Förändring av fyrfack 2025-2026
Sedan Motala kommun införde fyrfackskärl i Motala och Vadstena med start 2017 har utsorteringen av förpackningsmaterial för återvinning ökat markant. Restavfallet, som skickas till förbränning, har minskat med över 20 procent mellan 2017 och 2023. Utsortering av förpackningar har ökat med 36 procent. Det här är en viktig del i arbetet och strävan mot ett mer cirkulärt samhälle.
Vi kommer uppdatera den här webbsidan löpande med mer information.
Kärl 1, tömning var fjärde vecka:
- plastförpackningar
- restavfall
- ofärgade glasförpackningar
- metallförpackningar.
Kärl 2, tömning varannan vecka:
- matavfall
- pappersförpackningar
- färgade glasförpackningar
- returpapper.
Före och efter
Här nedan kan du se en illustration som visar förändringen i kärl 1 och 2, alltså hur det ser ut före respektive efter förändringen. Du kan förstora bilden genom att klicka på den.
Vi kommer att börja byta ut kärlen från och med februari 2025. Mer information när just ditt hushåll påverkas kommer att kommuniceras ut via utskick när det närmar sig. Det blir inget avbrott i din avfallshämtning utan tömning kommer ske på ordinarie hämtningsdag.
De gamla fyrfackskärlen samlas in, tvättas och byggs om för att nyttjas i omställningen av småhusen och till fritidshusen, som ska få sina fyrfackskärl till säsongen 2027.
Den preliminära planen ser ut såhär:
- Motala tätort, mars-november 2025
- Vadstena tätort, augusti-september 2025
- Borensberg, oktober-november 2025
- Vadstena landsbygd, november 2025-februari 2026
- Motala norra landsbygd, februari 2026-april 2026
- Motala nordöstra landsbygd, maj-juni 2026
- Motala östra/södra landsbygd, augusti-september 2026
När facket för restavfall töms mer sällan är vi medvetna om att det kan bli utmanande för vissa kunder, om man slänger exempelvis mycket blöjor eller sjukvårdsrelaterat material. Vi måste dock utforma kärlen efter vad som är mest optimalt för ett normalhushåll, för att vi ska få fler att sortera sina förpackningar. Vi har jämfört och räknat på olika alternativ och kommit fram till att den här utformningen är bäst för de allra flesta. Du kan läsa mer om varför det blir just den här indelningen nedan.
Extra tjänster
Du kan beställa en extra tömning om kärlet blir fullt. Det kommer också finnas möjlighet att köpa till ett extrakärl för enbart restavfall om för de hushåll som under en period har behov av det. Eftersom restavfallet med den nya indelningen är placerat i kärl 1 kommer även extrakärlet som standard att tömmas var fjärde vecka. Har du behov av tömning av extrakärlet oftare erbjuder vi även tömning varannan vecka.
Kostnad
- Extrakärl med tömning var fjärde vecka: 332 kronor
- Extrakärl med tömning varannan vecka: 664 kronor
- Extra tömning: 537 kronor
Observera att extrakärlet bara ska innehålla restavfall. Det kommer att kontrolleras vid varje tömning.
Problem med lukt
Om du besväras av lukt hittar du flera tips på den här sidan:
Matavfallet är idag placerat i en insats i avfallskärlet. Det har gett oss stora problem med kostnader och avbrott då vare sig insatsen i kärlen och sopbilarna håller för den tyngd som blir av matavfallet. Eftersom detta inte är en hållbar situation måste vi göra en förändring, som får konsekvenser för hela kärlindelningen.
Underlätta sortering
Vi ser att det fortfarande är för mycket avfall som hamnar fel. En tredjedel av restavfallet består av förpackningar och en fjärdedel av matavfall, som alltså eldas upp i onödan istället för att kunna återvinnas till nya förpackningar eller bli biogas. Med den nya utformningen styr vi mot att sortera ut förpackningar och matavfall istället för att slänga det i restavfallet.
Framtidsanpassning
Vi ser trender i samhället med förändring av mängder i respektive avfallsslag. Pappersförpackningar spås att öka mera. Plastförpackningar ökar men prognosen visar att det kommer att avta. Returpappret fortsätter att minska. Vi måste anpassa insamlingen till det.
Det kommer ökade lagkrav på både nationell och europeisk nivå att mer material ska återvinnas. För att kunna svara upp mot det målet måste mer förpackningar kunna samlas in.
Miljö och ekonomi
Genom att göra den här förändringen kan vi nyttja utrymmet i bilarna bättre eftersom de inte behöver tömmas lika ofta. Det är bra för miljön då det innebär mindre transporter som leder till minskade koldioxidutsläpp och lugnare gator.
Vi har analyserat olika alternativ och kommit fram till att den beslutade kärlindelningen är den mest optimala för ett normalhushåll. Samtidigt som det ger oss en kostnadseffektiv avfallshantering som uppmuntrar till sortering.
Tidningarna flyttas till insats är för att göra plats för de tre stora fraktionerna i huvudkärlet, pappersförpackningar, plastförpackningar och restavfall. Av dessa tre är det pappersförpackningsavfallet som är störst volymmässigt och den fraktion som ökar mest. Det är anledningen till att den får vara kvar i kärl 2 med tömning varannan vecka tillsammans med matavfallet. En följd av detta är att restavfallet tillsammans med plastförpackningar hamnar i kärl 1 med tömning var fjärde vecka.
I Motala och Vadstena kommuner är vi redan duktiga på att sortera ut avfall från restavfallet som inte ska vara där. Det är vanligt att utrymmet för restavfallet är långt ifrån fullt som det är idag och fortsätter vi sortera bra kommer volymen i kärl 1 räcka till.
Varför blir det mer plats för matavfall när vi ska minska matsvinnet?
Matavfallet behöver placeras i själva kärlet och inte i insats, eftersom insatserna går sönder. Det minsta facket där är 120 liter, vilket är en ökning från i dag. Det är dock en oönskad bieffekt, eftersom vi gärna ser att matavfallet minskar. Att minska matsvinn är något vi fortsätter arbeta med i exempelvis informationskampanjer.
Kunder som av utrymmesskäl har fyrfackskärl på 240 liter istället för 370, kommer kunna fortsätta att ha det. För att få det krävs att man är max två personer i hushållet. Det går inte att kombinera med extrakärl för restavfall. Kostnaden för 240-literskärlen är samma som för 370-literskärlen.
Om du tidigare valt bort fyrfack och i dag har ett kärl för enbart mat- och restavfall, kommer detta att bytas ut mot en uppsättning fyrfack under hösten 2026. Detta eftersom det från 2027 är lag på att alla hushåll ska ha fastighetsnära insamling av förpackningar. Vill du redan nu byta till fyrfack kontaktar du Servicecenter på 0141-22 50 00 så hjälper de dig.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se