Elever på riksidrottsgymnasiet

Fotograf: Joachim Willén

Rikstriathlongymnasiet

På rikstriathlongymnasiet kombinerar du gymnasiestudier med en elitsatsning inom triathlon. Rikstriathlongymnasiet är riksrekryterande. Det innebär att du kan söka utbildningen oavsett var i landet du bor. Ett krav är att du tillhör junioreliten inom triathlon och att du är beredd att göra en helhjärtad satsning på din idrott.

Rikstriathlongymnasiet i Motala
Rikstriathlongymnasiet i Motala

Att gå på Motala Rikstriathlongymnasium

Motala Rikstriathlongymnasium ger dig möjlighet att kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå. Vi skapar goda förutsättningar för dig att utveckla din idrottstalang i kombination med en bra utbildning för framtiden. Stödet består av en individanpassad och flexibel miljö som präglas av glädje, utveckling och resultat samt av träning som leds av kompetenta tränare och lärare. Samtliga RIG kvalitetssäkras av Riksidrottsförbundet (RF).

Förutom den vanliga gymnasieutbildningen läser triathloneleven specialidrott, det vill säga triathlon. Under utbildningstiden ersätter specialidrott (triathlonträning) individuellt val.

Tränarna Joachim Willén och Marcus Wernström står för ett utbud av dagliga gemensamma träningar upplagda efter nivå och behov. Simning bedrivs i simhallen som har sex 25-metersbanor – tider finns varje dag. Träningsmiljön runt Motala är mycket bra för både cykel och löpning. Under vintern finns en 200-metersbana inomhus samt löpband att tillgå för löpträning. Gymträning på Actic ingår. Där kör vi styrketräning ca två gånger i veckan. Vi har dessutom ett eget konditionsrum.

Folder om Rikstriathlongymnasiet

Läs mer om Rikstriathlongymnasiet i vår informationsfolder (PDF, 9,3 MB).

Kurser och poäng

Ämnet specialidrott består av separata kurser om 100 p. Du får betyg i varje avslutad kurs. Dessa kurser ersätter individuellt val.

Tränings- och tävlingslära 1 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 2 (100 poäng)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 poäng)

Idrottsspecialisering 1 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 2 (100 poäng)
Idrottsspecialisering 3 (100 poäng)

Idrottsledarskap (100 poäng)

Boende

Studier vid Riksidrottsgymnasiet innebär i allmänhet att du måste flytta från hemorten och skaffa en egen bostad. De vanligaste alternativen är att du bor själv eller tillsammans med en RIG-kamrat, på något av följande sätt:

  • Egen bostad, vanligtvis enrumslägenhet
  • Samboende i större lägenhet
  • Inackordering i lägenhet eller rum

De flesta eleverna bor i området Charlottenborg som ligger cirka två kilometer från Platengymnasiet och sporthallen. Charlottenborg är populärt bland både yngre och äldre hyresgäster. I området finns såväl förskola som grundskola och fritidsgård. Området består till största delen av trevåningshus byggda på 60-talet som sedan renoverats vid olika tillfällen. De över sju hundra lägenheterna har från ett rum och kök, upp till fyra rum och kök.

Ekonomi och bidrag

Läs mer om ekonomi och bidrag här.

Ansökan

Ansökan sker via det här formuläret senast den 15 oktober.

Du ska även söka något av de gymnasieprogram som erbjuds på Platengymnasiet i Motala. Elever från Östergötland gör sin ansökan via gymnasiestuderas hemsida.

Om du inte bor i regionen ska du söka i din hemkommun och ange vilket program du söker. Du ska vidare uppge att du vill läsa programmet i Motala och att du söker till RIG. Det här är viktigt, annars är det risk för att du får avslag från hemkommunen eftersom programmet ofta erbjuds där.

Kontakt

Skicka e-post till Joachim Willén, tränare

Skicka e-post till Marcus Wernström, tränare

 

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej