Projektledare Camilla Gullin i museilägenhet med kläder och inredning från början av 1900-talet.

Fotograf: Frida Dufwenberg

Museilägenheter

Museilägenheterna på Verkstadsön i Motala visar hur livet tedde sig för arbetarna på Motala verkstad. Genom de återskapade hemmen från 1850 och 1903 får du en inblick i familjernas liv – hur de sov, vad de åt och hur de lagade sin mat.

Lägenheter

Östergötlands museum har inrett bostäderna tidsenligt, baserat på bouppteckningarna från 1853 och 1903. I rummet till vänster bodde plåtslagare Bergkvist med hustru Hedda Kristina och deras två döttrar. Rummet är cirka 20 kvm med limfärgade väggar med stänkmålning. Eldstadens öppna härd är gjuten på Motala Verkstad.

Rummet till höger är inrett efter en bouppteckning från 1903 och visar resultatet av den industriella revolutionen. Här bodde plåtslagare Helge Harström med hustru Johanna och sina två söner. Familjen har fått en järnspis som var familjens dyraste ägodel och man tog med den när man flyttade. I bostaden finns också ett nytryck av den tapet som familjen hade.

Visningar

Skolklasser inom kommunen erbjuds sedan hösten 2016 kostnadsfria dramatiserade visningar. Ta chansen att förlägga historielektionen till en historisk miljö. Läs mer i museiverksamheter för skolor(PDF, 1,1 MB).

Endast bokade visningar.

Skolvisningar bokas via mail till: museer@motala.se

Övriga visningar och besök bokas via turistbyrån i Motala: tel 0141-10 12 05

 

Mail: museer@motala.se

Adress: Verkstadsvägen 78, 591 35 Motala