Projektledare Camilla Gullin i museilägenhet med kläder och inredning från början av 1900-talet.

Fotograf: Frida Dufwenberg

Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala visar hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. Genom de återskapade hemmen från 1850 och 1903 får du en inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat.

Lägenheter från 1800-talet

Museilägenheterna ligger på Verkstadsvägen 78, på Verkstadsön i Motala. Östergötlands museum har inrett bostäderna tidsenligt, baserat på bouppteckningarna från 1853 och 1903. I rummet till vänster bodde plåtslagare Bergkvist med hustru Hedda Kristina och deras två döttrar. Rummet är cirka 20 kvadratmeter med limfärgade väggar med stänkmålning. Eldstadens öppna härd är gjuten på Motala Verkstad.

Rummet till höger är inrett efter en bouppteckning från 1903 och visar resultatet av den industriella revolutionen. Här bodde plåtslagare Helge Harström med hustru Johanna och sina två söner. Familjen har fått en järnspis som var familjens dyraste ägodel och man tog med den när man flyttade. I bostaden finns också ett nytryck av den tapet som familjen hade.

Boka en guidning

Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala visar hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. De två återskapade arbetarbostäderna från 1850 och 1903 är baserade på bouppteckningar och ger besökaren en unik inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat. Guidningen tar cirka 30 minuter, sedan ges tid för gruppen att titta på egen hand. Lägenheterna kan även visas som en del av en ”Verkstadsvandring”. Observera att det är höga trösklar mellan bostäderna.

Max antal personer per visning är cirka 25 personer eftersom utrymmet är begränsat. En visning av enbart bostäderna kostar 500 kronor. Boka er guidning via e-post museer@motala.se.

Boka en visning för skolor

Skolklasser inom kommunen erbjuds kostnadsfria dramatiserade visningar. Ta chansen att förlägga historielektionen till en historisk miljö. Läs mer i museiverksamheter för skolor(PDF, 1,1 MB). Boka via e-post museer@motala.se.

Öppettider

Följande datum kommer museilägenheterna vara öppna under augusti-oktober.

  • 27 augusti klockan 13-15.
  • 10 september klockan 13-15.
  • 24 september klockan 13-15.
  • 8 oktober klockan 13-15.

Det är då fri entré.

Kontakt, bokning

Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala
Adress: Verkstadsvägen 78, 591 35 Motala

Boka en guidning eller ställ frågor till oss
Telefonnummer: 0141-22 34 61
E-post: museer@motala.se

I Motala finns också Sveriges Rundradiomuseum och Charlottenborgs slott.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej