Berättelser om familjehem
“Vi vill bidra och hjälpa barn som har det svårt”
Att vara familjehem handlar om möjligheten att få hjälpa ett barn och samtidigt få den kärlek och glädje ett barn ger en familj.
Ute skiner vårsolen på ett hus omgivet av skog och åkrar. Dörren slås upp av en tonårskille, en liten pojke studsar förbi, i soffan ligger en tonårstjej med sin mobil och i det öppna köket förbereds fika.
Det är ett varmt välkomnande hos familjen Karlsson som består av mamma Jessica, pappa Andreas och tre syskon på 9, 15 och 17 år. För sex år sedan blev de familjehem då de öppnade upp sitt hem för då treåriga Erik*.
Från kontaktfamilj till familjehem
Alla barn behöver kärlek, omsorg och trygghet i vardagen.
– Att få stötta och hjälpa barn har varit naturligt och självklart för oss, berättar Jessica. Redan när vi var i 20-årsåldern stöttade vi barn i vår närhet. Vi kände att vi vill bidra och hjälpa barn som har det svårt.
Jessica och Andreas valde att bli kontaktfamilj. En kontaktfamilj fungerar som en extrafamilj för ett barn och som avlastning för barnets föräldrar.
– Under tre år bodde en kille hos oss varannan helg, berättar Andreas. Vi kom varandra väldigt nära och vi finns fortfarande för honom även om han är 20 år idag. Vi har blivit vänner för livet och nu senast firade han jul här med oss.
När uppdraget som kontaktfamilj avslutades kände både Jessica och Andreas att de vill hjälpa fler barn i sinom tid. Men det tog inte lång tid innan de fick frågan om att bli familjehem.
– Vi hade kanske tänkt vänta några år. Men när frågan kom om vi ville bli familjehem till en treårig pojke tog det inte lång tid innan vi tackade ja, säger Jessica och ler mot Erik. Att få möjligheten att få ett barn till, det är ju helt fantastiskt!
Utmanande omställning
Som familjehem tar man emot barn och ungdomar i det egna hemmet under en kortare eller en längre period, då barnet eller ungdomen på grund av olika omständigheter inte kan bo kvar i sitt hem.
Jessica och Andreas var fullt medvetna om att detta kunde bli utmanande i perioder. Det är en omställning både för barnet som flyttar in och för familjen.
– Vi pratade om detta med våra barn innan, försökte förklara vad det innebär att vara familjehem, säger Andreas. Det gäller att bygga upp ett ömsesidigt förtroende. Och det gick fort att ta in denna lilla busiga kille i våra hjärtan och i vår vardag.
– Efter en tid frågade ett av våra barn när det skulle bli sådär jobbigt. säger Jessica med ett skratt.
Idag är Jessica och Andreas vårdnadshavare för Erik. Skillnaden mellan att vara familjehem och särskilt förordnad vårdnadshavare är att man i det senare fallet är juridiskt ansvarig för barnet. Det innebär att man blir barnets vårdnadshavare och att barnet därmed säkert vet att ”här ska jag växa upp”. Barnet får en känsla av trygghet och en laglig tillhörighet till familjen.
Lugn, trygghet och kärlek
Att vara familjehem innebär att ge den känslomässiga och praktiska och omsorg ett barn behöver.
– Det viktigaste som familjehem, eller bara som förälder, är att ge barnen trygghet, kärlek och lugn, säger Jessica. Men visst krävs det även att man har viljan, tiden och platsen för att kunna ta hand om ett barn.
– Ja, vårt hus har byggts ut och växt i takt med familjen. Vi har alltid olika byggprojekt på gång för att skapa ett hem som passar vår familj, fyller Andreas i.
Var femte vecka träffar Erik sina biologiska föräldrar och sina halvsyskon.
– Vi har bra kontakt med Eriks biologiska föräldrar. När hans biologiska mamma och halvsyskon var här och hälsade på sist var vi ute och kastade boll och hoppade studsmatta tillsammans. Han kallar oss båda för mamma och det är inte direkt konstigt för Erik, säger Jessica.
– Vi har alltid varit öppna med hur vår familj ser ut. Vi har aldrig upplevt att Erik tyckt det är konstigt även om det stundvis kommer frågor. Men vi svarar och pratar öppet med varandra.
På frågan om de träffar andra som är familjehem svarar Jessica med ett leende.
– Ja, min syster. Hon var med mig på en träff för familjehem för ett par år sedan och det väckte nog tanken på att även de ville bli familjehem. Och för ett år sedan fick de ta emot ett litet barn direkt från BB.
Full fart och frisk luft
Att röra på sig och vara ute friska luften har hela familjen Karlsson gemensamt.
– Erik är otroligt fysisk och aktiv och har inga problem att hänga med storebror på en massa olika aktiviteter, säger Andreas. Tidigare tränade jag och båda sönerna taekwondo. Men idag är det fotboll som gäller för Erik.
Familjen bor nära naturen och inte långt från huset ligger en sjö där de badar och fiskar mycket.
– Fiske är ett stort intresse i vår familj. Idag får jag vara glad om jag får följa med grabbarna ut i båten och fiska, de sticker gärna ut utan mig.
– I somras fick jag två gäddor, berättar Erik med ett stolt leende.
Fotnot: Erik heter egentligen något annat.