Information om Lalandiaprojektet
Här hittar du information Lalandiaprojektet
Om du inte hittar det du söker är du välkommen att höra av dig till kommunen:
E-post: motala.kommun@motala.se
2023-05-08
Detaljplan Tvättsvampen
Mark- och miljööverdomstolen meddelade 8 maj 2023 att de upphäver kommunfullmäktiges beslut om detaljplanen för Tvättsvampen.
Bedömningen från domstolen är att kommunen inte kan visa att exploateringen inte försvårar för fladdermössens liv och fortplantning i området. Domstolen anser inte heller att kommunen redovisat att planerade skyddsåtgärder för fladdermössen är tillräckliga.
Klagandens övriga invändningar mot detaljplanen är inte prövade. Domen går inte att överklaga.
Kommunen ska nu läsa igenom och ta del av vad som ligger till grund för domstolens beslut. Hur arbetet kommer att fortsätta är för tidigt att svara på.
I denna film ser du en 3D-modell över de fem områden som prövas i detaljplaneprocessen.
Med tre starka besöksmål i vår region kan Sveriges turistkarta ritas om genom Lalandia, Kolmården och Astrid Lindgrens värld. Lägg sedan till kända varumärken som Vätternrundan, Göta kanal och Varamobaden så blir det en stark reseanledning till regionen och till Motala.
En etablering av Lalandia tillför pengar, arbetstillfällen och stärker varumärket.
Enligt HUI Research turistekonomiska rapport beräknas etableringen bland annat kunna skapa 340 nya årsarbetare och 320 000 nya besökare till Motala.
Motala kommuns attraktionsvärde ökar och kommunen sätts på kartan. Antal övernattningar i hela kommunen väntas öka med 50 000 per år. Etableringen kommer att gynna både den lokala och den regionala besöksnäringen.
Ta del av HUI Research turistekonomiska rapport:
Turistekonomisk rapport Lalandia, på uppdrag av Motala kommun
Vårt läge och vårt vatten ger oss unika förutsättningar. Människor som bor och verkar i Motala gör det med vattnet som en nära faktor och viktigt värde.
Under många år har kommunen arbetat för att hitta etableringar som skapar arbetstillfällen och breddar utbudet på arbetsmarknaden året runt.
Arbetet för en större etablering i Varamobaden började 2009 och har sedan inneburit en del viktiga milstolpar – Både före och efter Lalandia kom in i bilden.
Juni 2009 – Idéprogram Varamobaden
Våren 2009 utarbetades “Idéprogram för Varamobaden” som fungerar som vägledning för kommunens arbete i Varamobaden.
Programmet visar hur markområden ska användas och hur Varamobaden ska gestaltas. Flera av idéerna är genomförda och kommunen arbetar kontinuerligt med utvecklingsarbete och konkreta åtgärder i området. Samhällsbyggnadsenheten arbetar med att ta fram detaljplaner för de områden som på något vis ska förändras.
September 2010 – Planprogram för Badstrandsvägen m.m. Varamon
Planprograms huvudinriktning är att de obebyggda ytorna inom området ska kunna tas i anspråk för olika kommersiella och turismorienterade verksamheter.
Programmet ger även förutsättningar för nya, med hänsyn till omläggningen av riksväg 50 nödvändiga, väganslutningar till Varamon samt nya gång– och cykelvägar inom området. Programmet bidrar också till att förbättra den i området ansträngda parkeringssituationen.
April 2014 – Förvärv av Folkets park och Motalabadet
För att skaffa sig rådighet över Varamonområdet och möjliggöra en större etablering inom besöksnäringen förvärvar Motala kommun Folkets Park, Motalabadet av Folkets hus och park-föreningen.
Maj 2014 – Stadsvision antas
I projektet Framtidens Motala – en utvecklingsplan för tillväxt, arbetade Motala kommun tillsammans med lokala och regionala aktörer fram en stadsvision och utvecklingsplan som ligger till grund för hur Motala utvecklas i samverkan.
December 2016 – Avsiktsförklaring
Danska Lalandia A/S, Motala kommun och Tillväxt Motala AB tecknade den 14 december 2016 en gemensam avsiktsförklaring.
Med avtalet som grund ville parterna undersöka möjligheten att etablera ett Lalandia – en anläggning som omfattar ett stort vattenland, ett sport- och upplevelsecenter och en semesterhusanläggning i Varamonområdet.
Februari 2017 – Förvärv av Folkets parks stugby
Motala kommun skapar ännu mer rådighet över Varamonområdet. Detta genom att köpa Folkets parks stugby med ett 20-tal uthyrningsstugor. Det genomförs genom ett förvärv av bolaget, AB Wettern som äger dem.
Mars 2017 – Förvärv av “långgolfen”
Motala kommun har under en längre tid arbetat för att skaffa sig den rådighet som behövs i Varamonområdet för en större besöksetablering. Köpet av stugbyn vid Folkets park var en viktig pusselbit som kompletterades med köpet av fastighet Agneshög 3:2, i folkmun känd som ”långgolfen”.
April 2017 – Markanvisningsavtal
Den 5 april undertecknade Lalandia A/S och Motala kommun det markanvisningsavtal som ger bolaget ensamrätt och möjlighet att pröva sitt semesterkoncept i detaljplan. Samtidigt informerade kommunen om att man arbetar med möjligheten att förlägga en ny kommunal simhall i anslutning till konceptet.
Partnerna presenterade också skisser och tänkta placeringar för Motalaborna. Därmed är ytterligare ett steg taget mot den etablering som kan ge 300 nya arbetstillfällen och en halv miljon besökare per år till Motala. En investering på cirka en miljard kronor.
Avsiktsförklaring
Danska Lalandia A/S, Motala kommun och Tillväxt Motala AB tecknade den 14 december 2016 en gemensam avsiktsförklaring.
Båda parter ville härmed undersöka möjligheten att etablera ett Lalandia – en anläggning som omfattar ett stort vattenland, ett sport- och upplevelsecenter och en semesterhusanläggning i Varamonområdet.
Markanvisningsavtal
I april 2017 undertecknade kommunen det markanvisningsavtal som gav Lalandia ensamrätt och möjlighet att pröva sitt semesterkoncept i detaljplan.
Samtidigt informerade kommunen om att arbetet med att titta på möjligheten att förlägga en ny kommunal simhall i anslutning till Lalandias huvudanläggning påbörjats.
Vad är Lalandia?
Lalandia driver Skandinaviens två största semesteranläggningar – båda belägna i Danmark. Anläggningarna har vackra semesterboenden med 1,33 miljoner övernattningar om året.
Lalandias mission är att ge familjer med barn tid för samvaro och glädje. De har en gästnöjdhet som är mycket hög, 97,5%.
Den största attraktionen i anläggningarna är Aquadomen – äventyrsbadet.


Varför vill Lalandia etablera sig i Motala?
Motala har ett vackert och attraktivt läge vid vattnet. Kommunen ligger i en spännande region med flera andra stora turistattraktioner vilket förväntas ge stora samverkansmöjligheter.
4,5 miljoner människor kan tack vare den goda infrastrukturen ta sig till Motala inom 3 timmar.
Detta tillsammans med Motalas ökade satsningar på näringsliv, turism och besöksverksamhet gjorde Motala attraktivt för Lalandias första utlandssatsning.
Lalandias visioner för Motala
- Att skapa en regional samlingsplats för upplevelser, sport och kultur
- Att samarbeta med andra regionala turistattraktioner
- Att samarbeta med lokala idrottsföreningar och föreningar
- Att skapa 300 jobb
- Att ha 650 000 gäster om året
Läs mer om Lalandia på företagets webbplats:
Läs mer om Lalandias etablering i Motala på företagets webbplats:
Ansvar och roller
Arbetet med Lalandiaprojektet innebär en mycket stor bredd av frågor. Allt från turistekonomiska frågor till, träd som behöver tas ned eller bevaras, fladdermusinventering, parkeringar och mycket, mycket annat.
Kommunen satte tidigt, efter avsiktsförklaringen, samman en projektgrupp med bred kompetens. Under processen har vi behövt stärka kompetensen genom att anlita konsulter för att exempelvis projektleda delar av arbetet och för att ge stöd i bland annat juridiska frågor. Det varit hög prioritet att snabbt i processen ta hjälp med det vi själva inte kan.
Framtidens badanläggningar kräver hållbarhet och kloka miljövänliga, energisnåla material och lösningar. Varefter projektet kommer djupare in i dessa detaljfrågor behövs spetskompetens.
En kommun bygger en simhall högst vart 50:e år. Detta gör utmaningen ännu större än vid andra byggnationer.
Projektet leds nu via kommunens projektledningsenhet.
Samverkan
Projektgruppen har hela tiden arbetat för att ha en öppen process och kontinuerlig dialog. Med detta menas att det ska finnas en transparens en öppenhet och transparens gentemot kommunmedborgarna och mellan kommunen och Lalandia under hela arbetet.
Kommunens externa samarbete gentemot exempelvis näringsliv och regionen är oerhört viktig i detta projekt. Det finns ett stort intresse för Lalandias etablering och vi ser redan positiva följdeffekter. Exempelvis i form av företag som visar intresse för att etablera sig i kommunen.
Genom olika nätverks och samverkansformer hålls omvärlden kontinuerligt informerad om var i processen projektet befinner sig. Kommunen får även, genom sin samverkan, värdefull input från till exempel grannkommuner med erfarenhet av exempelvis simhallsbyggnation.
Med andra ord – Kommunen samverkar med Lalandia tätt i detaljplaneprocessen samtidigt som vi samverkar med omvärlden i det stora projekt som Lalandias etablering innebär.
För att möjliggöra etableringen av Lalandia krävs att fem nya detaljplaner upprättas, antas och vinner laga kraft. Totalt omfattas 282 500 kvadratmeter mark. I dessa ska förutsättningarna för etableringen klargöras.
Detaljplaneprocessen kan upplevas lång och omständlig, men det är för att vi enligt plan- och bygglagen måste ta in alla synpunkter och överväga alla aspekter.
Detaljplaner
Ta del av detaljplanehandlingar för Tvättsvampen:
Tvättsvampen med flera (Lalandia område 1)
Folkets Park 1 med flera (Lalandia område 2) – Upphävd och på kartan ersatt med område 6 och 7
Ta del av detaljplanehandlingar för Fjällskivlingen:
Ändring av detaljplan 297 för Fjällskivlingen 1, Varamon
Ta del av detaljplanehandlingar för Toppmurklan:
Toppmurklan (Lalandia område 4)
Ta del av detaljplanehandlingar för Badgästen:
Detaljplan för kvarteret Badgästen med flera, Varamon
Ta del av detaljplanehandlingar för Folkets park 1:
Folkets park 1 med flera (Lalandia område 6)
Ta del av detaljplanehandlingar för Folkets park 3:
Folkets park 3 med flera (Lalandia område 7)
Översiktskarta över aktuella planområden

Nuläge för detaljplanerna
För att möjliggöra för etableringen av Lalandia krävs att nya eller ändrade detaljplaner upprättas, antas och vinner lagakraft. Arbete pågår med detaljplaner för kvarteret Folkets Park, Fjällskivlingen och kvarteret Badgästen.
Detaljplanen för kvarteret Toppmurklan har vunnit laga kraft.
Mark- och miljööverdomstolen meddelade 8 maj 2023 att de upphäver kommunfullmäktiges beslut om detaljplanen för Tvättsvampen.
Bedömningen från domstolen är att kommunen inte kan visa att exploateringen inte försvårar för fladdermössens liv och fortplantning i området. Domstolen anser inte heller att kommunen redovisat att planerade skyddsåtgärder för fladdermössen är tillräckliga.
Klagandens övriga invändningar mot detaljplanen är inte prövade. Domen går inte att överklaga.
Kommunen ska nu läsa igenom och ta del av vad som ligger till grund för domstolens beslut. Hur arbetet kommer att fortsätta är för tidigt att svara på.
Läs mer om överprövningsprocessen, domar och beslut:
Politisk enighet för Lalandias etablering
Oavsett partitillhörighet – opposition eller majoritet – så är kommunens politiker överens om att Lalandias etablering är rätt väg att gå och att det tillför mycket positiva värden för Motala, regionen och Sverige.
I ett så långsiktigt och stort projekt som Lalandiaprojektet är detta mycket viktigt. Arbetet, tankarna och planeringen i ett sådant projekt behöver sträcka sig längre än en mandatperiod. En samsyn även om den politiska majoriteten skiftar är viktig.
Kommunala beslutsmöten sker med vissa intervall och bereds enligt fasta arbetsformer. Politikerna involveras och informeras kontinuerligt i projektet för att kunna ta välgrundade beslut.
När det rör frågor som exempelvis strandskydd eller kulturvärden behövs samverkan med exempelvis Länsstyrelsen innan beslut kan tas.
Motalas sim- och sporthall öppnades 1970 och simhallen har sedan detta år varit Motala kommuns enda inomhusbad. Simhallens tekniska status har de senaste åren krävt ett ställningstagande till att renovera eller att bygga en helt ny simhall.
Kommunen arbetade, i samråd med aktiva föreningar, fram en behovsanalys för simhallsverksamhet. Denna låg till grund för förstudien som arbetades fram enligt det samverkansavtal som Motala kommun och Lalandia A/S beslutade om den 18 januari 2018.
Kommunen har nu i uppdrag att ta fram förslag på upphandlings- och entreprenadformer och arbetar för att etablera en ny simhall i anslutning till Lalandias huvudanläggning.
Läs mer om projektet för en ny simhall i Motala: