Projektledare Camilla Gullin i museilägenhet med kläder och inredning från mitten av 1800-talet.

Fotograf: Frida Dufwenberg

Vi erbjuder flera olika guidningar på Motala kommuns museer.

Öppettider sommaren 2019

Det går att boka visningar på museerna året runt. Under sommaren är de öppna varje vecka:

Charlottenborgs slott
26 juni-31 augusti: Onsdag-söndag klockan 12.00-16.00

Motala industrimuseum
17 juni-11 augusti: Måndag-söndag klockan 12.00-16.00

Museilägenheterna
17 juni klockan 15.00-17.00

24 juni klockan 15.00-17.00

12 augusti klockan 15.00-17.00

19 augusti klockan 15.00-17.00

Sveriges rundradiomuseum
26 juni-31 augusti: Onsdag-söndag klockan 12.00-16.00

Med reservation för eventuella ändringar.

Boka en visning

För bokning av visning eller frågor: 0141-22 34 61 eller museer@motala.se.

Verkstadsvandring

Vill du lära dig mer om Gamla Motala verkstad och Göta kanal? Kom på guidningen Verkstadsvandring. Du kan också välja till en visning av Motala Industrimuseum. Visningen handlar om framväxten av Gamla Motala verkstad och Göta kanals historia. Guiden visar paviljongerna med utställningar om kanalen och museilägenheterna. Möjlighet finns att även välja till en visning av Motala Industrimuseum.

Pris

Exklusive visning av Industrimuseet: 1 400 kronor.
Guidningen tar cirka 1 timme och 15 minuter.

Pris inklusive visning av Industrimuseet: 1 800 kronor.
Guidningen tar cirka 1 timme och 45 minuter.

Visning av Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala

Lär dig mer om hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. De två återskapade arbetarbostäderna från 1850 och 1903 är baserade på bouppteckningar och ger besökaren en unik inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat. Guidningen tar cirka 30 minuter, sedan ges tid för gruppen att titta på egen hand. Observera att det är höga trösklar mellan bostäderna.

Pris

Max antal personer per visning är cirka 25 personer eftersom utrymmet är begränsat. En visning av enbart bostäderna kostar 500 kronor.

Denna visning är en del av konceptet Verkstadsvandring, se ovan.

Möten med minnen

Möten med minnen är ett visningskoncept där personer med demensdiagnos erbjuds museivisningar i en lugn miljö med max 10 personer i varje grupp. Du kan boka både som privatperson (till exempel om du har en närstående med demenssjukdom) eller om du arbetar med demensdiagnos i din verksamhet.

I Motala erbjuds Möten med minnen-visningar på Sveriges rundradiomuseum, museilägenheterna, Industrimuseet och biblioteket. På Sveriges rundradiomuseum går vi runt i utställningen ”Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget!” och pratar minnen från beredskapstid och ransoneringar. I museilägenheterna på ”Svarta raden” lär vi oss mer om hur det var att bo och arbeta vid Motala verkstad. På Industrimuseet finns maskiner tillverkade på verkstaden från 1800-talet fram till våra dagar. Biblioteket kan erbjuda visningar av fotografier från förr. Denna visning går att genomföra både på Motala huvudbibliotek och på filialerna.

Visning av Sveriges rundradiomuseum

Under visningen av radiomuseet kan du lära dig mer om radions historia i Sverige. Vi visar även aktuell utställning. Guidningen tar cirka en timme. Vi erbjuder också specialvisningar för de särskilt tekniskt intresserade till samma pris.

Pris

För en grupp med upp till 35 personer kostar visningen 1 400 kronor.
För en grupp med mellan 35-70 personer kostar visningen 2500 kronor.

Visning för skolor

Vi erbjuder kostnadsfria museivisningar för skolor och utbildningar i Motala kommun. Passa till exempel på att få en guidning i museilägenheterna på Svarta Raden, eller gå en spännande vandring bland skrymslen och vrår på Charlottenborgs slott. Ni kan också spela in egna poddar på Sveriges rundradiomuseum som en del av undervisningen. Läs mer i museiverksamheter för skolor (PDF, 1,1 MB).

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej