Frivilliga uppdrag
Någon behöver dig!
Vi söker dig som kan vara ett stöd och en vän för ett barn, en ungdom eller en vuxen som behöver det. Ett lika betydelsefullt som givande uppdrag.
Vilket stöd som behövs varierar. Det kan vara allt från några enstaka träffar med en person till att barnet eller ungdomen behöver flytta till en annan familj för en längre eller kortare tid.
Alla som vill bli uppdragstagare utreds av handläggare i kommunen. Utredningens omfattning beror på typen av uppdrag men alla utredningar omfattar samtal och inhämtande av olika registerutdrag.
Läs mer om olika typer av uppdrag nedan.
Familjehem, stödfamilj, kontaktfamilj och kontaktperson
Du som har ett frivilligt uppdrag får ersättning för detta. Den är uppdelad i två delar:
- Arvode, som är skattepliktigt.
- Ersättning för kostnader som du har för att klara uppdraget, exempelvis utgifter som krävs för barnets behov eller i samband med aktiviteter.
Ersättning för familjehem, stödfamiljer, kontaktfamiljer och kontaktpersoner baseras på rekommendationer från Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Kontrakterat jourhem
Som kontrakterat jourhem får ni en fast ersättning från kommunen oavsett om ni har en placering eller inte.
God man och förvaltare
Arvodet för en ställföreträdare, det vill säga god man eller förvaltare, baseras på uppdragets omfattning. Ett vanligt arvode är cirka 9 000—13 000 kronor per år.
Ett familjehem är en vanlig familj som på uppdrag av kommunen tar emot andras barn som familjemedlemmar under en tid.
Vi har inga krav på särskild utbildningsbakgrund men vill att ni kan erbjuda en trygg miljö. När man är familjehem så ska man gå utbildningen ”Ett hem att växa i” som ges av socialsekreterare i resurs- och placeringsgruppen.
Under placeringens gång har ni kontinuerlig kontakt med socialsekreterare i resurs- och placeringsgruppen. Ni erbjuds stöd och handledning utifrån uppdraget och kan alltid kontakta dem om ni behöver eller har frågor.
Film om att vara familjehem
I filmen berättar Linda och Jonny om hur det fungerar att vara familjehem.
Nyhetsinslag om familjen Ellisson
I mars 2023 publicerade SVT Öst ett inslag om familjen Elisson från Motala. I inslaget berättar paret om varför de valt att bli familjehem. Ta del av deras berättelse:
En stödfamilj tar emot ett barn eller en ungdom med någon typ av funktionsnedsättning i sitt hem, främst under helger och lov. Det är inte ovanligt att de finns i det privata nätverket.
Stödet ges i första hand till yngre barn, men även till ungdomar eller vuxna där det finns särskilda behov och önskemål.
Kontaktfamilj erbjuds som frivillig insats till barn och ungdomar med behov av extra stöd och stimulans. Det kan exempelvis handla om behovet av miljöombyte, att få chansen att träffa andra vuxna och få stöd till en aktiv fritid. Föräldrar till barnen som erbjuds en kontaktfamilj behöver stöd och avlastning i sin föräldraroll.
Omfattningen varierar utifrån hur behovet ser ut men vanligtvis rör det sig om någon eller några helgvistelser per månad.
Du som är en vuxen, stabil person och har tid och engagemang att träffa ett barn, en ungdom eller en vuxen någon eller några tillfällen per vecka kan bli kontaktperson. Vi ställer inga krav på utbildning men vill att du har ett engagemang och känslomässigt utrymme för en annan människa.
Beroende av vilka behov som finns ska du kunna träffa den du är kontaktperson till någon eller några tillfällen per vecka. Vad du som kontaktperson gör styrs av personens behov och intresse. Ni kan exempelvis träffas för att sitta och prata eller hitta på roliga saker.
Ett jourhem tar emot barn och ungdomar för boende akut under tiden det pågår en utredning inom socialtjänsten. Tiden för en placering varierar från något dygn upp till ett halvår. Det innebär ett nära samarbete med barnets föräldrar, övrigt nätverk, skola och socialtjänst.
Som kontrakterat jourhem har ni en anställningslik form av socialtjänsten att alltid vara redo att ta emot ett barn eller en ungdom. Ett krav är att en vuxen finns tillgänglig i hemmet. Vi ställer inga krav på särskild utbildningsbakgrund men vill att ni kan erbjuda en trygg miljö. Ni har kontinuerlig kontakt med socialsekreterare i resurs- och placeringsgruppen och erbjuds handledning och utbildning under placeringens gång.
En god man eller förvaltare kan hjälpa en annan person med exempelvis ekonomi, att få sina rättigheter bevakade och se till att livet fungerar bra. Personens behov styr vad som ska göras, till exempel betala räkningar, ansöka om bidrag, få annan hjälp från samhället eller se till att boende, omvårdnad och fritid fungerar så bra som möjligt.
Om du har frågor eller vill veta mer om uppdraget är du välkommen att kontakta överförmyndarkansliet eller läsa mer på deras webbplats:
Kontakt
Resurs- och placeringsgruppen, Socialkontoret
Telefon: 0141-22 53 00
E-post: rop@motala.se
Överförmyndarkansliet
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: overformyndarnamnden@motala.se
Läs mer om frivilliga uppdrag
Min insats
Här berättar olika personer som valt att ta sig an frivilliga samhällsuppdrag om hur det kan vara att göra olika insatser för barn.
Familjevårdens Centralorganisation
Familjevårdens Centralorganisation. Faco, är en ideell organisation och vänder sig till familjehem, jourhem och kontaktfamiljer. Även här kan ni få hjälp och inspiration för att kunna ge barn och ungdomar ett så bra stöd som möjligt.