Elevhälsa
Så jobbar skolorna med elevhälsa
Enligt skollagen har skolan fyra stora uppgifter inom elevhälsa:
- att stödja elevens utveckling mot målen
- att främja hälsa och förebygga ohälsa
- att vara en resurs för elever i behov av särskilt stöd
- att med samlade kompetenser stötta både elever och lärare
Grundskolornas elevhälsa
I Motala kommuns grundskolor finns det speciallärare, specialpedagoger, kuratorer, skolsköterskor och psykologer. Det finns tillgång till skolläkare och logoped vid behov.
Gymnasiets elevhälsa
På Motala kommuns gymnasier finns det specialpedagog, kurator och skolsköterska och tillgång till skolläkare, psykolog samt logoped vid behov.
Kontakta elevhälsan
Behöver du komma i kontakt med någon ur elevhälsan kan du nå dem via Servicecenter alternativt ta kontakt med rektor eller elevhälsochef. På respektive skolas webbsida hittar du kontaktuppgifter till skolsköterskan.
Så fungerar elevhälsan
Inom elevhälsan finns flera olika yrkesgrupper. Den medicinska insatsen omfattar skolsköterska och skolläkare. Vi som arbetar i skolan har alla ett ansvar att stödja eleverna att nå utbildningens mål. Skolsköterskor och skolläkare stödjer genom att arbeta för att eleverna ska ha en god hälsa och en god arbetsmiljö.
Skolsköterska finns på skolan regelbundet och på stora skolor flera gånger i veckan. Eleven kan vid behov kontakta skolsköterskan för enklare sjukvård och rådgivning.
På skolan bedrivs även skolläkarmottagning som bokas efter överenskommelse med skolsköterskan. Skolläkare och skolsköterska har tystnadsplikt. Sekretessen bryts vid anmälan till socialtjänst eller polismyndighet.
Hälsobesök
Elever erbjuds hälsobesök som innefattar allmänna hälsokontroller. Syftet med hälsobesöket är att bevara/förbättra hälsan samt att tidigt upptäcka sjukdom och andra hälsoproblem hos eleven. Mellan hälsobesöken erbjuds kompletterande hälsokontroller, vid behov konsulteras skolläkare.
Inför hälsobesöket i förskoleklass, årskurs 1, årskurs 4 och årskurs 7 lämnas en hälsodeklaration till vårdnadshavare. Den ligger till grund för kommande hälsobesök. Hälsodeklarationen i gymnasiets årskurs 1 fylls i av eleven själv. Inför hälsobesöken ska även en webbaserad enkät fyllas i av elev och i årskurs 1 med stöd av vårdnadshavare.
Vaccinationer
Elevhälsans medicinska arbete fullföljer det svenska nationella barnvaccinationsprogrammet som påbörjats inom barnhälsovården. Utöver det nationella vaccinationsprogrammet erbjuds kompletterande vaccinationer till alla elever som inte har ett tillräckligt vaccinationsskydd.
Alla vaccinationer rapporteras till ett nationellt vaccinationsregister. Du har rätt att begära ut de uppgifter som Folkhälsomyndigheten har registrerat för ditt barn, enligt Dataskyddsförordningen (GDPR).
Vid erbjudande om vaccination krävs skriftlig medgivande av båda vårdnadshavare som har gemensam vårdnad om eleven.
Information
Skolsköterskan återkopplar till vårdnadshavare antingen skriftligen eller via telefon efter besök. Informationen gäller resultat av hälsobesök och enklare utförd sjukvård samt information/kallelse till kommande hälsobesök/vaccinationserbjudande. Elevhälsan utgår från att vårdnadshavare med gemensam vårdnad agerar i samförstånd.
Journaler
I samband med skolstart överförs uppgifter från barnhälsovårdsjournal till elevhälsovårdsjournal. Regler om journalföring finns främst i patientdatalagen (2008:355) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2016:40). Efter avslutad skolgång arkiveras journalen inom Motala kommun.
Schemalagda hälsobesök och vaccinationer
Förskoleklass: Bedömning utifrån hälsodeklaration och barnhälsovårdsjournal. Besöket genomförs tillsammans med vårdnadshavare. Hälsosamtal, tillväxt-, syn- och hörselundersökning.
Årskurs 1: Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund. (En injektion).
Årskurs 2: Tillväxtundersökning.
Årskurs 4: Hälsosamtal, tillväxt- och ryggundersökning.
Årskurs 5: Vaccination mot humant papillomvirus. (Två injektioner, en på hösten och en på våren).
Årskurs 6: Tillväxtundersökning och pubertetsbedömning.
Årskurs 7: Hälsosamtal, tillväxt-, rygg- och färgseendeundersökning.
Årskurs 9: Vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta. (En injektion).
Årskurs 1 gymnasiet: Hälsosamtal och tillväxtundersökning.
En fungerande skola främjar elevers psykiska hälsa, men psykisk ohälsa är också ett bekymmer för många unga. På alla skolor finns en kurator som har till uppgift att främja elevernas psykosociala hälsa. Kuratorn jobbar med värdegrundsarbete i klasser och kan erbjuda stödjande samtal eller hjälpa elever på annat sätt som behövs för att de ska må bra och klara skolan.
Kuratorn samarbetar också med andra professioner på skolan kring elever som har svårigheter genom att bland annat medverka vid möten med skola, familj och andra aktörer.
För elever med svårare psykisk ohälsa kan personal från elevhälsan hjälpa eleven att komma vidare till barnhälsan, ungdomshälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (Bup).
Alla som arbetar i skolan har ett ansvar att uppmärksamma elever som behöver särskilda stödåtgärder och att föra detta vidare till rektorn. Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd utreds för att utifrån det anpassa lärandemiljön.
Specialpedagogerna, som finns på alla skolor, kan genomföra fördjupade pedagogiska utredningar samt läs- och skrivutredningar. För mindre språkliga bedömningar finns också tillgång till kommunlogoped.
I arbetet med att alla elever ska klara skolan finns olika extra anpassningar av lärmiljön och särskilt stöd för att öka måluppfyllelsen. Vi har även ett skoldatatek som arbetar med olika fysiska och digitala stöd.
För en del elever som har stora svårigheter att klara av skolan beror det på en intellektuell funktionsnedsättning. De kan ha rätt att gå i anpassad grundskola. Det utreds på skolan, bland annat genom en psykologutredning.
Har du frågor eller vill lämna synpunkter på skolans arbete med elevhälsa? Kontakta i första hand den personal som är berörd. Du hittar kontaktuppgifter till skolsköterska på respektive skolas webbsida.
Du kan också kontakta elevhälsochef eller biträdande elevhälsochef. Biträdande elevhälsochef ansvarar framför allt för de medicinska insatserna.
Här hittar du mer information och länkar till e-tjänster där du kan lämna klagomål som rör skola och förskola i Motala kommun:
Klagomål på skola, förskola och barnomsorg
Patientnämnden
Om du vill diskutera dina rättigheter och möjligheter med någon utomstående kan du vända dig till Patientnämnden.
Anmälan till patientnämnden – Region Östergötland
Inspektionen för vård och omsorg
Du kan också vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om du har synpunkter på hälso- och sjukvård.
Kontakt
Elevhälsochef
Mikael Palm
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: mikael.palm@motala.se