Ekonomiprogrammet
Om programmet
Ekonomiprogrammet är en bred högskoleförberedande utbildning som riktar sig till dig som vill ha kunskaper inom företagsekonomi, entreprenörskap och juridik. Har du siktet inställt på ett jobb i näringslivet eller har du haft funderingar på att någon gång starta ett eget företag? Vet du redan nu att du vill läsa på ekonomi eller juridik på universitetet så är ekonomiprogrammet rätt för dig.
Lär dig att driva ett företag
Vi tror på ungdomars företagsamhet och jobbar därför med Ung företagsamhets utbildningskoncept (UF) där du tillsammans med dina studiekompisar lär dig att starta och driva ett företag under ett år. Du får vara med om ett företags hela livscykel – allt ifrån att komma på och utveckla en affärsidé och ta fram en affärsplan, till att skaffa startkapital, marknadsföra företaget, sälja produkter eller tjänster och slutligen avveckla det.
Genom att jobba på ett kreativt sätt får du kunskaper om företagande och entreprenörskap som du har stor nytta av i olika sammanhang framöver. Under UF-året deltar du med ditt företag på olika mässor och du kan vara med och tävla med ditt företag i olika kategorier, som till exempel bästa affärsplan, bästa vara och bästa säljare.
Efter utbildningen
Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande och ger dig en bra grund för att studera vidare inom ekonomi och juridik.
Inom ekonomiprogrammet på Platengymnasiet kan du välja mellan inriktningarna ekonomi och juridik. Du väljer inriktning inför år 2.
Oavsett vilken inriktning du väljer så kommer du även få praktiska inslag som företagsbesök, fältstudier, rättegångsspel, tävlingar och en internationell resa.
Inriktning ekonomi
Du får fördjupade kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring, hållbarhet, ledarskap och organisation. I årskurs två får du inom UF (Ung Företagsamhet) prova på praktiskt hur det är att driva ett företag och försöka att göra det så framgångsrikt som möjligt under ett läsår. Här ingår till exempel bokföring, kalkyler, bokslut och affärsplaner samt marknadsföring, reklam och personlig försäljning. Platengymnasiet är framgångsrikt inom UF med flera priser från regionala mässor och deltagande på SM och internationella mässor.
Du läser även privat- och affärsjuridik. Du tränar din förmåga att analysera juridiska problem t ex genom att praktiskt arbeta med frågor som rör t ex lån, bostäder, arbete, familj eller juridiska frågeställningar som berör företag.
Du får träna dig i att använda dataprogram för exempelvis beräkningar och redovisning så att du är förberedd inför kommande yrkesliv som tex. ekonom, revisor, marknadsförare, banktjänsteman och projektledare eller vidare studier.
Inriktning juridik
En ekonomiutbildning med fördjupning inom juridik ger god allmänbildande grund för vidare studier på universitet och högskola eller arbete inom företag och organisationer.
Här läser du om juridikens betydelse för dig som privatperson och för företag.
Du tränar din förmåga att analysera juridiska problem. Detta gör du genom att praktiskt arbeta med frågor som rör t ex lån, bostäder, arbete eller familjeförhållanden. Du får även fördjupa dig inom juridiska frågeställningar som berör företag.
Vi gör studiebesök vid tingsrätten där du får följa en huvudförhandling på plats. Ett annat inslag är rollspel där du får öva på att skriva inlagor till rätten, samla bevisning och muntligt argumentera för din sak. Ett annat stort området är straffrätt där vi följer aktuella rättsfall och kriminalstatistik.
Den juridiska inriktningen ger en bra grund för många högskoleutbildningar som jurist, polis eller mäklare m.fl.
Elever som läser inriktning juridik kommer under årskurs 3 också inom UF (Ung Företagsamhet) prova på praktiskt hur det är att driva ett företag under ett läsår.
Gymnasiegemensamma ämnen (1250 p)
- Engelska 5: 100 p
- Engelska 6: 100 p
- Historia 1b: 100 p
- Idrott och hälsa 1: 100 p
- Matematik 1: 100 p
- Matematik 2: 100 p
- Naturkunskap 1b: 100 p
- Religionskunskap 1: 50 p
- Samhällskunskap 1b: 100 p
- Samhällskunskap 2: 100 p
- Svenska 1: 100 p
- Svenska 2: 100 p
- Svenska 3: 100 p
Programgemensamma karaktärsämnen (350 p)
- Företagsekonomi 1: 100 p
- Moderna språk 1: 100 p
- Privatjuridik: 100 p
- Psykologi 1: 50 p
Inriktning Ekonomi
- Entreprenörskap och företagande: 100 p
- Företagsekonomi 2: 100 p
- Matematik 3: 100 p
- Programfördjupningar: 300 p
Inriktning Juridik
- Affärsjuridik: 100 p
- Filosofi 1: 50 p
- Psykologi 2: 50 p
- Rätten och samhället: 100 p
- Programfördjupningar: 300 p
Individuellt val (200 p)
Här kan du själv välja fördjupningskurser som intresserar dig eller som breddar din utbildning.
Gymnasiearbete (100 p)
Gymnasiearbetet är en kurs där du får möjlighet att fördjupa dig inom ett ämnesområde som du själv väljer i samråd med en handledare. Kursen ska öva dig i att arbeta självständigt och vetenskapligt så att du är väl förberedd för vidare studier.
Kontakt
Linda Wallgård
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 0141-22 34 03
E-post: linda.wallgard@motala.se
Sandra Gylldorff
Studie- och yrkesvägledare
Telefon: 0141-22 54 73
E-post: sandra.gylldorff@motala.se