Möt elever på ekonomiprogrammet

Robin Petrich, EK15B

Robin Petrich
Robin Petrich

Varför valde du din inriktning – ekonomiprogrammet inriktning juridik?

– Jag tycker att juridik är ett väldigt intressant ämne som man har stor användning av i vardagen och i framtiden.  I juridiken studerar vi lagboken och löser juridiska tvistemål. Vi kommer även att åka på studiebesök på en anstalt framöver.

Vilka programfördjupningar valde du? Vad gör man i de olika kurserna?

– Jag har valt Matematik 3 och Engelska 7. Att läsa matematik 3 innebär att man får bredare behörighet till högskola- och universitet. I engelska 7 diskuterar vi olika ämnen samt skriver olika typer av texter inom ramen för olika teman. Fokus ligger på att kunna uttrycka sig formellt i tal och skrift.

Vad bör man vara intresserad av för att välja din inriktning?

– Man kan egentligen vara intresserad av vad som helst då juridik berör hela samhället, men några konkreta exempel är:

  • Att veta mer om sina rättigheter i samhället.
  • Vad som gäller vid olika avtal.
  • Vad man kan kräva av till exempel arbetsgivare.
  • Få en inblick i hur Sverige fungerar.

Nellie Winskog, EK15A

Nellie Winskog
Nellie Winskog

Varför valde du din inriktning – ekonomiprogrammet inriktning ekonomi?

– Jag har alltid varit intresserad av marknadsföring och företagande mer än juridik och hade lätt för matte. Däremot får du driva UF oavsett vilken inriktning du väljer så man kan vara intresserad av juridik ändå. När man väljer ekonomi får man välja fler kurser själv vilket passade mig. Den stora skillnaden om man väljer ekonomi istället för juridik är att man läser Matematik 3B, vilket ger behörighet till fler högskolor.

Vilka programfördjupningar valde du?

– Jag valde Marknadsföring och Engelska 7 för att jag ville få in ett ämne (marknadsföring) som är kreativt men passande för resten av linjen och ett ämne (Engelska 7) som ger merit och är något jag har haft lätt för tidigare.

Vad gör man i de olika kurserna?

– I marknadsföringen gör man olika uppgifter och arbeten där man jobbar med bandet mellan företag och kunder. Det gör man på olika sätt, som till exempel grupparbeten. Det är en bra kurs att läsa efter man har läst företagsekonomi och UF. Engelskan är fortsättning på de engelskakurserna alla läser och ger som sagt extra meritpoäng.

Vad bör man vara intresserad av för att välja din inriktning?

– Det är väldigt bra att man gillar matte och är villig att lägga ner tid på den, då det är den stora skillnaden mellan inriktningarna. Förutom det så är det väl ett plus om man är intresserad av entreprenörskap och företagande.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej