en buske klippt som en cyklist och tre cyklister som cyklar längs Strandpromanden

I Motala är det nära med cykeln. Fotograf: Jessica Henulin

Motala är en riktig cykelstad och vi arbetar ständigt för att det ska bli lättare att cykla - året runt. I vår digitala cykelkarta kan du se var det finns cykelvägar och cykelpumpar som alla cyklister kan använda.

Cykelkarta

Motala kommuns digitala cykelkarta visar alla våra cykelvägar i Motala och Borensbergs tätorter. Den är lätt att använda, även i din mobiltelefon.

Många av cykelvägarna är separerade från bilvägar. I kartan kan du också se var vi har våra cykelpumpar och andra platser som kan vara bra att känna till när man är ute och trampar. I lagerpanelen kan du välja vad du vill titta på.

För att du ska få en uppfattning om hur nära det är med cykeln i Motala tätort visar vi avstånden från Stora torget med 1, 2 och 3 kilometer.

Rekommenderade cykelturer

Oavsett om du cyklar mountainbike eller föredrar landsväg hittar du hittar du trevliga rekommenderade cykelleder i och runt Motala på Naturkartan.

Cykelpumpar

Som en service till cyklister har Motala kommun tre stycken kompressordrivna cykelpumpar utplacerade i Motala. De finns vid Stora torget och vid Motala central. En manuell cykelpump finns i Borensbergs centrum.

Sopsaltning och snöröjning av cykelvägar

Prioriterade cykelbanor (PDF, 2,1 MB) snöröjs med hjälp av sopsaltning. Det innebär att dessa cykelbanor sopas rena från snö. Därefter sprids en stark saltlösning över vägen, för att förhindra att den fryser på. Väglaget blir då i princip jämförbart med sommarväglag.

Övriga cykelbanor snöröjs på traditionellt sätt genom att de plogas och sandas. Halkbekämpning av cykelvägar har hög prioritet för att underlätta för cyklister att ta sig fram  året runt.

Synpunkter och felanmälan

Hjälp till att förbättra kommunens verksamhet! Lämna förslag, klagomål, beröm, felanmälan eller ställ frågor. Finns också som app: Fel- och synpunkt Motala kommun.

Cykelplan för Motala kommun

Vår cykelplan beskriver hur Motala ska planera för cykel i framtiden. Varje år görs en handlingsplan och budget för årets åtgärder. Cykelplanen finns även i en mer lättläst kortversion

I cykelplanen beskriver vi hur vi ska arbeta för att få fler att cykla. De områden som vi kommer att jobba extra med är:

  • Säkrare och tryggare cykelvägar
  • Hög standard året runt
  • Nya satsningar i cykelvägnätet
  • Cykelkampanjer

Läs mer om åtgärderna i cykelplanen:

  • Hjälpte informationen på den här sidan dig?
  • Ja   Nej