Avstämning av inkomst och avgift för barnomsorg
Avgiften för förskola och fritidshem baseras på din inkomst. Om du har en lägre inkomst och därför ska betala mindre än maxtaxan, kan du rapportera in din inkomst till kommunen. Din avgift per månad baseras då på den inkomst du uppger att du har.
Varje år gör kommunen en avstämning av om den rapporterade inkomsten stämmer överens med den verkliga inkomsten. Detta för att du ska få rätt avgift, och varken betala för mycket eller för lite. Om avstämningen visar att du har betalat för liten eller för stor avgift får du en faktura från kommunen. Av den framgår det om du ska betala in en summa till kommunen eller om du får tillbaka pengar.
Om du har fått en faktura ska du betala in pengar.
Om du har fått en kreditfaktura ska du få tillbaka pengar. Läs mer nedan om hur du då ska göra.
Eftersom Skatteverkets beslut om din slutgiltiga taxerade inkomst kommer i efterhand, så tittar vi under 2024 på avgifter och inkomster från 2022. Inkomsttaket för maxtaxa låg 2022 på 52 410 kronor i bruttoinkomst. Det vill säga att om hushållet totalt tjänade den här summan eller högre per månad före skatt ska ni betala den högsta avgiften.
Information på andra språk
Vanliga frågor och svar om avstämningen
Raderna på fakturan som du fått motsvarar
- betalad avgift per månad (Bet. avg. 2022XX – där XX motsvarar månadsnumret)
- avgift som du skulle ha betalat per månad (Avg. enl. taxerad inkomst).
I exemplet ovan har mottagaren betalat 206,01 kronor för maj månad 2022. Efter att den rapporterade inkomsten hos Skatteverket har jämförts med den inkomst som rapporterats till kommunen, har uträkningen visat att hen skulle ha betalat 290,25 kronor för månaden. Mellanskillnaden är 84,24 kronor, och därför får mottagaren betala in det i efterhand. Fakturan inkluderar alla månader för året och den totala avgiften att betala in motsvarar summan av årets månader.
På grund av att kommunen har bytt faktureringssystem så kan vi inte få ut specificerad information för perioden januari-april. Dessa månader är ihopräknade som en sista post på fakturan.
Barn både i förskola och på fritids
Om du har haft barn i både förskola och fritidshem under perioden kommer det att finnas två rader per månad. Det är en rad för förskola och en rad för fritidshem, oavsett hur många barn du hade i respektive verksamhet.
I exemplet ovan har mottagaren två barn.
Hen har betalat 905,78 kronor för det första barnet och 402,57 kronor för det andra barnet för maj månad 2022. Efter att den rapporterade inkomsten hos Skatteverket har jämförts med den inkomst som rapporterats till kommunen, har uträkningen visat att hen skulle ha betalat 1179,22 kronor för det första barnet och 524,1 kronor för det andra barnet maj månad. Mellanskillnaden är 273,44 + 121,53 kronor som mottagaren betalar in i efterhand. Detta räknas samman tillsammans med årets övriga månader längst ner på fakturan.
Vi hämtar uppgifterna från Skatteverket. Det är deklarationen vi har som underlag. Årsinkomsten delas med 12 och det är den summan som används vid jämförelsen. Observera att det är siffror från 2022 års deklaration vi tittar på nu.
Har du inte meddelat kommunen att ni separerat vet vi inte det. Om du skickar ett utdrag ur folkbokföringen som visar att ni inte bott ihop under hela eller delar av året så korrigerar vi fakturan.
Reglerna säger att är ni folkbokförda på samma adress så räknas även dennes inkomst med.
Nedanstående maxtaxa gällde 2022:
Förskola
- Barn 1: 1572 kronor
- Barn 2: 1048 kronor
- Barn 3: 524 kronor
- Barn 4 och följande: 0 kronor
Fritidshem
- Barn 1: 1048 kronor
- Barn 2: 524 kronor
- Barn 3: 524 kronor
- Barn 4 och följande: 0 kronor
Du måste säga upp platsen på fritids för att vi ska veta. Be fritids om intyg att ditt barn inte gått, så korrigerar vi fakturan.
Avgiftsfri förskola erbjuds från den 1 september det år barnet fyller 3 år. Det gäller 15 timmar per vecka mellan den 1 september och 31 maj med ledighet över jul och nyår. Om barnet går mer än 15 timmar får du en reducering av förskoleavgiften med 25 procent under perioden 1 september – 31 maj. Under juni-augusti får du betala avgift enligt vanlig taxa.
Avgiften kan gälla antingen sommarmånaderna eller tid som överstiger 15 timmar under resten av året.
Det enklaste sättet att få tillbaka pengarna är att du använder vår e-tjänst för att begära återbetalning:
Återbetalning av kundfaktura – begäran
Du kan också mejla oss på kvitto@motala.se och skriva med nedanstående uppgifter:
- namn
- ditt clearing- och bankkontonummer
- kundnummer
- fakturanummer.
Pengarna kommer att betalas ut efter fakturans förfallodatum 31 maj 2024.
Om du anser att du inte ska betala fakturan kan du bestrida den. Du ska då använda blanketten som du laddar ner här:
Blanketten ska du skriva under och skicka in till kommunen, alternativt lämna in den till Servicecenter. Du kan inte mejla in blanketten eftersom vi behöver din originalpåskrift.
På blanketten ska det framgå:
- vilket beslut som överklagas
- vad du vill ha ändrat
- skälen för ändring.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se