Ansök eller säg upp plats i förskolan
Att ansöka om plats i förskolan
Skicka in en ansökan senast fyra månader innan du önskar plats. Du kan gärna skicka in din ansökan tidigare, men du kan inte tillgodoräkna dig den tiden. Barnet ska vara ett år vid önskad placeringsstart i förskolan.
Använd vår e-tjänst IST förskola/fritidshem för att ansöka om plats i förskolan.
När du ansöker om en plats i förskolan för ditt barn får du ange vilket datum som du önskar att hen ska börja, det kallas för placeringsdatum. Din kötid börjar räknas fyra månader innan detta datum. Även om du skickar in din ansökan tidigare än fyra månader innan placeringsdatum börjar din kötid räknas fyra månader innan.
Vår ambition är att du ska erbjudas en plats sex-åtta veckor innan placeringsdatumet. I enstaka fall kan det bli närmare inpå, om det är ett högt tryck. Enligt skollagen ska kommunen erbjuda förskola inom fyra månader från att du ansökt.
Om den erbjudna platsen motsvarar något av dina önskade alternativ och du accepterar det tas barnet ur kön. Blir du erbjuden en plats som inte överensstämmer med något av dina önskemål kan du, oavsett om du accepterar erbjudandet eller inte, stå kvar i kö för omplacering. Du köar då till dina önskemål och behåller ursprungligt ködatum.
När du har accepterat erbjudandet, skickas ett placeringsbeslut.
Barnets inskolning på förskolan ska börja på placeringsdatum eller senast inom två veckor. Du betalar avgift från placeringsdatumet. Vi skolar inte in några barn under perioden från mitten av juni till slutet av juli eftersom förskolorna har sommarstängt under juli månad.
Förtur för syskon
Om du har äldre barn som redan har plats i förskola tillämpas syskonförtur. Det innebär att ni i mån av plats ges förtur till den förskola eller familjedaghem där det äldre barnet är placerat.
Om ni är två vårdnadshavare som har gemensam vårdnad, men inte delar hushåll, kan ni få delad faktura om båda nyttjar barnomsorg. Respektive vårdnadshavare betalar halva avgiften upp till halva maxinkomsten, utifrån sitt eget hushålls bruttoinkomst. Läs mer om avgifter vid delad placering på sidan:
Avgifter för förskola och pedagogisk omsorg
För att kunna få delad faktura måste ni göra varsin ansökan. Om ni redan har en placering i förskola eller fritidshem så är det en av vårdnadshavarna som står som ägare för denna. Den andra vårdnadshavaren måste då göra en ny ansökan.
Detta är också en förutsättning för att ni båda ska kunna använda er av appen IST home skola för att meddela vistelsetider och frånvaro till förskolan eller fritidshemmet.
Önskar du byta förskola placeras barnet i omplaceringskö. Då gäller inte fyramånadersregeln. Omplacering görs endast en gång om året i augusti i mån av plats på önskad förskola.
Någon uppsägning ska inte göras när du byter förskola.
Använd e-tjänsten IST förskola/fritidshem för att säga upp plats i förskolan.
Uppsägning av plats sker när barnet ska sluta. Uppsägningstiden är 60 dagar från det att din uppsägningsanmälan kommer till bildningsförvaltningen. Avgift betalas under uppsägningstiden oavsett om platsen nyttjas eller inte. Har platsen inte nyttjats på tre månader kan kommunen komma att säga upp platsen med uppsägningstid på en månad.
När barnet ska börja förskoleklass avslutas förskoleplaceringen per automatik den 31 juli och övergår från och med den 1 augusti till fritidshemsplacering. Om inte behov finns av fritidshemsplats ska platsen sägas upp med två månaders uppsägningstid.
Delad placering
Om ni har en delad placering ansvarar båda vårdnadshavarna för att säga upp sin del av platsen. En vårdnadshavare kan alltså inte säga upp platsen för den andra vårdnadshavaren. Observera att om den ena vårdnadshavaren säger upp sin del av platsen, går hela betalningsansvaret över till den andra vårdnadshavaren.
Går det att säga upp platsen under lovet?
Nej, det är inte möjligt att säga upp plats under till exempel sommarlovet. Om en plats sägs upp och återplacering sker inom tre månader räknas placeringen som om den pågått hela perioden. Avgift måste betalas retroaktivt för dessa månader.
Barn som är folkbokförda i en annan kommun har rätt till plats i kommunal förskola, fritidshem eller pedagogisk omsorg (familjedaghem) om det finns särskilda skäl. Det är Motala kommun som gör bedömningen. Uppfylls särskilda skäl ställs barnet i kö på samma villkor som barn folkbokförda i Motala kommun. Om särskilda skäl saknas kan barnet tas emot i mån av plats. Avgiften betalas till hemkommunen. Söker du plats i Motala kommun ska du alltid kontakta din hemkommun. Det gäller både när barnet får en plats och när platsen sägs upp.
Ansökan hittar du här:
Mottagande i förskola för barn som är folkbokfört i annan kommun – ansökan
Förskola och pedagogisk omsorg erbjuds inte till barn som samtidigt har en plats i motsvarande verksamhet i den kommun det är folkbokfört. Man kan inte ha förskoleplats i två kommuner
Flytta till Motala
Om du är folkbokförd i annan kommun men planerar flytta till Motala kommun kan du ansöka om plats för ditt barn. Ni ska vara folkbokförda i kommunen när barnet börjar på förskolan.
Ansökan om förskola och fritidshem om du ska flytta till Motala kommun:
Ansökan IST förskola/fritidshem utan bank-id
Folkbokförd i Motala – plats i annan kommun
Barn som är folkbokförda i Motala kommun kan söka plats i en annan kommuns verksamhet. Du som vårdnadshavare kontaktar den mottagande kommunen som avgör och beslutar om möjlighet att erbjuda plats. Om det finns särskilda skäl är kommunen skyldig att ge barnet en plats. Du måste kunna styrka de skäl som du anger i ansökan.
Avgiften betalas till Motala kommun.
Vårdnadshavare till barn med placering i annan kommun än hemkommunen ansvarar för att säga upp platsen i båda kommunerna.
Om du inte kan logga in i e-tjänsten IST förskola/fritidshem med bank-id kan du använda tjänsten via den här länken:
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se