Elever på riksidrottsgymnasiet

Fotograf: Joachim Willén

Rikstriathlongymnasiet

Motala Rikstriathlongymnasium är en kvalitativ träningsmiljö med möjligheterna att kombinera triathlonträning med gymnasiestudier. Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna och hjälps åt för att alla ska utvecklas.

Rikstriathlongymnasiet i Motala
Rikstriathlongymnasiet i Motala

Att gå på Motala Rikstriathlongymnasium

Rikstriathlongymnasiet är riksrekryterande. Det innebär att du kan söka utbildningen oavsett var i landet du bor. Vi jobbar med ambitiösa idrottare som strävar mot höga mål.

Förutom den vanliga gymnasieutbildningen läser triathloneleven specialidrott, det vill säga triathlon. Under utbildningstiden ersätter specialidrott (triathlonträning) individuellt val.

Tränarna Joachim Willén och Marcus Wernström står för ett utbud av dagliga gemensamma träningar upplagda efter nivå och behov. Simning bedrivs i simhallen som har sex 25-metersbanor – tider finns varje dag. Träningsmiljön runt Motala är mycket bra för både cykel och löpning. Under vintern finns en 200-metersbana inomhus samt löpband att tillgå för löpträning. Gymträning på Actic ingår. Där kör vi styrketräning ca två gånger i veckan. Vi har dessutom ett eget konditionsrum.

Motala Rikstriathlongymnasium finns till för att hjälpa elever och tränare att bli så bra som de kan bli och uppnå sina mål. Detta genomförs med ett genuint engagemang och med en kvalitativ utbildning både för elever och tränare inom vår idrott vilket är tänkt att leda till nationell och internationell elitnivå samt att växa som grupp, idrottare och individ.

Kurser och poäng

Ämnet specialidrott består av separata kurser om 100 p. Du får betyg i varje avslutad kurs. Dessa kurser ersätter individuellt val.

Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 2 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 poäng)

Idrottsspecialisering 1 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 2 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 3 (100 poäng)

Idrottsledarskap (100 poäng)

Boende

Studier vid Riksidrottsgymnasiet innebär i allmänhet att du måste flytta från hemorten och skaffa en egen bostad. De vanligaste alternativen är att du bor själv eller tillsammans med en RIG-kamrat, på något av följande sätt:

  • Egen bostad, vanligtvis enrumslägenhet
  • Samboende i större lägenhet
  • Inackordering i lägenhet eller rum

Ekonomi och bidrag

Läs mer om ekonomi och bidrag här.

Ansökan

Ansökan sker via det här formuläret senast den 15 oktober.

Du ska även söka något av de gymnasieprogram som erbjuds på Platengymnasiet i Motala. Elever från Östergötland gör sin ansökan via gymnasiestuderas hemsida.

Om du inte bor i regionen ska du söka i din hemkommun och ange vilket program du söker. Du ska vidare uppge att du vill läsa programmet i Motala och att du söker till RIG. Det här är viktigt, annars är det risk för att du får avslag från hemkommunen eftersom programmet ofta erbjuds där.

Vilka kan söka till RIG – Triathlon:

  • du kan söka oavsett vart du bor i Sverige
  • triathleter
  • simmare som har löpning som en del i sin träning
  • löpare som tidigare har simmat
  • du kan även söka till åk 2

Kontakt

Tränare Joachim Willén
joachim.willen@motala.se

Tränare Marcus Wernström
marcus.vernstrom@motala.se

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej