Värmepump
Installation av värmepump - e-tjänst
Anmäl installation av värmepump enklast via vår e-tjänst. Vi har olika e-tjänster beroende på om du ansöker för din egen anläggning eller om du som entreprenör ansöker för en kunds räkning. Välj den tjänst som passar in på ditt ärende.
Vilken värmepump ska jag välja?
Om du funderar på att installera värmepump och vill ha råd om vilken pump som kan vara lämplig för ditt hus kan du vända dig till den kommunala energi- och klimatrådgivningen.
Rådgivning och tips om energianvändning
Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen är en oberoende branschorganisation och den officiella informationskanalen för värmepumpar i Sverige.
Om du ska installera en värmepump som utvinner värme från berg, jord eller vatten ska du anmäla detta till samhällsbyggnadsnämnden. Anmälan ska vara inlämnad i god tid, sex veckor, innan installationen genomförs.
Du behöver inte anmäla installation av luftvärmepump.
E-tjänster
Enklast gör du en anmälan genom att använda någon av våra e-tjänster. Vi har olika e-tjänster beroende på om du är privatperson som ansöker för din egen anläggning, eller om du är entreprenör som ansöker för en kunds räkning. Du som privatperson som anmäler installation på din egen fastighet kan signera din anmälan direkt. Om du är entreprenör ska anmälan skickas till fastighetsägaren för godkännande och signering, vilket sker automatiskt om du anger rätt kontaktuppgifter i e-tjänsten.
Installation av värmepump för privatperson – anmälan
Installation av värmepump för entreprenör – anmälan
En komplett ifylld anmälan går alltid fortare att handlägga.
I vissa fall kan installationen vara tillståndspliktig, exempelvis om installationen sker i en fastighet som ligger inom Ljungsjöns vattenskyddsområde.
Bilaga till anmälan
Bifoga alltid en skalenlig situationsplan (helst i skala 1:400) som visar placering av borrhål, slangar, rör, vattentäkter och närmaste grannar. Om du eller dina grannar har enskilt avlopp eller enskild brunn ska detta också märkas ut. Om du saknar en karta över din fastighet kan detta ordnas via tjänsten Min karta hos Lantmäteriet. Där kan du söka reda på din tomt och exportera en karta i PDF-format.
Om du inte anmäler
Om installation av en värmepumpsanläggning sker utan eller innan anmälan görs är samhällsbyggnadsnämnden skyldig att besluta om att fastighetsägaren ska betala en miljösanktionsavgift på 1 000 kronor.
Avgiften tillfaller staten, inte kommunen. Är installationen tillståndspliktig, som exempelvis inom vattenskyddsområden, är sanktionsavgiften 3 000 kronor.
Om du måste lägga ditt borrhål närmare fastighetsgräns än 10 meter ska anmälan kompletteras med ett grannyttrande, även kallat grannintyg. Grannyttrandet innebär att din granne intygar att denne är informerad om att du planerar att lägga ditt borrhål nära fastighetsgränsen och att hen inte har något att invända mot placeringen.
Du som är granne kan använda den här e-tjänsten för att lämna ditt yttrande till kommunen:
När anmälan kommit till bygg- och miljöenheten bedöms installationen utifrån miljö- och hälsoskyddssynpunkt. När handläggningen är färdig får du ett svar som bland annat innehåller punkter om vad du måste tänka på vid installationen och driften av värmepumpen.
Vi tar ut en handläggningsavgift på 1120 kronor per timme för att behandla din anmälan om installation av värmepump. Timkostnaden är satt i taxan som är antagen av kommunfullmäktige.
Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (PDF, 322 kB)
Tidsåtgång för ett standardärende är normalt sett cirka två timmar. Men tiden, och därmed kostnaden, kan öka om vi inte får in ett komplett underlag.
Vid borrning av energibrunn bör avståndet mellan borrhål och vattentäkter vara större än 30 meter för att minska risken för förorening av dricksvattnet vid ett eventuellt läckage av köldbärarvätska. Det är också lämpligt att hålla ett visst avstånd till husvägg för att undvika skador på byggnader vid borrningen. Finns det fler borrhål för energiutvinning i närheten bör avståndet mellan hålen vara minst 20 meter.
Kontakt
Servicecenter
Telefon: 0141-22 50 00
E-post: motala.kommun@motala.se