skolmat

Fotograf: Mostphotos

Bra mat och matvanor är viktigt för att må bra, växa, utvecklas, orka träna och gå i skolan eller arbeta. Äter du en ordentlig lunch orkar du mer, kan koncentrera sig, prestera mer och blir mer kreativ. Här hittar du vår matsedel för skolmaten.

Skolmatsedel

Kommunens matsedlar finns på en extern webbsida. För att enkelt komma åt den rekommenderar vi att du sparar ner sidan på din hemskärm, så att den fungerar som en app. Väl inne kan du söka på den skola du är intresserad av.

Matmenyn går att läsa i flera olika webbläsare, men i MS Explorer kan störningar förekomma i samband med veckobläddring.

Motala kommuns måltidsverksamhet ansvarar för maten till förskolor och skolor. Skolmaten är gratis för gymnasieelever.

Riktlinjer för skolmat

Vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider i skolan. Vår skolmat uppfyller de riktlinjer som finns om en näringsriktig och kvalitetsmässigt bra mat.

Gemensamma anvisningar över måltider (PDF, 93 kB)

Mindre kött – mer grönsaker

Vi arbetar efter S.M.A.R.T. Det innebär bland annat att vi serverar mindre kött och mer grönsaker. Vår strävan är att skolmaten ska vara så bra att man inte väljer andra alternativ till lunch. Den ska vara både god, näringsriktig och lustfylld.

Specialkost och särskild mat

Skolmaten är alltid helt fri från nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö. Specialkost som behövs av medicinska skäl, till exempel vid allergier, överkänslighet eller annan sjukdom, kan beställas av köken.

Särskild mat av etiska och religiösa skäl kan tillhandahållas efter prövning och inom våra ramar. Vi kan inte servera exempelvis halalslaktat kött.

Det är viktigt att det finns en dialog mellan kök, elev, vårdnadshavare och skolsköterska. Nedan hittar du blanketter för ansökan om specialkost och särskild mat.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej