El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet väljer du som gillar teknik med elinriktning och som tycker om att använda både huvud och händer. Det finns många yrken och branscher att välja mellan.

Läs mer om programmet i vår informationsfolder (PDF, 280 kB)

Filmklipp från el- och energiprogrammet

Se mer filmklipp från verksamheten på Youtube

Inriktningar på el- och energiprogrammet

På Carlsund kan du välja mellan två olika inriktningar på el- och energiprogrammet.

Inriktning Automation

Industrielektrikern bygger, servar, felsöker och reparerar industrianläggningar. Det kan vara arbeten på industrifastigheter, på hela ”produktionslinor” eller på enstaka maskiner. Som industrielektriker arbetar du både med nya och äldre anläggningar. Utbildningen kan ge dig den teoretiska grunden för en begränsad elektrikerbehörighet (BB1). Den breda utbildningen till Industrielektriker passar därför även för arbete på en mängd andra områden.

När du väljer Inriktning Automation i tvåan  så går du under Teknikcollege flagg.

Inriktning Elteknik

Installationselektriker drar ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, industrier och andra lokaler. Du kan arbeta på nybyggen men också ändra och bygga om installationer i äldre byggnader. Det är ett rörligt arbete och du kan arbeta både på höga höjder och i trånga utrymmen. Utbildningen ger dig den teoretiska grunden för en begränsad behörighet (BB1). Då vi är ETG-partner, gör du lärlingstiden på gymnasiet, se länkar nedan.

Kurser och poäng

Gymnasiegemensamma ämnen (600 p)

Engelska 5 100 p
Historia 1a1 50 p
Idrott och hälsa 100 p
Matematik 1 100 p
Naturkunskap 1a1 50 p
Religionskunskap 1 50 p
Samhällskunskap 1a1 50 p
Svenska 1 100 p

Programgemensamma karaktärsämnen (400 p)

Datorteknik 100 p
Elektromekanik 100 p
Energiteknik 1 100 p
Mekatronik 1 100 p

Inriktning Automation

Allmän automationsteknik 100 p
Distribuerande styrsystem 100 p
Elkraftteknik 100 p
Elmotorstyrning 100 p
Entreprenörskap 100 p
Fastighetsautomation 100 p
Industriell informationsteknik 100 p
Mät- och reglerteknik 100 p
Mät- och styrteknik 100 p
Praktisk ellära 100 p

Inriktning Elteknik

Belysningsteknik 100 p
Elinstallation 200 p
Elkraftteknik 100 p
Elmotorstyrning 100 p
Entreprenörskap 100 p
Fastighetsautomation 100 p
Kommunikationsnät 100 p
Larm- och säkerhetssystem 100 p
Mät- och styrteknik 100 p
Praktisk ellära 100 p

Individuellt val 200 p

Här kan du själv välja någon fördjupningskurs, t.ex fastighetsautomation eller belysningsteknik. Du kan också välja att läsa till allmän behörighet till högskolan.

Gymnasiearbete 100 p

Gymnasiearbetet är en kurs där du får  möjlighet attl fördjupa dig inom ett ämnesområde som du själv väljer i samråd med en handledare 

Arbetsplatsförlagt lärande

Bild från El- och Energiprogrammet
Bild från El- och Energiprogrammet

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) består av 15 veckor under en treårsperiod, där APL  ligger i årskurs 2 och 3.

Behörighet

Som elektriker kan du arbeta ”fritt” under en behörig installatörs överinseende. Du får alltså inte arbeta helt på egen hand och utföra egna arbeten utanför din anställning på elfirman. För detta krävs att du har en elbehörighet. Behörigheten utfärdas av Elsäkerhetsverket.

För att få elbehörighet krävs det utbildning och praktik. Behörigheter finns i två olika nivåer. BB1 som är den lägre nivån och ABL – allmän behörighet – som är den högre nivån. Med en behörighet kan du arbeta helt fritt inom de områden som behörigheten omfattar. Vill du veta mera kan du gå en på www.ecy.com

Certifikat för installationselektriker

När du gått ut gymnasiet och tagit din studentexamen kan du välja arbete eller fortsatta studier. Vill du fortfarande bli elektriker måste du söka jobb på en elfirma. Där kan du få anställning som lärling under drygt ett år (1600 timmar). Som lärling garanteras du en bred praktik. För att kontrollera att du får den praktik du skall ha fört en journal (lärlingskort) som visar vad du gjort under lärlingstiden. Lärlingskortet förs i nära samarbete med ECY. När lärlingstiden är över och ditt lärlingskort är ifyllt och ok får du ditt elektrikercertifikat. Certifikatet utfärdas av ECY. När du fått ditt certifikat är du elektriker.

Branschråd

Carlsunds Elektriker Branschråd arbetar för att skolan och elföretagen ska hitta fler samarbetsformer. Vi arbetar för ett ”vinna-vinna-koncept”, där eleverna får bra handledare och givande praktik och skolan kan ge företagen och deras anställda viss fortbildning.

Kontakt

Programansvarig för el- och energiprogrammet är Louise Kullander.

Skicka e-post till Louise Kullander

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej