Utställningsbild med docka som har Lottakårens uniform från andra världskriget.

Fotograf: Camilla Gullin

Välkommen till Sveriges rundradiomuseum i vackra Bondebacka, ett par kilometer från centrala Motala. Här finns spännande utställningar, café och museishop. Du kan låna discar hos på museet om vill spela frisbeegolf på banan utanför.

Rundradiomuseets historia

”Stockholm-Motala!” Radioanropet kom från sändarstationen i Motala. Radiostationen från 1927, där radiomuseet ligger, är byggnadsminnesförklarad. Mer historik finns att läsa i museets historia.

Boka en guidning

”Stockholm-Motala!” Byggnaden från 1927 är byggnadsminnesförklarad. Här finns 30 kW-sändaren från 1927 samt 150 kW-sändaren från 1935. Här kan du lära dig mer om radions historia i Sverige. Vi visar även utställningen ”Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget!” som handlar om Sverige under beredskapstiden. Guidningen tar cirka en timme. Vi erbjuder också specialvisningar för de särskilt tekniskt intresserade till samma pris.

För en grupp med upp till 35 personer kostar visningen 1 400 kronor.
För en grupp med mellan 35-70 personer kostar visningen 2 500 kronor.

För bokning av visningar: 0141-22 34 61 eller museer@motala.se.

Poddstudio

I Radiomuseet finns en studio. Där kan intresserade spela in poddradio. Såväl skolklasser som privatpersoner är välkomna att använda poddstudion. För att boka studio, kontakta oss på museer@motala.se eller ring 0141-22 34 61.

Utställning sommaren 2019

Sveriges rundradiomuseums nya utställning är en riktig nostalgitripp. Välkommen till 50-talet!

Utställningen handlar om Kalla kriget och det växande hotet mellan supermakterna men också om hur det var i Sverige på den här tiden.

Tevens intåg förändrade våra medievanor och influenser från USA skapade nya trender bland ungdomarna. Den växande välfärden gav oss fler semesterveckor och fler hade råd med bil. Kanske tog man bilen till stranden för att campa?

Tidigare utställningar

Fotoutställning. 2017 fyller sändarstationen och den första sändaren 90 år! Detta firas med en fotoutställning som visar huset och sändarens historia. Vernissage lördag 22 april med det glada 20-talets musik.

Utställning Arvet. Finland fyller 100 år! Detta uppmärksammar vi med utställningen Arvet som invigs 3 juni.

Teknik och kommunikation. I utställningen visas radioteknik och komponenter. Föremålen berättar om den utveckling som skett – som förändrat vårt förhållningssätt till radio och teknik. Här kan man se allt ifrån sändare och mottagare, radiorör, mikrofoner och mätinstrument.

Radio, ransonering, råkor och rotfrukter – så klarade vi kriget! Möt beredskapstiden i vårt land med mat- och klädransonering och se hur radiostationen bevakades dygnet runt.

Öppettider

Museet har inga ordinarie öppettider under höst, vinter och vår. Du är alltid välkommen att boka visningar på museet året runt.

E-post: museer@motala.se
Telefonnummer: 0141-22 34 61

Fri entré

På Sveriges rundradiomuseum är det gratis inträde.

Fri entré

Adress: Radiovägen 1, Bondebacka, Motala
E-post: museer@motala.se
Telefonnummer: 0141-22 54 50

Sveriges rundradiomuseum är tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga.

Kollektivtrafik: Använd Östgötatrafikens reseplanerare för att se alternativ.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej