Sophämtning
När är det soptömning?
Du kan se när det är sophämtning hos dig i appen Motala Vadstena vatten och avfall. Du kan också logga in på Mina sidor. Kärl 1 töms en gång i månaden. Kärl 2 töms två gånger i månaden. På Mina sidor kan du se när din adress har hämtning.
Ändrade hämtningsdagar
I samband med exempelvis helgdagar kan soptömning ske en annan dag. Information om ändrade tömningsdagar läggs ut som nyhet på vår webbplats och som driftinformation i Motala Vadstena vatten och avfallsapp.
Det här kan du lägga i boxen:
- småelektronik som mobiltelefoner, sladdar, rakapparater
- ljuskällor som glödlampor, LED-lampor och lågenergilampor
- uppladdningsbara batterier och engångsbatterier.
Locket måste kunna stängas helt och hållet. Har du elavfall som är för stort att lägga i boxen kan du lämna det på någon av våra återvinningscentraler. Tänk på att täcka plus- och minuspolen med tejp på 9-voltsbatterier innan de kastas, annars kan de kortsluta och orsaka brand.
Elboxen ska hängas på tunna 1 vid tömning. Förvara boxen inomhus tills den är full och behöver bli tömd, för att undvika att den blir fylld av vatten. Av säkerhetsskäl ska inte våra chaufförer tömma boxen om den är vattenfylld. Det gäller även om du tidigare har hängt ut den och den av någon anledning inte har blivit tömd.
Om du saknar elbox kan du kontakta Servicecenter.
Läs mer om elavfall:
Första steget är att platta till avfallet, framförallt pappersförpackningar och plast, så att mer får plats i facket. Använd plastkomprimeraren som du får med vid utkörning av tunnorna för att trycka ihop mjukplasten så mycket som möjligt.
Du kan också fråga om grannen har plats i sin tunna eller lämna förpackningarna vid en återvinningsstation eller kommunens bemannade återvinningscentral.
Om du har problem med att facket för soppåsar blir fullt – testa att använda små påsar och trycka ur all luft samt sortera bort allt återvinningsbart material. Du kan också förvara det som blivit över och lägga i tunnan till nästa tömning.
Du kan dessutom beställa en extra tömning eller en extra tunna mot en avgift om facken är fulla regelbundet. Exempelvis kan du ha en extra tunna för enbart soppåsar med tömning varannan vecka för 500 kronor per år. Kontakta Servicecenter om du vill beställa en extra tömning eller en extra tunna.
Kan jag byta plats på dekalerna i sorteringstunnan?
Du kan inte byta plats på dekalerna i sorteringstunnorna för att få mer plats för vissa material. För att materialen ska hamna i rätt fack i sopbilen måste allt läggas i rätt fack även i tunnorna.
Om du har problem med lukt och larver i din sorteringstunna eller soptunna så kan du göra följande:
- Rengör tunnan med varmt vatten och såpa. Låt tunnan torka invändigt innan du börjar använda den igen.
- Spreja en del ättika och nio delar vatten vid problem med larver och flugor.
- Vid stora problem med kan du spreja med outspädd ättika efter att du rengjort tunnan.
- Undvik solljus och ställ tunnan i skugga.
- Pressa ur luften innan du knyter soppåsen och gröna påsen med dubbelknut och se till att påsen är helt tät.
- Lägg blöjor i särskilda blöjpåsar eller till exempel tvåliters fryspåsar.
- Dränk en bomullstuss med ättika eller citrongräsolja och lägg i soppåsen eller under diskbänken.
- Du behöver inte skölja ur förpackningarna för återvinningens skull, utan endast vid problem med lukt. Använd gärna diskvattnet eller kallt vatten och låt förpackningarna torka upp och ner i diskhon.
Läs mer
Hämtning av trädgårdsavfall
Bor du i en större tätort i kommunen kan du få ditt trädgårdsavfall hämtat under perioden april-november.
Avfall från företag och verksamheter
Här kan du läsa om vad som gäller för företag och verksamheters avfallshantering.
Sorteringsguide för avfall
Allt du lägger i soptunnan ska sorteras. Här kan du se hur du ska sortera olika typer av avfall.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se