Internationellt besök på Platengymnasiet

Fotograf: Lise Roos

Platengymnasiet är sedan hösten 2013 med i ett Comeniusprojekt som heter "How will European citizens be able to build a new Europe in turbulent times". I projektet deltar den tyska gymnasieskolan Kaufmännisches Berufskolleg Duisburg-Mitte, Duisburg, och den franska katolska gymnasieskolan Lycée Pradeau La Sède, Tarbes. De lärare från Platengymnasiet som är engagerade i projektet är allihop språklärare och ser det som en fantastisk möjlighet att få utbyta erfarenheter med kollegorna från Tyskland och Frankrike, samt få tillfälle att få använda sina språkkunskaper.

På besök i Tarbes

Snöklädda toppar i Pyrenéerna.
Snöklädda toppar i Pyrenéerna. Fotograf: Platengymnasiet.

I april 2014 besökte åtta elever och fyra lärare från Platengymnasiet Lycée Pradeau-la-Sède i Tarbes, Frankrike. Tarbes är en vackert belägen stad i Motalas storlek. Vid vackert väder ser man hela Pyrenéerna med dess snöklädda toppar. Fantastiskt vackert!

Stadshuset i Tarbes
Stadshuset i Tarbes. Fotograf: Platengymnasiet

Eleverna bodde hos franska värdfamiljer där de fick träna sin franska och leva på franskt vis. Dessutom deltog de i undervisningen på den franska skolan. Lärare och elever besökte tillsammans en kakfabrik i Vedere där de fick en guidad tur och möjlighet att smaka och köpa delikatesserna. Eleverna togs med på olika intressanta och roliga utflykter av sina värdfamiljer. Den franska gästfriheten är stor och det finns ett stort intresse för internationella relationer. Borgmästaren i staden Tarbes bjöd in allihop till det pampiga stadshuset på en välkomstceremoni med tal, mat och dryck.

På besök i Duisburg

Hösten 2014 reste lärare och elever från Platengymnasiet till Duisburg i Tyskland. Även detta blev ett mycket uppskattat och lyckat besök.

Comeniusprojektet
Fotograf: Sandra Colldon

Besök i Motala

Comeniusprojektet
Fotograf: Lise Roos

I november 2013 träffades elever och lärare från de tre länderna i Motala. Lärarna ägnade tiden åt att besöka lektioner och planera det fortsatta arbetet. De besökande eleverna bodde hos svenska värdfamiljer där de fick delta i familjernas vardagsliv för att få en inblick i hur svenskar lever och kunna jämföra med sina hemländer. De var också med på lektioner i diverse ämnen och gick på city rally organiserat av de svenska eleverna för att lära känna Motalas historia och kultur.

Comeniusprojektet
Fotograf: Lise Roos

På fredagseftermiddagen var det workshops där alla eleverna presenterade resultatet av undersökningar som de gjort i sina hemländer. De hade tittat på vad det kostar att köpa mat på Lidl/Aldi, och vad det skulle kosta att möblera ett studentrum med Ikeamöbler inköpta i de olika länderna. Ikearummet blev billigast i Sverige och dyrast i Frankrike.

I mars 2015 samlades återigen elever och lärare i Motala. Bland annat bjöds det på snittar och bubbel i personalrummet.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej