikt. Gående ska inte tvingas ut i gatan för att passera uteserveringen. Den får inte heller försvåra framkomligheten för personer med någon typ av funktionsnedsättning.
För att få etablera en uteservering krävs att du ansöker hos Polisen. Du kan ansöka via e-tjänst eller fylla i blanketten ”Ansökan om tillstånd enligt ordningslagen”. Den ska lämnas in till Polisen som handlägger den.
Sök tillstånd för att använda offentlig plats – Polisen
Till varje ansökan ska bifogas:
- en måttsatt översiktsritning i skala 1:100 som visar serveringens placering i gaturummet
- yttermåtten på uteserveringen
- skiss som visar vyn framifrån och från sidorna
- skriftligt tillstånd från fastighetsägaren (om uteserveringen är ny alternativt bredare än rörelsens lokalers bredd mot gatan)
- bilder på tänkt möblemang (vid nyetablering)
Översiktsritningen bör även visa alla hinder som finns inom fem meter från önskad yta. Till exempel träd, lyktstolpar, skyltstolpar, var kantstenen mot gatan ligger samt andra uteserveringar.
Om du inte bifogar all den information som krävs för att kommunen ska kunna bedöma ansökan kan det krävas kompletteringar. Det innebär att du får vänta längre på ett besked.
Handläggning
- Du skickar in din ansökan till polisen, som är den myndighet som ger tillstånd för att använda offentlig plats.
- Polisen skickar ansökan till samhällsbyggnadsförvaltningen på kommunen för yttrande. Polisen kan också be andra berörda att yttra sig.
- Tjänstemän inom olika delar av kommunens förvaltning granskar om den utformning som du har ansökt om lever upp till de krav som finns, och som beskrivs på den här webbsidan.
- Om vi har fått all information som behövs för att granska ansökan skickas yttrandet från kommunen till polisen, som utfärdar tillståndet.
- Du ansöker om bygglov hos bygglovenheten. Det är en särskild handläggning, där andra sakägare kan ha synpunkter som påverkar beslutet.
- Först när du fått tillstånd för användande av allmän mark och bygglov får du etablera din uteservering.
Tillståndet gäller för ett år i taget. Det får inte överlåtas vid ägarbyte av verksamheten, utan då krävs en ny ansökan.
Serveringens storlek och den tidsperiod du anger ligger till grund för den avgift som kommunen tar ut vid slutet av året. Kostnaden är 1,20 kronor per sökt kvadratmeter yta och per sökt dygn. Kontrollmätning kan ske för att säkerställa att serveringens yttre mått stämmer med uppgifterna i ansökan.
Polisen tar även ut en avgift för att handlägga din ansökan. Den återbetalas inte vid ett eventuellt avslag.
Taxa
Den generella tiden då det är tillåtet med uteserveringar är 1 april-31 oktober. Från och med den 1 november ska alla uteserveringar vara bortplockade.
Uteserveringen får inte utgöra ett hinder vid en eventuell evakuering av fastigheten. Tänk på att:
- Utrymningsvägar inte får blockeras.
- Utrymning från uteserveringen ska kunna ske direkt ut mot gatan.
- Utrymning från näringsstället bör kunna ske utan att passera uteserveringen.
- Möbleringen inte får hindra en utrymning vare sig från uteserveringen, näringsstället den tillhör eller angränsande lokaler.
Uteserveringar får inte begränsa tillgängligheten för personer med nedsatt syn eller annat handikapp. De ska därför tydligt avgränsas från omgivande yta genom ett staket.
Konstruktion och utförande av en eventuell uppbyggnad ska vara väl genomtänkt så att alla ska kunna besöka uteserveringen. Minst en del av serveringen bör vara rymligare med färre möbler så att människor med fysiska funktionsvariationer har möjlighet att nyttja serveringen.
Uteserveringarna är en del av stadsmiljön, och ska därför ha en stadsmässig karaktär, det vill säga en enkel och elegant konstruktion. Den ska helst ligga i direkt anslutning till serveringslokalen. På vissa gator kan alternativa placeringar tillåtas.
Längden på en uteservering som är placerad intill en fasad får inte överskrida och ”flyta ut” framför andra aktörers lokaler utan skriftligt tillstånd från fastighetsägare.
Uteservering på Stora torget tillåts maximalt vara 176 kvadratmeter per aktör. Detta för att ge ett enhetligt utseende för gestaltningen av torget och för att inte begränsa framkomligheten.
Uteserveringar bör helst placeras på befintlig markbeläggning. Men flera gator har så stor nivåskillnad att det kan bli nödvändigt att med en uppbyggnad, se nedan under Uppbyggnad.
I de fall staket finns som kräver infästning mot underlaget kan det krävas att en lägre uppbyggnad placeras på ytan för uteserveringen. Detta då det från 2024 inte längre är tillåtet att borra hål i markbeläggningen för att fästa fast staket.
En uteservering som ligger mot husets fasad ska utformas så att det finns minst 170 centimeters bredd kvar på gångbanan utanför serveringens staket/avgränsning fram till kantstenens inre kant. Om det står exempelvis en stolpe utmed serveringen räknas gångbanans bredd fram till denna.
Om det inte går att placera uteserveringen vid fasaden, utan den placeras utmed kantstenen mot gatan, ska minst 200 centimeter lämnas mellan uteserveringens avgränsning och fasaden.
Flera gator i Motala tätort har så stor nivåskillnad att en uppbyggnad av uteservering behövs. Uppbyggnad får göras efter prövning och dialog med Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Alla uteserveringar ska ha minst en sektion/del som är tillgänglig för personer med funktionsvariationer.
Uppbyggnader byggs enklast i trä (alternativt stål). När terasskonstruktionen är byggd ska den oljas med pigmenterad träolja/lasyr, alternativt i en mörk färg som smälter in i stadsmiljön. Den ska vara svart, mörkgrå eller mörkt brun.
Alla uppbyggnader ska monteras ner när uteserveringssäsongen är slut.
Du som sökande ansvarar själv för att kontrollera när bygglov krävs och för att söka dem. Detta görs lättast genom att kontakta bygglovsenheten.
Serveringen ska avgränsas tydligt med staket i enkla och robusta material som metall, smide, trä eller splitterfritt laminerat glas. Plast är inte ett tillåtet material.
Räcken och avgränsningar ska vara genomsläppliga och luftiga. Om de utförs de i trä ska de strykas i samma pigmenterade träolja/lasyr som trädäcket. Om räcken eller avgränsningar i stål används ska färgen vara mörk/dämpad.
Staketet eller inhägnaden får högst vara 110 cm ovan mark alternativt ovan färdigt golvhöjd. Höj- och sänkbara vindskydd i glas är tillåtna. De består av rostfria detaljer vilket alltså godkänns.
Nedre delen av staketet ska ha en horisontell stång som placeras högst 20 cm ovan mark. Stången underlättar för personer med synnedsättning.
Varumärkesreklam tillåts inte på räcken eller inhägnad. Logga eller namn på verksamheten kan tillåtas om utformningen är anpassad till platsen och stadsmiljön.
Golv
Uteserveringen är en del av gatumiljön och ska därför placeras, så långt det är möjligt, direkt på markbeläggningen.
Tak
Uteserveringarnas tak ska kännas luftigt och diskret. Taket ska bestå av fritt hängande markiser eller parasoller.
Parasoll och markiser:
- ska ha en fri gånghöjd på 2,5 meter.
- ska vara gedigna och parasollfoten får inte vara av plast.
- ska placeras så att de hamnar innanför den tillåtna serveringsytan.
- ska passa till uteserveringens utförande.
- får inte placeras så att de skadar träd eller liknande i omgivningen.
Markiser ska i första hand vara fasta på husfasaden. De ska gå att fälla in, ha en öppen gavel och de får inte ha stödben.
Reklam och budskap
Försäljningsreklam eller budskap får inte finnas på taket.
Varumärkesreklam får förekomma. En prydlig logo och/eller namn på verksamheten kan accepteras om utformningen bedöms vara väl anpassad till platsen och stadsmiljön.
Möbleringen ska ha en stadsmässig karaktär, det vill säga enkla och eleganta möbler som är anpassade till serveringen. Välj helst möbler i smide, metall, rotting, trä eller järn.
Formgjutna plastmöbler, vitfärgade möbler samt sittmöbler där bord och bänk sitter ihop, så kallade rastplatsbord, godkänns i normalfallet inte.
Papperskorgar tillhörande verksamheten ska vara stadsmässigt utformade och vara placerade inom serveringsytan.
Trottoarpratare får användas inom serveringsytan. Om du vill placera en sådan utanför krävs ett separat tillstånd.
Endast en trottoarpratare per verksamhet tillåts på allmän plats. Om entrén är gemensam för flera verksamheter eftersträvas en gemensam trottoarpratare för alla.
Du får bara använda trottoarpratare med rund fot och av mörk kulör som är godkänd i citymiljö för synskadade.
Varumärkesreklam utanför verksamheten får bara förekomma på avsedd yta för trottoarpratare. En prydlig logo och/eller namn på verksamheten placeras med fördel på övre delen av trottoarprataren.
Om din ansökan beviljas kommer får du information om var trottoarprataren ska placeras. Placeringen tas fram med utgångspunkt för att den inte ska hindra tillgängligheten för rörelsehindrade, personer med synnedsättning eller utgöra en skaderisk.
Det är förbjudet att röka på uteserveringar och utanför entréer till rökfria lokaler. Du som restaurangägare har ansvar för att det inte röks utanför entrén eller på uteserveringen till din restaurang. Det innebär att du är ansvarig för att sätta upp skyltar som informerar om rökförbudet.
Rökförbudet omfattar fler produkter. Utöver tobak är det även förbjudet att använda elektroniska cigaretter, röka örtprodukter och använda produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak. Detta innebär bland annat att all vattenpipsrökning omfattas av förbudet.
Ta hänsyn till närboende och se till att uteserveringen stör så lite som möjligt.
Högtalare med dämpad bakgrundsmusik får förekomma. Ta dock största möjliga hänsyn till närboende och kringliggande verksamheter. Samordna din verksamhet med de grannar som finns.
Om du ska arrangera ett liveframträdande av trubadur eller musiker krävs ett separat tillstånd som du ansöker om hos polismyndigheten.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Läs mer
Tillstånd och regler för användning av kommunens mark
Läs mer om vad som gäller för att få använda kommunens mark.
Trottoarpratare
Om du vill ha en trottoarpratare i anslutning till uteserveringen måste du följa de riktlinjer som finns för det. Du kan ansöka om trottoarpratare på samma ansökan som din uteservering.
Bygga nytt, ändra eller riva
Beroende på utformning kan även ett bygglov krävas för uteserverings uppförande. Kontakta bygglovenheten för att ta reda på vad som gäller i ditt fall.
Serveringstillstånd
Tänk på att du behöver serveringstillstånd för att få servera alkohol på uteserveringen.