Miljöfarlig verksamhet
Ditt ansvar som verksamhetsutövare
Alla som bedriver miljöfarlig verksamhet, eller vidtar en åtgärd som kan påverka människors hälsa eller miljön, ska minska utsläppen av föroreningar till vattnet, luften och marken.
Avfall ska återvinnas så långt det går och användningen av energi och material ska effektiviseras. Man ska sträva efter att hantera mindre mängd farliga kemikalier.
Det är ditt ansvar som verksamhetsutövare att vara införstådd i de regelverk som finns och berör din verksamhet. Miljöbalkens regler gäller för både små och stora miljöfarliga verksamheter.
För vissa miljöfarliga verksamheter måste du göra en anmälan eller söka tillstånd. I miljöprövningsförordningen kan du se vilka verksamheter som är anmälningspliktiga eller tillståndspliktiga.
Miljöprövningsförordningen – Riksdagen
I förordningen klassas verksamheter enligt följande:
A-verksamheter
Ska ha tillstånd från Mark- och miljödomstolen att anlägga eller bedriva verksamhet.
B-verksamheter
Ska ha länsstyrelsens tillstånd att anlägga eller bedriva verksamhet.
C-verksamheter
Ska anmäla anläggande eller drift av verksamheten till samhällsbyggnadsnämnden (miljö- och hälsoskyddsenheten).
Övriga verksamheter
Miljöfarlig verksamhet som inte är A-, B-, eller C-verksamhet behöver inte anmälas eller ha tillstånd. Men miljö- och hälsoskyddsenheten, som är tillsynsmyndighet, kan kräva åtgärder eller utredningar från även dessa verksamheter om det behövs av miljö- eller hälsoskyddsskäl. Kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten för att få reda på vad som gäller för din verksamhet.
En anmälan ska göras till samhällsbyggnadsnämnden (miljö- och hälsoskyddsenheten) minst sex veckor före det att verksamheten startar. Anmälan ska innehålla:
- information om planerad eller befintlig miljöfarlig verksamhet
- dess påverkan på omgivningen ur miljösynpunkt
- om skyddsåtgärder vidtas i den utsträckning som behövs enligt miljöbalken
När anmälningsärendet är komplett och tillräckligt utrett fattar miljö- och hälsoskyddsenheten ett beslut som skickas till den som är ansvarig för verksamheten.
Är din verksamhet tillståndspliktig måste du söka tillstånd. Det tar betydligt längre tid att få ett tillstånd och du får inte påbörja din verksamhet innan du har fått ett tillstånd.
Om du gör förändringar som påverkar miljön i din anmälningspliktiga verksamhet ska du i god tid (senast sex veckor innan) anmäla det till miljö- och hälsoskyddsenheten.
Om du planerar att lägga ner en miljöfarlig verksamhet, ska du kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten snarast.
Om du vill göra en förändring av en tillståndspliktig verksamhet krävs det tillstånd, såvida det inte bara handlar om en mindre förändring. Då kan det räcka med en anmälan.
Kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten för mer information.
Vi tar ut en handläggningsavgift på 1120 kronor per timme för handläggning av ärenden gällande miljöfarlig verksamhet. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (PDF, 322 kB)
Tidsåtgång för dessa ärenden varierar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se