Undersköterskeutbildning

Är du intresserad av att jobba med människor? Vill du ha ett arbete som är stimulerande och omväxlande? Om svaret är ja så kanske vår undersköterskeutbildning är rätt val för dig.

Ansökan

Här kan du se utbud gällande yrkeskurser och yrkespaket via VSÖ.

Nu stängt för ansökan gällande start i januari, för start i mars är ansökningsperioden 7 januari – 2 februari.

Ansökan görs via Linköpings kommuns hemsida.

Olika sätt att läsa utbildningen

Vård och omsorg passar dig som vill arbeta med människor inom äldreomsorg, psykiatrin, sjukvård eller inom LSS.

Du kan läsa utbildningen på olika sätt.

Undersköterskeutbildning – distansstudier via KUI (Kompetensutvecklingsinstitutet)

Undersköterskeutbildning på distans är på cirka 1,5 år och startar både vår och höst. För att läsa på distans behöver du en dator med internetuppkoppling för att kunna kommunicera med dina lärare och lämna in uppgifter. Distansutbildning kan innehålla obligatoriska moment som till exempel prov och vissa övningar i grupp. Slutprov görs alltid på plats på skolan. Nu är det stängt för ansökan gällande vårens kommande start.

Lärlingsutbildning i egen tjänst för vuxna inom vård och omsorg

Om du redan arbetar inom vård och omsorg, men saknar utbildning inom området, kan lärlingsprogrammet vara något för dig. Till övervägande del genomförs utbildningen på en arbetsplats, men du har lektioner på skolan en dag varannan vecka.

Utbildningen omfattar minst 20 veckor och är som mest 2 år. Anledningen till att det kan variera är att du kan validera, det vill säga tillgodoräkna dig, tidigare förvärvade kunskaper och erfarenheter som du fått genom studier eller på en arbetsplats. Därmed behöver du kanske inte läsa vissa kurser eller del av kurser. Om du är intresserad av att läsa som lärling i egen tjänst, tag kontakt med vår studie- och yrkesvägledning för hjälp med att göra en ansökan. Du når dem enklast via mejl vuxsyv@motala.se.

Skyddad yrkestitel för undersköterskor

Från och med 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att man behöver ett bevis från Socialstyrelsen för att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Du som hade en tillsvidareanställning som undersköterska när de nya reglerna började gälla den 1 juli, får fortsätta att använda titeln till och med den 30 juni 2033 utan bevis. Det gäller oavsett om du är utbildad i eller utanför Sverige. Läs mer:

Socialstyrelsens hemsida

Kontakt

Servicecenter

Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se

Lärlingsansvarig

Patrik Söderqvist
Telefon: 070-609 91 68
E-post: patrik.soderqvist@motala.se

Besöksadress

Platengymnasiet
Smålandsgatan 2
591 60 Motala

Postadress

Box 955
591 29 Motala