Ritningar vid bygglovsansökan eller anmälan
Alla ritningar ska vara fackmässigt utförda i 2-D, på vitt (ej rutat) papper. Observera att fotade handlingar inte godtas. 3D-illustrationer och annat broschyrmaterial är inte att betrakta som fackmannamässiga ritningar.
Tydliga och väl utförda handlingar underlättar vår handläggning och förkortar handläggningstiden. Var noga med att alla relevanta handlingar för din åtgärd finns med ihop med ansökan/anmälan. Att vi ställer höga krav på ritningarna beror bland annat på att risken för fel och missförstånd minskar, ritningarna ska kunna arkiveras och för att handläggaren ska kunna göra en korrekt bedömning.
Åtgärder som varken kräver lov eller anmälan (exempelvis lovfri altan, friggebod eller skärmtak) ska inte redovisas på ritningarna när du ansöker om bygglov eller gör en anmälan för någon annan åtgärd. Om du ska ansöka om flera åtgärder samtidigt, exempelvis bygglov och även anmälan för en attefallsåtgärd, ska respektive åtgärd redovisas på separata ritningshandlingar.
Längst ner på sidan hittar du länkar till exempelritningar för olika typer av åtgärder som du kan använda som stöd.
- En situationsplan visar fastigheten, dess byggnader och omgivningen ovanifrån.
- Situationsplanen upprättas i skala 1:400.
Situationsplanen baseras på ett kartunderlag. Vilket kartunderlag du behöver beror på vilken åtgärd du planerar för. Situationsplanen är en del av underlaget vid exempelvis ansökan om bygglov.
Redovisa byggnadens/tillbyggnadens mått samt dess avstånd till tomtgräns (minst två måttangivelser). Vid nybyggnation ska nivå för färdigt golv anges.
Äldre nybyggnadskarta från tidigare lovprövning kan utnyttjas om den är max två år gammal och detaljplanen inte har ändrats.
Om du behöver ett nytt kartunderlag, läs vidare under nästa rubrik.
Här kan du se vilka nivåer på kartunderlag som gäller vid respektive åtgärder.
Karta 1, nybyggnadskarta med VA
- Inom detaljplanelagt område
- Vid nybyggnation av huvudbyggnad
Karta 2, nybyggnadskarta utan VA
- Inom detaljplanelagt men utanför verksamhetsområde för VA eller i fall där fastigheten redan är ansluten till VA
- Vid nybyggnation av huvudbyggnad
Karta 3, ajourhållet utdrag ur primärkartan
- Inom detaljplanelagt område
- Tillbyggnader, nybyggnation av komplementbyggnader, marklov för trädfällning
Karta 4, utdrag ur primärkartan
- Inom detaljplanelagt område.
- Skyltar, anmälan lovfri åtgärd (attefall), parkering, upplag, murar, plank, marklovpliktiga åtgärder (förutom trädfällning, se karta 3)
Karta 5, förrättningskarta eller situationsplan
- Utanför detaljplanelagt område
- Samtliga typer av åtgärder
Akter på egen fastighet, kan hämtas på statliga Lantmäteriets webbplats om du loggar in.
Karta 1-3 beställs genom en e-tjänst av den kommunala Lantmäterienheten. De tar ut en avgift för arbetet.
Kartunderlag för bygglovet – beställning
Läs mer om avgifter för kartunderlag:
Tomtkartan är ett enkelt utdrag ur kommunens och lantmäteriets baskartor över en fastighet. Den innehåller fastighetsgränser, fastighetsbeteckningar, byggnader, vägar, gatunamn och adressnummer, men ingen kontroll av området har skett ute i fält.
Du kan använda tomtkartan i bygglovsansökningar av enklare slag som inte är i närheten av fastighetsgräns. Den saknar rättsverkan så du ansvarar själv för att jämföra mot beslut i lantmäterihandlingar. För att få ut en karta så måste tomten ha en adress.
Så använder du tomtkartan
- Gå till kartverktyget via länken ovan.
- Skriv in din adress.
- En PDF med din tomtkarta skapas.
- Ladda ner PDF:en.
Om fastigheten inte ryms inom skala 1:400 på A4-format så kan du inte använda kartverktyget. Då behöver du kontakta kommunens servicecenter på motala.kommun@motala.se så kan vi hjälpa dig med en utskrift i anpassad skala på del av fastigheten.
- En fasadritning redovisar byggnadens fasad sett rakt framifrån, inte i perspektiv.
- Upprättas i skala 1:100. Referensskala/skallinje ska anges på ritningen.
Redovisa samtliga aktuella fasader som berörs av åtgärden och ange fasadens väderstreck. Fasaderna ska ritas tydligt så att dess utformning kan bedömas. Vid ändring i befintlig fasad ska ritning för både befintligt och blivande utförande redovisas.
Tillbyggnader ska markeras och måttsättas. Vid nybyggnation/tillbyggnation ska takvinkel, byggnadshöjd och marknivåer redovisas liksom materialval och kulörer för fasad och dess detaljer. Marknivåer redovisas med ny (ändrad) och befintlig marknivå.
Vid installation av eldstad med tillhörande rökkanal ska placering och höjd på den nya skorstenen redovisas på fasadritningen.
Vid uppförande av skylt på fasad kan du skicka in ett fotomontage istället för en fasadritning.
- Redovisar husets invändiga planlösning.
- Upprättas i skala 1:100. Referensskala/skallinje ska anges på ritningen.
Planritningen är en måttsatt ritning över de våningsplan som berörs. Av planritningen ska det framgå var sektioner är tagna och vara måttsatta. Ritningen ska visa våningsplanets olika delar (rum), dess funktion (till exempel kök) och dess yta (i kvadratmeter), samt placering av fönster, dörrar och öppningar. Rita ut fast inredning i kök, tvättstuga, wc/dusch samt möblerade rum som visar att ytorna i rummen är tillräckliga för användning av rullstol (tillgänglighet). Om eldstad ska installeras ska ritningen visa dess läge i byggnaden.
Vid en ombyggnad av bostaden är det viktigt att märka ut vad som är befintligt och vad som är nytt. Visa väggar som ska rivas och nya väggar med avvikande markering eller kulörer. Vid tillbyggnad är det viktigt att märka ut den tilltänkta tillbyggnaden.
- En sektionsritning visar en genomskärning (snitt) av byggnaden från sidan.
- Upprättas i skala 1:100. Referensskala/skallinje ska anges på ritningen.
Sektionsritningen ska redovisa grundläggning, byggnadshöjd, totalhöjd, rumshöjd, bjälklagens placering, taklutning. Markera även på planritningen var sektionen dras.
Om stora marknivåförändringar ska göras bör detta redovisas med marksektionsritningar som visar hur marknivåerna är tänkta att förändras. Redovisa både befintlig (streckad) som blivande (heldragen) marklinje ut till tomtgräns. Även gatulinje bör redovisas.
En markplaneringsritning ska visa hur marken är tänkt att anordnas med parkeringar, slänter och gångytor med lutningsförhållanden redovisade. Även hantering av dagvatten och dylikt kan redovisas på denna handling.
Upprättas lämpligen i skala 1:400. Referensskala/skallinje ska anges på ritningen.
Redovisa åtgärdens material och färgsättning på ansökan, fasadritning eller på en separat blankett. Kulörer ska anges med NCS-kod. Gäller både vid byggnationer och ändringar i/på befintlig fasad.
Vid enklare åtgärder, där tekniskt samråd inte krävs, kräver vi in teknisk beskrivning eller konstruktionsritningar redan ihop med ansökan. Detta för att kunna lämna startbesked direkt i samband med bygglovsbeslutet. Exempel på enklare åtgärder är uterum, personbilsgarage eller förråd.
Underlaget ska redovisa de bärande delarna i konstruktionen. Byggnadens eller byggnadsdelens konstruktiva komponenter, dimensioner och hur de ska monteras ihop. Detta kan göras genom antingen en konstruktionsritning eller en teknisk beskrivning. Vilken skala som används varierar beroende på vad ritningen visar. Ofta behöver konstruktionsritningar tas fram för att i detalj beskriva hur en byggnad ska uppföras. Tänk på att ta reda på och redovisa de laster som ligger till grund för att konstruktionen ska ha tillräcklig bärförmåga och stadga.
Om du behöver ha ritningar på ditt eget hus som underlag till bygglovsansökan kan du använda vår e-tjänst.
Exempelritningar (PDF)
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se