Nyanländ i Sverige och Motala
Kommunens stöd till nyanlända erbjuds genom Bryggan mottagning och Bryggan skola. Tillsammans jobbar vi för att underlätta vägen in i det svenska samhället genom introduktionsmottagning och kartläggning av nyanlända elever. Du som deltar i introduktionen får tillgång till olika insatser. Insatserna ska stärka dina förutsättningar att nå egen försörjning och fungera i samhället.
Kartläggning av nyanlända elever är obligatorisk för grundskolan men valfri för gymnasiet enligt Skolverkets bestämmelser. På Bryggan görs även en hälsokartläggning av de nyanlända eleverna.
Eleven placeras sedan i grundskola, gymnasiet eller anpassad skola beroende på vad vi kommit fram till.
Kartläggningen sker i olika steg.
Steg 1
I steg 1, bakgrundskartläggning, tar vi med hjälp av telefontolk reda på elevens:
- språkerfarenheter och familjesituation
- tidigare skolgång
- vardag och intressen
- förväntningar på skolan.
Steg 2
I steg 2 sker en pedagogisk kartläggning tillsammans med modersmålslärare. Den är uppdelad i två delar, litteracitet och numeracitet.
Kartläggning av litteracitet innebär att vi undersöker hur eleven har använt språk i olika sammanhang. Det är inte bara läsande och skrivande utan också olika muntliga aktiviteter kopplat till det, till exempel högläsning och diskussion om texters innehåll.
Numeracitet innebär hur man använder matematiskt tänkande. I kartläggningen får eleven lösa problem, föra resonemang, argumentera och motivera sina lösningar. Samtalet sker i dialogform med utgångspunkt i en bild.
Sammanställning överlämnas till skolan
Elevens profil sammanställs och utgör underlag i överlämnandet till skolan. I arbetet har vi även fångat in elevens önskemål om modersmålsundervisning och studiehandledning under skolgång. Överlämningen till skola sker sedan oftast i form av ett möte där vi träffar ansvarig lärare från grundskolan eller gymnasiet.
Hälsokartläggning
Barn och unga som kommer till Bryggan får genomgå en enklare hälsoundersökning. Ett hälsosamtal genomförs liksom en kontroll av vilka vaccinationer som du har fått.
Ensamkommande barn kommer utan sina föräldrar eller anhöriga för att ansöka om asyl. Kommunen arbetar på olika sätt för att ta hand om barnen enligt de rekommendationer, lagar och regler som finns. Kommunens stöd och insatser görs i form av till exempel familjehem, jourhem, särskilt förordnad vårdnadshavare eller god man.
Kontakta kommunens Servicecenter för att få vägledning.
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Samhällsorienteringen är en kurs som ska göra det lättare för invandrare att lära känna det svenska samhället och den svenska arbetsmarknaden. Genom att diskutera och jämföra får du kunskap om mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i Sverige. När du vet vilka rättigheter och skyldigheter du har, och hur samhället fungerar i Sverige, är det lättare att lära mera. Kursen är gratis.
Normalt pågår en kurs under 5-6 veckor där varje grupp deltar på förmiddagar eller eftermiddagar beroende på vad man har för annan aktivitet resten av dagen, exempelvis Svenska för invandrare.
Vem får läsa samhällsorientering?
Kursen är för dig som är mellan 18 och 64 år, ny i Sverige, har en etableringsplan och är kommunplacerad. Du får också gå kursen om du kommit till Sverige för att förenas med en anhörig.
Det här ingår i kursen
- Att komma till Sverige – 9 timmar
- Att bo i Sverige – 6 timmar
- Att försörja sig och utvecklas i Sverige – 9 timmar
- Att bilda familj och att leva med barn i Sverige – 12 timmar
- Individens rättigheter och skyldigheter – 6 timmar
- Att påverka i Sverige – 6 timmar
- Att vårda sin hälsa i Sverige (hälsokommunikatörer) – 9 timmar
- Att åldras i Sverige – 3 timmar
- Internet och betaltjänster – 12 timmar
- Bibliotek – 3 timmar
När du har fått beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket får du träffa en handläggare från Arbetsförmedlingen. Handläggaren intervjuar dig om din utbildning från hemlandet och vad du har arbetat med. Ni gör en planering tillsammans för att du så snabbt som möjligt ska kunna försörja dig själv. Du kan få möjlighet att delta i ett etableringsprogram.
För att du ska få en bra start i Sverige får du sedan stöd av Arbetsförmedlingen och din kommun under hela etableringstiden.
Etableringsprogram
Tillsammans med din handläggare på Arbetsförmedlingen gör du en planering. Den innehåller olika aktiviteter som ska stödja dig på vägen till arbete. Vilka aktiviteter planen innehåller beror på dina behov, men den ska minst bestå av Svenska för invandrare, arbetsförberedande insatser (till exempel praktik eller validering av utbildnings- och yrkeserfarenheter) och samhällsorientering som ska ge dig grundläggande kunskaper om det svenska samhället.
Utgångspunkten är att aktiviteterna i etableringsprogrammet ska sysselsätta dig på heltid, vilket innebär 40 timmar i veckan. Din planering omfattar normalt 24 månader, om du är föräldraledig på deltid kan den förlängas i 8 månader.
Hur får jag pengar?
Under tiden som du skapar din planering tillsammans med arbetsförmedlaren och när du deltar i aktiviteter har du rätt till etableringsersättning.
Läs mer hos Arbetsförmedlingen:
Motala kommun förmedlar inte tolkar. Däremot använder vi oss av tolkar i arbetet. Vill du beställa tolk får du vända dig till tolkförmedling.
Under flyktingmottagandet och vid utvecklingssamtal beställer vi normalt själva tolkar. Till den pedagogiska delen av kartläggningsarbetet använder vi egna modersmålslärare. De hjälper till att kartlägga eleven på dennes modersmål.
Du kan hitta arbeten genom annonser i tidningar och på internet. Det är också vanligt att vänner eller bekanta kan ge tips om lediga jobb.
Arbetsförmedlingen förmedlar lediga arbeten och ger stöd och service till dig som är arbetssökande. De har också tagit fram många information och blanketter på flera språk som gör det lättare för dig att söka arbete.
Det finns även privata arbetsförmedlingar som kallas för bemanningsföretag. De förmedlar också arbeten. Ofta har de lediga jobb inom ett speciellt yrkesområde.
Starta företag
Om du har ett eget företag eller vill starta ett eget företag kan du få hjälp av Nyföretagarcentrum.
Nyföretagarcentrum Västra Östergötland
Almi Företagspartner arbetar med att ge stöd till att starta eller utveckla företag i regionen.
Är du nyanländ och vill starta företag? – Almi Företagspartner
Kontakt
Besöksadress Bryggan skola
Platengymnasiet
Smålandsgatan 2
591 60 Motala
Rektor Bryggan skola
Mathias Strand
0141-22 25 48
mathias.strand@motala.se
Samordnare Bryggan skola
Sawanya Puttasree Jakobsson
Telefon: 0141-22 89 24
E-post: sawanya.puttasree.jakobsson@motala.se
Utvecklingsledare och lärare Bryggan skola
Miia Jensen
Telefon: 0141-22 34 57
E-post: miia.jensen@motala.se
Besöksadress Bryggan mottagning
Arbetsmarknadsenheten VIA Ekenäs
Torpavägen 5
59146 Motala
Enhetschef Bryggan mottagning
Eva Axelsson
Telefon: 0141-22 54 49
E-post: eva.axelsson@motala.se
Integrationssamordnare Bryggan mottagning
Marlene Bystedt
E-post: marlene.bystedt@motala.se
Telefon: 0141-22 55 78
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se
Läs mer
Information Sverige
Här hittar du en guide till det svenska samhället på olika språk.
Svenska för invandrare, SFI
Kommunal vuxenutbildning i Svenska för invandrare, SFI, är en grundutbildning i svenska språket för vuxna som inte har svenska som modersmål.
Modersmål, hemspråk
Motala kommun erbjuder elever som talar ett annat språk än svenska undervisning i sitt modersmål. Kommunen erbjuder även studiehandledning och modersmålsstöd.