Tillsammans mot mäns våld mot kvinnor
Mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn är ett omfattande folkhälso- och samhällsproblem. Under 2020 tog Motala kvinnojour initiativ till Orange Week Motala. Sedan dess har Motala kommun och Motala kvinnojour arbetat gemensamt med en kampanj i sociala medier. Sedan 2022 ingår även Bostadsstiftelsen Platen i detta samarbete.
Våld i nära relationer – Motala kommun
Genom Orange Week Motala väljer vi att tillsammans manifestera för kvinnor, tjejer och barns rätt till ett liv fritt från mäns våld och förtryck. Vi vill:
- Tillsammans belysa frågan och ta ställning mot mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn.
- Samverka kring stöd till personer som utsätts för våld.
- Berätta vilka som erbjuder stöd.
- Berätta vilket stöd som finns att få.
Vid akut fara ring alltid 112.
Vi kan stötta och hjälpa utsatta kvinnor:
Team våld i nära relation
Vi erbjuder stöd till dig som är vuxen och har utsatts för våld av närstående, ungdom som utsatts för våld av en partner samt till barn som har upplevt våld. Du har rätt att få stöd hos oss oberoende av vilket typ av våld du har blivit utsatt för.
Vårt stöd anpassas efter dig och din situation och kan innefatta stöd såsom individuella stöd och behandlingssamtal, krissamtal samt visst praktiskt stöd till exempel i kontakt med rättsvårdande myndigheter samt andra samhällsinstanser.
Telefon: 0141-22 34 55
E-post: vir@motala.se
Våld i nära relationer
Socialtjänsten
Vi arbetar med våldsutsatta vuxna och barn. Vi arbetar med att utreda behov av stöd via biståndsbeslut, så som exempelvis skyddad boende och ekonomiskt stöd.
Telefon, socialkontoret: 0141-22 53 00
Telefon, sociala beredskapen, när socialkontoret är stängt: 0141-22 53 56
Motala kvinnojour
Vårt uppdrag är att vara en fristad från våld genom att erbjuda ett kravlöst stöd till kvinnor, tjejer och barn. Vi är flexibla i vårt arbete för att stödja dig och finns för dig i det du vill. Ingenting är för stort eller för smått för att kontakta oss. Hos oss finns möjlighet till samtalsstöd, rådgivning samt praktiskt stöd såsom medföljning eller kontakt med andra samhällsinstanser. Du har rätt att vara anonym och vi tror alltid på det du säger.
Telefon: 0141-512 00
E-post: motalakvinnojour@roks.se
Motala kvinnojour
En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.
Våld mot kvinnor har många former – i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, näthat, barnäktenskap, prostitution, pornografi, trafficking och mord.
Våld mot flickor och kvinnor är inte begränsade till en specifik grupp, specifikt politiskt eller ekonomiskt system utan förekommer i samtliga befolkningsgrupper och samhällen världen över.
Mäns våld mot kvinnor kan se ut på olika sätt:
- Sexuellt våld, som tjatsex, ofredande och våldtäkt
- Fysiskt våld, som slag, knuffar och stryptag
- Psykiskt våld, som hot och kontroll.
- Ekonomiskt våld, som nekad rätt till egna pengar eller ett eget arbete
- Materiellt våld, som förstörelse och stöld av ägodelar
- Latent våld, vetskapen om att våld kan förekomma
Mäns våld mot kvinnor definieras av FN: ”Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i, eller troligen kommer att leda till, fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet.”.
Orange Week uppmärksammas vecka 47 varje år. Den 25 november är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, internationellt känt som Orange Day. Då uppmanar FN hela världen att manifestera mot våld mot kvinnor och flickor.
Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
Orange Day-kampanjen startades 2008 av FN. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.