Hållbar utveckling
Hållbar utveckling har tre dimensioner: miljömässig, social och ekonomisk. Alla tre måste samspela för att hållbar utveckling ska nås.
Vi arbetar på olika sätt för att
- ge människor förutsättningar för ett gott liv genom att bland annat främja deras hälsa, trygghet och utbildning.
- ge kommande generationer möjlighet att leva i en ren och giftfri miljö med ren luft och rent vatten.
- ha en ekonomisk tillväxt utan negativa konsekvenser.
”En hållbar kommun” är en del av Motalas vision för 2030. I kommunens budget framgår det att Motala kommuns tillväxt ska präglas av hållbarhet och en god bibehållen miljö, både i kommunen och i vår omvärld.
För att kommunen ska växa långsiktigt måste vi värna vår miljö och växa hållbart. Därför ska vi arbeta aktivt för att Agenda 2030 ska genomsyra hela kommunens verksamhet.
Genom att använda FN:s globala mål sätter Motala kommun fokus på ett gott liv i ett hållbart samhälle och en modern kommun.
Vårt arbete med hållbar utveckling kopplas till såväl Lokalt utvecklingsprogram som Globala målen.
Lokalt utvecklingsprogram
- 4 prioriterade områden:
En sund ekonomi, Tillväxt i hela Motala, Det goda livet i Motala samt Ett sammanhållet Motala. - 14 resultatmål
Läs mer om Lokalt utvecklingsprogram på webben.
Globala målen
- 17 globala mål
Besök Globala målens webbplats för att se vilka de 17 globala målen är.
Lokalt och globalt
Våra lokala resultatmål kopplas till de globala målen. I modellen här intill ser du de 17 globala målen ytterst, följt av Motala kommuns fyra prioriterade områden och därefter våra 14 resultatmål.
Inom FN-förbundet Sverige drivs Glokala Sverige. Det är en verksamhet som arbetar med Agenda 2030 tillsammans med regioner och kommuner. 20 av landets 21 regioner och 181 av landets 290 kommuner deltar och Motala kommun är en av dem.
Projektpartner i Glokala Sverige är Svenska FN-förbundet, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati och Sveriges Kommuner och Regioner.