Två tjejer som tar en selfie med mobiltelefonen.

Aktiviteter för ungdomar

F

Fotbollsnatta

I Motala kommun firar vi Lucia med fart och fläkt. I sporthallen arrangeras en fotbollsturnering för högstadiet där lag från olika skolor ställs mot varandra under eftermiddagen och kvällen. Förra året var över 20 lag anmälda och 800 åskådare på plats. Under kvällen spelas det även en kändismatch och i foajén finns det även aktiviteter och trubadurer.
Arrangemanget är självklart drogfritt och ingår i arbetet Med gemensamma krafter.

L

Lov

Under skolornas lov tar Motala kommun i samarbete med föreningar och andra aktörer fram ett lovprogram. Tanken är att alla ungdomar ska ha möjligheter till ett aktivt och roligt lov på hemmaplan där många av aktiviteterna är kostnadsfria eller har en låg kostnad.

Extra kraft läggs på sommarlovsprogrammet med aktiviteter för mellanstadie- respektive högstadie fördelat på varje enskild vecka. I Motala kommun ska man som barn och ungdom kunna ha ett fantastiskt sommarlov på hemmaplan.

Läslov/höstlov

Motala kommun vill kunna erbjuda alla barn och ungdomar en så meningsfull fritid som möjlig och erbjuder därför en mängd olika aktiviteter.

M

Med gemensamma krafter

Motala kommun har tagit ett samlat grepp för att skjuta upp alkoholdebuten bland kommunens ungdomar. Kommunen tycker det är viktigt att ungdomar får chans att föra fram åsikter om vad de vill göra på sin fritid, och de har också en övertygelse om att unga bäst skapar aktiviteter för unga. Därför har de inlett ett brett samarbete mellan kommun, skolor, skolungdomar, fritidsledare, polis, förenings- och näringsliv.

Samarbetet kallas Med gemensamma krafter och har resulterat i en rad olika arrangemang. De är till stor del anordnade av ungdomarna själva men kommunen garanterar obligatorisk nykterhetskontroll. Information om de olika arrangemangen går ut till alla föräldrar med barn på högstadiet och gymnasiet, och där betonas också vikten av att vuxnas och föräldrars attityder är viktiga när det gäller att kunna påverka sina barn.

Syftet med samarbetet är att erbjuda bra alkoholfria aktiviteter för kommunens ungdomar, samtidigt som de unga känner sig delaktiga. Målet är att skjuta upp alkoholdebuten och få fler och fler att uppleva att det går att ha roligt utan alkohol. Förhoppningar finns också om att de drogfria alternativen ska kunna bli det naturliga valet längre fram i livet.

Alla arrangemang är drogfria och har blivit diplomerade av IQ.se av just den anledningen.

P

Påsklov

Under påsklovet erbjuds barn och ungdomar att ta del av en rad olika aktiviteter. Alla är gratis.

S

Skolavslutning - Dra iväg

Varje år arrangerar Motala kommun en skolavslutningsresa med bussar till Liseberg. Runt 700 högstadieungdomar brukar åka med. De möts av karusellskrik, sol och massor av ungdomar från andra städer. Det finns alltid gott om personal från fritidsgårdar och skola under hela resan.
För de som väljer att stanna hemma arrangeras aktiviteter på Råssnäs fritidsgård.

Sommarlov, sommarlovsprogram, sommarläger

Motala kommun vill kunna erbjuda alla barn och ungdomar en så meningsfull fritid som möjlig och erbjuder därför en mängd olika aktiviteter. Sommaraktiviteterna ska:

- så långt som möjligt vara kostnadsfria för barn och unga i åldrarna 6-15 år

- ge barn och unga stimulans och personlig utveckling

- stimulera både flickors och pojkars deltagande, främja integration och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika sociala bakgrund

- genomföras så att alla barn behandlas lika vad gäller tillgång och deltagande, därför ska heller ingen behovsprövning göras av de barn som deltar i aktiviteterna.

Sportis Camp

Under sista veckan av sommarlovet anordnas Sportis Camp i Motala. Det är ett samarbete mellan Östergötlands idrottsförbund och Motala kommun. Drygt 140 barn i mellanstadieåldern deltar varje år.

Alla deltagare delas upp i grupper och varje grupp har med sig två ungdomsledare som följer gruppen hela veckan. Varje dag äter alla gemensam lunch och tar gemensamma pauser innan nästa idrott ska testas på.

Många av besökarna tycker att det är en väldigt rolig vecka och berättar att de ser fram emot nästa år. Vilka sporter man får testa på varierar lite från år till år men några exempel har varit brottning, tennis, friidrott, orientering, simning, tennis och klättring. Det är föreningarna själva som håller med ledare för varje aktivitet och på så sätt hålla en hög kvalitet och kunna ha så roligt som möjligt.

Spökbussen

Första fredagkvällen på höstlovet skrämmer vi slag på alla högstadieelever. Spökbussar hämtar ungdomarna och kör dem till okänd destination där en fasansfull spökvandring väntar. Kvällen fortsätter sedan i hemlig lokal med fika, musik, tävlingar och hemskheter.

V

Valborg

Kvällens stora grej är en Laserdometurnering i ett gigantiskt tält i A-hallen, en upplevelse utöver det vanliga. För er som inte gillar att tävla utan är mer sugna på att chilla och kolla på era kompisars framfart, har vi ett superstort "häng" i A-hallen med DJ, sköna hängytor, uppträdanden med mera. Det blir även hooverbords och funballz.

Vinterlov/sportlov

Motala kommun vill kunna erbjuda alla barn och ungdomar en så meningsfull fritid som möjlig och erbjuder därför en mängd olika aktiviteter.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej