Minska ditt matsvinn med hjälp av dina sinnen! Martina Hornwall, Avfallsingenjör, Motala kommun.

Miljö och klimat

Tummen upp för miljösmarta val

Vi har mycket att vara stolta över i Östergötlands sjöstad. Vårt läge, med naturen och vattnet in på knuten, är för oss Motalabor en vardagslyx som gör att vi kan leva ett gott liv.

Vi vill att det goda livet ska prägla Motalaborna i generationer framåt. Det betyder att vi som lever vårt liv här och nu, behöver göra viktiga val. Val i vårt dagliga liv som gynnar vår miljö. Vi kallar dem miljösmarta.

Redan i dag gör vi många miljösmarta val som ger goda resultat. Vi har länets bästa dricksvatten, vi erbjuder en av landets bästa system för avfallshantering och allt fler av oss väljer cykeln, tåget och bussen framför bilen. Men som alla andra kan vi bli bättre. Att ändra sitt beteende är inte alltid så lätt som det låter och vi alla behöver bli påminda. Därför gör vi i Motala tummen upp för miljösmarta val. Håll utkik efter den gröna tummen!

Vad är ditt bästa miljö eller klimattips? Ge tips, dela med dig och tagga #gröntummeupp.

Var miljösmart - läs mer om hur

Ställ frågor till vår klimatrådgivare Ulrika

Ulrika är kommunens klimatrådgivare. Hon hjälper dig i frågor som berör miljö och klimat. Längst ned på sidan hittar du också några av de frågor som är vanligt förekommande. Kanske hittar du ditt svar där.

Åtgärder och tips för ett miljösmart Motala

Här kan du få tips och idéer om vad du kan göra för att bidra till att miljösmart Motala. Vi vill ju att det goda livet ska prägla motalaborna i generationer framåt. Läs och låt dig inspireras.

Närbild på flicka som äter spaghetti.

Hylla dina sinnen för en bättre miljö

Hylla dina sinnen – lukt, smak, syn och känsel – för en bättre miljö. Hur gör du för att minska ditt matsvinn i Östergötlands sjöstad? Dela dina tips och tagga #gröntummeupp

Miljö i Motala

Miljöfrågorna är viktiga för Motala kommun. Inom många delar av vår verksamhet jobbar vi med hållbarhet på olika sätt. Genom att vi föregår med gott exempel hoppas vi kunna vägleda, inspirera och tillgängliggöra information och kunskap för såväl privatpersoner som företag. Allt för att tillsammans minska miljöpåverkan och istället göra miljösmarta val!

Här kan du läsa lite mer om vad vi jobbar med:

Här finns länkar till sidor där du kan hitta ställen att tanka fossilfritt drivmedel:

År 2050 ska vi alla leva inom gränserna för EN planet! Men redan år 2020 ska vi ha gjort förändringar i rätt riktning! Hur lever du? och vad kan du ändra? Testa WWF:s Klimatkalkylator. Här kan du direkt se hur stort ditt egna ekologiska fotavtryck är. Stämmer bilden av vad du själv tror?

Frågor och svar

Har du en fråga kan du alltid se om du hittar enkla svar här. Vi publicerar kontinuerligt de frågor och svar som vi hanterar och som ofta återkommer för att du på ett lätt och snabbt sätt ska kunna få ett svar. Tack för att du bidrar till ett miljösmart Motala!

Frågor om klimat och miljö