IT-guide Motala

Motala bibliotek fick under 2016-2017 projektmedel från Länsstyrelsen till projektet "IT-guide Motala", som handlade om att ungdomar med utländsk bakgrund hjälpte seniorer med digital teknik.

Ungdomar lär seniorer

Tanken med projektet var att nyanlända ungdomar skulle lära seniorer Internet med hjälp av datorer, surfplattor och telefoner. De äldre fick lära sig tekniken samtidigt som de unga kom i nära kontakt med det svenska språket och lärde sig mer om Sverige. Så det har varit både ett integrationsprojekt och ett projekt för ökad digital delaktighet.

Deltagarna i projektet har varit ungdomar i åldern 16-20 år som varit i Sverige cirka två år och som är duktiga på teknik. Ungdomarna rekryterades i första hand från språkintroduktionsprogrammen.

Projektet pågick från aug 2016 – dec 2017 och under den perioden rekryterades 25 ungdomar till it-guider och drygt 500 personer fick hjälp i verksamheten.

Internetcafé

Verksamheten har till största delen bestått av internetcaféer på Motala bibliotek men även biblioteksfilialerna i Borensberg och Tjällmo och mötesplatsen Café 59:an i gamla stan har haft verksamhet.

Lokalt ansvariga har varit Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Motala bibliotek och Susanne Kastbom, som var projektsamordnare för projektet

Mer information om projektet

Vad är IT-guide?

Projektet i media

2017 Motala tidning 15 maj

2016 Östgötatidningen 8 november

2016 Motala tidning 4 november

2016 Radio Östergötland 3 november

 

 

 

 

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej