Projektledare Camilla Gullin i museilägenhet med kläder och inredning från början av 1900-talet.

Fotograf: Frida Dufwenberg

Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala visar hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. Genom de återskapade hemmen från 1850 och 1903 får du en inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat.

Lägenheter från 1800-talet

Östergötlands museum har inrett bostäderna tidsenligt, baserat på bouppteckningarna från 1853 och 1903. I rummet till vänster bodde plåtslagare Bergkvist med hustru Hedda Kristina och deras två döttrar. Rummet är cirka 20 kvm med limfärgade väggar med stänkmålning. Eldstadens öppna härd är gjuten på Motala Verkstad.

Rummet till höger är inrett efter en bouppteckning från 1903 och visar resultatet av den industriella revolutionen. Här bodde plåtslagare Helge Harström med hustru Johanna och sina två söner. Familjen har fått en järnspis som var familjens dyraste ägodel och man tog med den när man flyttade. I bostaden finns också ett nytryck av den tapet som familjen hade.

Prislista för guidningar

Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala visar hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. De två återskapade arbetarbostäderna från 1850 och 1903 är baserade på bouppteckningar och ger besökaren en unik inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat.

Guidningen tar cirka 30 minuter, sedan ges tid för gruppen att titta på egen hand. Lägenheterna kan även visas som en del av en ”Verkstadsvandring”. Observera att det är höga trösklar mellan bostäderna.

Pris

Max antal personer per visning är cirka 25 personer på grund av utrymmesskäl. En visning av enbart bostäderna kostar 500 kronor.

Boka en visning

För bokning av visningar: 0141-22 34 61 eller museer@motala.se.

Visning för skolor

Skolklasser inom kommunen erbjuds kostnadsfria dramatiserade visningar. Ta chansen att förlägga historielektionen till en historisk miljö. Läs mer i museiverksamheter för skolor(PDF, 1,1 MB). Boka via e-post museer@motala.se.

Öppna visningar våren 2018

Under våren 2018 arrangeras öppna och kostnadsfria visningar av museilägenheterna för allmänheten.

  • 3 april klockan 13-15
  • 17 april klockan 13-15
  • 8 maj klockan 13-15
  • 22 maj klockan 13-15

Vi reserverar oss för eventuella ändringar.

I Motala finns också Sveriges Rundradiomuseum och Charlottenborgs slott.

Kontakt

Adress: Verkstadsvägen 78, 591 35 Motala

För bokning av en visning eller övriga frågor, kontakta oss på museer@motala.se.

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej