Avstämning av inkomst och avgift för barnomsorg

Varje år görs en avstämning där de inkomstuppgifter du lämnat till kommunen jämförs med redovisad inkomst till Skatteverket. Vid avstämning 2024 tittar vi på dina uppgifter från 2022.

Avgiften för förskola och fritidshem baseras på din inkomst. Om du har en lägre inkomst och därför ska betala mindre än maxtaxan, kan du rapportera in din inkomst till kommunen. Din avgift per månad baseras då på den inkomst du uppger att du har.

Varje år gör kommunen en avstämning av om den rapporterade inkomsten stämmer överens med den verkliga inkomsten. Detta för att du ska få rätt avgift, och varken betala för mycket eller för lite. Om avstämningen visar att du har betalat för liten eller för stor avgift får du en faktura från kommunen. Av den framgår det om du ska betala in en summa till kommunen eller om du får tillbaka pengar.

Om du har fått en faktura ska du betala in pengar.

Om du har fått en kreditfaktura ska du få tillbaka pengar. Läs mer nedan om hur du då ska göra.

Eftersom Skatteverkets beslut om din slutgiltiga taxerade inkomst kommer i efterhand, så tittar vi under 2024 på avgifter och inkomster från 2022. Inkomsttaket för maxtaxa låg 2022 på 52 410 kronor i bruttoinkomst. Det vill säga att om hushållet totalt tjänade den här summan eller högre per månad före skatt ska ni betala den högsta avgiften.

Information på andra språk

Information på arabiska (PDF, 39 kB)

Information på tigrinja (PDF, 43 kB)

Vanliga frågor och svar om avstämningen

Kontakt

Servicecenter

Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • JaNej